Με την δημόσια δηλωμένη πρόθεση των Αμερικανών να μην αφήσουν την ρωσική επιρροή να επεκταθεί στα Βαλκάνια και με τις αποφάσεις για την ευρωατλαντική πορεία των Δυτικών βαλκάνιων να είναι σε εκκρεμότητα, οι υπουργοί εξωτερικών της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας και της Βοσνίας κλήθηκαν το προηγούμενο διήμερο στην Ουάσιγκτον, όπου είχαν σειρά επαφών με στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ.
Κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έστειλαν το μήνυμα ότι τα Βαλκάνια μπαίνουν ψηλά στην ατζέντα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, και εκφράσθηκε η πλήρης στήριξη της ευρωατλαντικής προοπτικής τους, καθώς αυτή ακριβώς θεωρείται ότι αποτελεί την «ασπίδα» απέναντι στην ρωσική επιρροή.
Αυτή η νέα κατεύθυνση στην αμερικανική πολιτική λειτουργεί συμπληρωματικά με την ώθηση που δίνει στα Δ. Βαλκάνια και η Ε.Ε., ενώ είναι προφανές ότι τίθενται τα χρονικά όρια για τις προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει τόσο για την αναζήτηση λύσης στο θέμα της ονομασίας όσο και στην ομαλοποίηση των ελληνοαλβανικών σχέσεων, καθώς ο Νίκος Κοτζιάς έχει προειδοποιήσει και στις δυο περιπτώσεις με βέτο.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας H.R. McMaster σε κοινή συνάντηση που είχε με τους υπουργούς εξωτερικών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων Αλβανία, ΠΓΔΜ, Σερβία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο, Βοσνία διαβεβαίωσε για την υψηλή προτεραιότητα που αποτελεί η περιοχή για τον Λευκό Οίκο και επανέλαβε την πλήρη δέσμευση στις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες τους και στην προσπάθεια ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης. Σειρά σημαντικών επαφών είχε και ο Αλβανός ΥΠΕΞ Ντ. Μπουσάτι αλλά κυρίως ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Ν. Δημητρόφ, οποίος ενισχυμένος επιστρέφει στην χώρα του για την προετοιμασία του νέου κύκλου συνομιλιών για το όνομα στις 11-12 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Ρεξ Τίλερσον υποδέχθηκε τον Ν. Δημητρόφ στην πρώτη συνάντηση υπουργών εξωτερικών των δυο χωρών από το 2008 όταν είχαν συναντηθεί ο Α. Μιλόσοσκι με την Κ. Ράις στην σκιά της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η «Μακεδονία» είναι στον σωστό δρόμο για να αποτελέσει το υπόδειγμα επιτυχίας στην περιοχή και δεσμεύθηκε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παίζουν θετικό ρόλο για την σταθερότητα και την πρόοδο της περιοχής, αναζητώντας τους τρόπους ώστε να βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή.
Ο Ν. Δημητρώφ σύμφωνα με τα σκοπιανά ΜΜΕ παρουσίασε τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και συζήτησε για την διαδικασία αναζήτησης λύσης στο θέμα της ονομασίας. Και
«Η Μακεδονία είναι φίλος και εταίρος των ΗΠΑ, είμαστε πεισμένοι ότι με την βοήθεια σας, την ηγεσία σας και την υποστήριξη των Ευρωπαίων συμμάχων σύντομα θα καταστούμε μέλος της οικογένειας του ΝΑΤΟ» δήλωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι η αποτυχία επίλυσης των προβλημάτων μεταξύ των γειτόνων θα πρέπει να οδηγήσει σε απόδοση ευθυνών.
Στην Ουάσιγκτον ήταν «μέρες Βαλκανίων» αυτές, καθώς το Atlantic Council οργάνωσε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Μια επερχόμενη καταιγίδα; Σχεδιάζοντας το Βαλκανικό Μέλλον σε μια εποχή αβεβαιότητας» που συμμετείχαν υπουργοί και ειδικοί, με τον Ν. Δημητρώφ να συμμετέχει σε συζήτηση με τίτλο: «Το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια: Διασφαλίζοντας τα Σύνορα της Ευρώπης σε ταραγμένους καιρούς»….
(Προφανώς περιέγραφε το θέμα, το πως μια χώρα μη μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ έκλεισε τα σύνορα σε μια χώρα μέλος και του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., για να διασφαλίσει τα σύνορα της Ευρώπης που μονομερώς και αυθαίρετα μετακινούνται στα σύνορα της Αυστρίας…).
Ο Δημητρώφ συναντήθηκε με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας H.R. McMaster, μέλη του Κογκρέσου και την πρώην ΥΠΕΞ Μαντλιν Ολμπράιτ, τον Wess Mitchell, βοηθό υπουργό εξωτερικών για θέματα Ευρασίας και την Molly Montgomery, ειδικό σύμβουλο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας του αντιπροέδρου Μάικ Πέινς.
Ο κ. Mitchell επανέλαβε την ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ για να βοηθήσουν την «Μακεδονία» σε αυτή την κατεύθυνση και καλωσόρισε την εποικοδομητική εξωτερική πολιτική της χώρας και την αποφασιστικότητα της να ξεπεράσει όλα τα ανοικτά ζητήματα στις σχέσεις με τους γείτονες, ενώ η κ. Montgomery είπε ότι η Βαλκανική περιοχή είναι ψηλά στην λίστα προτεραιοτήτων του Λευκού Οίκου και η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» είναι μια χώρα κλειδί για να προχωρήσει μπροστά ολόκληρη η περιοχή.
Την περασμένη εβδομάδα υπήρξε έντονη φημολογία ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διορίζει νέο πρεσβευτή στα Σκόπια τον υφυπουργό εξωτερικών Hoyt Brian Yee έναν Αμερικανό διπλωμάτη με μεγάλη εμπειρία στα Βαλκάνια, καθώς ξεκίνησε την καριέρα του την δεκαετία του ’90 δίπλα στον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.
Μια τέτοια κίνηση θα δώσει και συμβολικά το σύνθημα για την ολική επαναφορά των Αμερικανών στα Βαλκάνια...
To Atlantic Council σε Έκθεση, την οποία δημοσίευσε ενόψει και του Συνεδρίου που διοργάνωσε, πρότεινε την μόνιμη παρουσία αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στα Βαλκάνια για να συμβάλλει στην σταθεροποίηση των Βαλκανίων και την αποτροπή της ρωσικής διείσδυσης.
Η «επιστροφή» των Αμερικανών στην περιοχή συνδέεται βεβαίως και με την σαφή αντίθεση τους στον νέο αγωγό Turkish Stream που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία μέχρι τα σύνορα με την Ελλάδα και με την δέσμευση της Ουάσιγκτον ότι θα αναλάβει και μέσω της Ελλάδας την τροφοδοσία των χωρών της περιοχής συμπληρωματικά, με σχιστολιθικό φυσικό αέριο, το οποίο άρχισε από πέρυσι να εξάγεται από τις ΗΠΑ σε μορφή LNG.
Ν.Μ.
Δημοσίευση σχολίου