GuidePedia

0

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Ο στόχος της επίσκεψης Ερντογάν αποκαλύφθηκε στη συνέντευξη που έδωσε στο Κυριακάτικο Βήμα. Σέβεται τις διατάξεις της Λοζάνης αλλά θέλει επικαιροποίηση στη Θράκη. Όπως δήλωσε “μας δεσμεύει η Λοζάνη με εξαίρεση τη Θράκη”.

Μια διεθνής Συνθήκη που υπογράφεται από 11 κράτη δεν μπορεί να δεσμεύει α λα καρτ. Τον δεσμεύει σε ό,τι τον συμφέρει , αλλά δεν τον δεσμεύει σε αυτά που επιδιώκει.

Οι τουρκικές κυβερνήσεις ουδέποτε έκρυψαν τους στόχους τους. Τηρούν με ευλάβεια τον Ιερό Ορκο (Misaki Milli) που έδωσαν στην Εθνοσυνέλευση το 1920. Εάν εμείς διαβάζαμε προσεκτικά, γνωρίζαμε το περιεχόμενο του, σίγουρα δεν θα αδιαφορούσαμε τόσο στην συστηματική, σταδιακή προγραμματισμένη εκδίωξη, εξόντωση των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη. Την εποχή που υπεγράφη η Συνθήκη ζούσαν στην Πόλη 120.000 Έλληνες και περίπου 6000 στην Ίμβρο και την Τένεδο. Τι απέμεινε από όλους αυτούς σήμερα; Περίπου 2000 υπερήλικες.

Ο Ιερός Όρκος των Τούρκων προβλέπει την επίλυση του ζητήματος της Δ.Θράκης με δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί σε εύθετο χρόνο.

Για αυτό φρόντισαν να εκδιώξουν τους Έλληνες για να μην υπάρχει αντίβαρο.

Ουδέποτε τέθηκε το θέμα της συρρίκνωσης του Ελληνισμού στις συνομιλίες των δυο χωρών. Αφήσαμε τον Ετζεβίτ να ισχυρίζεται ότι οι Έλληνες έφυγαν γιατί βρήκαν καλύτερες οικονομικές συνθήκες. Δεν του πέταξε κανείς στα μούτρα τι λες; Ποιος λεηλάτησε τις περιουσίες τους με το Βαρλίκι το 1942, ποιος έσπασε, ρήμαξε , βίασε σκότωσε τους Έλληνες το 1955. Για να μην αναφερθεί κανείς στο κλίμα καθημερινής τρομοκρατίας με εφόδους σε κατοικίες για τον εντοπισμό δήθεν επιλήψιμων βιβλίων εθνικιστικού περιεχομένου, όπως η Ιλλιάδα του Ομήρου…

Αυτή η ανοχή για να μην πούμε η αδιαφορία των ελληνικών κυβερνήσεων οδήγησε τα πράγματα στην σημερινή τους κατάσταση.

Η Ελλάδα τήρησε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της έναντι της μουσουλμανικής μειονότητας , κάτι που το αναγνωρίζουν και Τούρκοι καθηγητές όπως ο Μπασκίν Οράν, ο οποίος σε πρόσφατο άρθρο του επισημαίνει:¨Η Ελλάδα μας δίνει μαθήματα από το 1923 αλλά εμείς δεν τα αντιλαμβανόμαστε. Το πρώτο μάθημα μας δίδεται από το 1923 και πρόσφατα μας δόθηκε και το δεύτερο. Το πρώτο αφορά την τήρηση στο ακέραιο των υποχρεώσεων της έναντι της μειονότητας στη Θράκη, σε αντίθεση με εμάς, που παραβιάσαμε και παραβιάζουμε τις διατάξεις της Συνθήκης.

Η τουρκική κυβέρνηση βάσει του άρθρου 45 δέχεται να λάβει απέναντι των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων , όσον αφορά την οικογενειακή ή προσωπική τους κατάσταση πάντα τα κατάλληλα μέτρα όπως τα ζητήματα τους να κανονίζονται σύμφωνα με τα έθιμα των Μειονοτήτων.

Σύμφωνα με το άρθρο 42/1 ο θρησκευτικός γάμος των μη Μουσουλμάνων θεωρείται έγκυρος. Το 1925 , όμως, η τουρκική κυβέρνηση παραβίασε το άρθρο αυτό και εξανάγκασε τα μέλη των Μειονοτήτων να τελούν υποχρεωτικά πολιτικούς γάμους στα Δημαρχεία.

Η Τουρκία δεν είχε κανένα δικαίωμα να το κάνει.

Το δεύτερο μάθημα μας το δίνει τώρα με την υπόθεση της Χατιτζέ Μολλά. Πρόκειται για ένα ζευγάρι που δεν είχε παιδιά κι έκαναν διαθήκη ενώπιον συμβολαιογράφου (2003) , με την οποία όριζαν μοναδικούς κληρονόμους ο ένας τον άλλον σε περίπτωση θανάτου του ενός, γιατί σύμφωνα με τη Σαρία κληρονομικό δικαίωμα δεν έχουν μόνο τα παιδιά, οι σύζυγοι αλλά και τα αδέλφια. Το 2008 πέθανε ο σύζυγος. Η Χατιτζε κέρδισε την δίκη στο Πρωτοδικείο και στο Εφετείο, αλλά έχασε στον Άρειο Πάγο, ο οποίος θεώρησε ανίσχυρη την διαθήκη επειδή αντίκειται στο άρθρο 42/1. Φυσικά η γυναίκα προσέφυγε στο ΕΔΑΔ, όπου περιμένει να δικαιωθεί.

Η ελληνική κυβέρνηση με νόμο που ψήφισε πρόσφατα δίνει το δικαίωμα στα μέλη της Μειονότητας να επιλέξουν αν θέλουν να τηρηθεί ο Αστικός Κώδικας ή η Σαρία στις μεταξύ τους σχέσεις. Πρόκειται για μια άκρως δημοκρατική ενέργεια. Σε αντίθεση με την απόφαση του Ερντογάν να θεωρεί έγκυρους για τους Τούρκους πολίτες τους γάμους που τελούν οι μουφτήδες. Ο σύζυγος λοιπόν θα μπορεί να χωρίζει λέγοντας απλά τη λέξη ¨σε χωρίζω¨ και αυτό να το εκφράζει ακόμα και με fax ή SMS¨.

Ασφαλώς ο σουλτάνος δεν θέλει να επικαιροποιήσει την Συνθήκη για τα δικαιώματα της Χατιτζέ! Ο στόχος του είναι φανερός, τον ομολόγησε και τώρα το βάρος της ευθύνης πέφτει σε εμάς. Να κάτσουμε όλοι μαζί να φτιάξουμε ένα εθνικό σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Ας μην ξεχνάμε ότι κατά καιρούς ακούγονται φωνές που ζητούν να αναγνωριστούν μειονοτικά δικαιώματα και στους Μουσουλμάνους που ζουν στη Ρόδο και την Κω. Η διχόνοια και οι κοκορομαχίες για τα ψηφαλάκια προκάλεσαν μεγάλες τραγωδίες . Ας σταματήσουμε λοιπόν εδώ για να προχωρήσουμε μπροστά, γιατί τώρα κανείς δεν μπορεί να πει “δεν ήξερα”.



πηγή







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. 

Δημοσίευση σχολίου

 
Top