GuidePedia

0

Η Τουρκία ετοιμάζει σοβαρές προκλήσεις και πιθανό αντιπερισπασμό στις γεωτρήσεις της κοινοπραξίας ΕΝΙ και TOTAL στα τεμάχια 6 και 3 της κυπριακής (ΑΟΖ), εκτιμούν Κύπριοι αξιωματούχοι, οι οποίοι κάθονται » σε αναμμένα κάρβουνα».

Τουρκικά πολεμικά πλοία , προς το παρόν, παρακολουθούν από κοντινή απόσταση τις εργασίες του κυπριακού γεωτρύπανου.



Αυτό που «καίει» τους Κύπριους κυβερνητικούς αξιωματούχους είναι η χρονική στιγμή που θα επιλέξει η Τουρκία να δράσει……κάνοντας πράξη τις δημόσιες δηλώσεις του γαμπρού του Ερντογάν και νυν υπουργού Ενέργειας, και θα μετακινήσει το δικό της πλωτό γεωτρύπανο σε περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.

Τα σενάρια που απεργάζονται στην Λευκωσία «περιλαμβάνουν την μετάβαση και εγκατάσταση του γεωτρύπανου Deapsea Metro II είτε στα δυτικά, είτε στα ανατολικά τεμάχια της κυπριακής οικονομικής ζώνης.

Αυτό που προβληματίζει έντονα τους Κύπριους αξιωματούχους είναι ότι όταν το Deapsea Metro II μετακινηθεί σε κυπριακά ύδατα η Λευκωσία θα εκτεθεί, αφού δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει την πρόκληση παρά μόνο με νομικά μέτρα που θα έχουν ουσιαστικά ελάχιστες ή και καθόλου επιπτώσεις για την Τουρκία.

Σε αυτή την περίπτωση σίγουρα υπάρχουν και σενάρια εμπλοκής της Ελλάδος και ειδικά, μονάδων επιφανείας του ελληνικού πολεμικού ναυτικού στα πλαίσια του ενιαίου δόγματος, μιας και μόνο τα πλοία μας λαμβάνουν υπόψιν οι νέο-οθωμανοί σε τέτοιους περιπτώσεις.

Στην περιοχή πλέει επίσης και το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρπαρός σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ έχουν ψυχράνει, λόγω της καταψήφισης στον ΟΗΕ της απόφασης των ΗΠΑ να αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, μεταφέροντας εκεί την πρεσβεία τους.



«Στους κόλπους της κυπριακής κυβέρνησης διίστανται οι γνώμες σχετικά με το αν η Τουρκία θα πραγματοποιήσει την υπόσχεση του υπουργού Ενέργειας και γαμπρού του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να φέρει, ως αντιπερισπασμό, την πλατφόρμα γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μία σχολή σκέψης τονίζει σθεναρά ότι η Άγκυρα θα στείλει το Deepsea Metro II στην Κύπρο για να δηλώσει παρουσία, αλλά και διεκδικήσεις, στην ΑΟΖ», αναφέρει ο κυπριακός τύπος.

Πηγή του κυπριακού τύπου με άριστη γνώση του κυπριακού κυβερνητικού σχεδιασμού ανέπτυξε τα εξής διαφορετικά σενάρια:

Α. Η Τουρκία στέλνει την πλατφόρμα στο τεμάχιο 6 κοντά στο σημείο που επιχειρεί το πλοίο γεωτρύπανο της ΕΝΙ. Το σενάριο αυτό θεωρείται απομεμακρυσμένο. Μπορεί να λάβει σάρκα και οστά μόνο αν ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θέλει να φθάσει στα άκρα και να διαρρήξει τις σχέσεις της χώρας του με ενεργειακές εταιρείες κολοσσούς, καθώς και με δύο από τις ισχυρές χώρες μέλη της ΕΕ, την Ιταλία και τη Γαλλία.

Β. Η Τουρκία δεν εγκαθιστά πλατφόρμα γεωτρήσεων στο τεμάχιο 6, που βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το νησί, αλλά στο τεμάχιο 2, λίγα μίλια από τη Λάρνακα, όπου δεν προγραμματίζεται γεώτρηση. Με αυτόν τον τρόπο καθιστά τις διεκδικήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ πολύ πιο ορατές, ενώ ταυτόχρονα εκθέτει την κυβέρνηση, η οποία δεν θα μπορεί να αντιδράσει παρά μόνο με νότες διαμαρτυρίας και ενδεχομένως κάποια νομικά μέτρα.

Γ. Ένα τρίτο σενάριο προβλέπει την εγκατάσταση του Deepsea Metro II στα ανοιχτά της Αμμοχώστου σε θαλάσσια περιοχή που δεν εμπίπτει στην κυπριακή ΑΟΖ και στην οποία πραγματοποιεί ούτως ή άλλως γεωτρήσεις η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου TPAO. Αυτό, όμως, μέχρι να ολοκληρωθούν οι προεδρικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία και στη συνέχεια η πλατφόρμα θα μετακινηθεί στο τεμάχιο 2.

Σε όλα τα σενάρια εκτιμάται ότι θα έχουμε έντονη ελληνική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή , τόσο με μονάδες επιφανείας και υποβρύχια όσο και με μαχητικά αεροσκάφη.

Σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει να αφεθούν οι Κύπριοι στην τύχη τους από την Αθήνα και την νυν ελληνική κυβέρνηση , η οποία έκανε χθες έφεση στον «εαυτό της», για να εκδοθεί τελικά στην Άγκυρα , ο Τούρκος αξιωματικός που διέφυγε από το «Εξπρές του μεσονυκτίου» , το οποίο διαδραματίζεται στην Τουρκία εδώ και δύο χρόνια από το στυγνό δικτατορικό καθεστώς του Ερντογάν.



Οι Κύπριοι , σύμφωνα με Έλληνες αμυντικούς αναλυτές πρέπει να σχεδιάσουν με γνώμονα της πεποίθηση ότι οι Τούρκοι θα φτάσουν στα άκρα στην περιοχή για να πετύχουν τα σχέδια τους…..ακόμα και με την υλοποίηση πολεμικού επεισοδίου.

Είπαμε και παλαιότερα, για τους υδρογονάνθρακες, οι νέο-οθωμανοί έχουν αποφασίσει να κτυπήσουν…στο «ψαχνό» διότι διακυβεύεται και το δικό τους ενεργειακό μέλλον στην περιοχή.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top