GuidePedia

0

Ραγδαίες εξελίξεις έχουμε στο «Σκοπιανό» καθώς ο αναπληρωτής υφυπουργός εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Hoyt Brian Yee, ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα στα Βαλκάνια, δήλωσε ότι είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Δηλώσεις έχουμε και από την πλευρά της ΠΓΔΜ για το χρονοδιάγραμμα λύσης που έχει τεθεί.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στο Center of International Relations στην Ουάσιγκτον επεσήμανε ότι η διαδικασία για την επίλυση της διαφοράς της ονομασίας είναι η καλύτερη που έχει υπάρξει και είναι πιο κοντά στην λύση, από ποτέ.

«Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και από τις δυο πλευρές. Θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις και είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση γιατί η διάθεση και στην Ελλάδα και στην “Μακεδονία”, είναι καλύτερη από ότι έχει υπάρξει ποτέ για την επίλυση της ονομασίας».

Στην ομιλία του επισημάνθηκε ακόμη ότι η ασφάλεια της χώρας αυτής εξαρτάται από την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και την προοπτική της ένταξης της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα, και ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, παραδέχτηκε πως είναι έτοιμος να συζητήσει την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας των Σκοπίων και να καταλήξει σε μία συμφωνία με την Ελλάδα προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Μιλώντας στον Ραδιοφωνικό Σταθμό «Antenna M» του Μαυροβουνίου, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων επεσήμανε πως επιθυμία του είναι η καλλιέργεια σχέσεων καλής γειτονίας και με την Ελλάδα και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία για το θέμα της ονομασίας.

«Είναι σημαντικό να εστιάσουμε στο πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό μας όνομα. Πιστεύω ότι θα βρούμε λύση και τρόπο πως να χρησιμοποιούμε το καινούργιο όνομα και ποιο θα είναι αυτό. Στο τέλος, αυτό που είναι σημαντικό για εμάς, είναι να βρούμε λύση για το όνομα γιατί όχι μόνο θα λάβουμε πρόσκληση για το ΝΑΤΟ, αλλά θα ξεκινήσουν και οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.» δήλωσε ο σκοπιανός πρωθυπουργός, επισημαίνοντας:

«Η αυτόματη πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, μόλις βρεθεί μια λύση στη διαφωνία της ονομασίας αποτελεί κίνητρο για την εξεύρεση κοινής γλώσσας με την Ελλάδα» δήλωσε καταλήγοντας, πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για τη χώρα του εκτός ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Ο ίδιος ανακοίνωσε τροποποιήσεις και στα σχολικά βιβλία, απομακρύνοντας αναφορές που Βουλγαρία και η Ελλάδα θεωρούν ενοχλητικές, ενώ τάχθηκε κατά της χρήσης σλαβικών τοπωνυμίων στην ελληνική Μακεδονία.

«Όταν μιλάμε για έλεγχο στα βιβλία, εννοούμε να προσέχουμε και να προωθούμε την φιλία. Να μην χρησιμοποιούμε λέξεις όπως «εχθρότητα». Όταν μιλάμε για το κομμάτι της Μακεδονίας του Αιγαίου, αυτοί (Σημ. : οι Έλληνες) λένε «Βόρεια Ελλάδα» και είναι κομμάτι της Ευρώπης».

ΜΜΕ των Σκοπίων, που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, κατηγορούν την κυβέρνηση Ζάεφ πως μέσα από τις αλλαγές στα βιβλία και τα τοπωνύμια, τελικός στόχος είναι αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας.

Οπως είπαμε και χτες, στόχος είναι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου 2018 στις Βρυξέλλες, να υπάρξει οριστική επίλυση του ονοματολογικού που θα επιτρέψει στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία.

Αν αυτό συμβεί θα έχει και συμβολική σημασία, 10 χρόνια μετά την ιστορική απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008.

Πρώτα, πρέπει να υπάρξει απτή πρόοδος μέχρι τον Φεβρουάριο.

Τον προσεχή Απρίλιο θα παρουσιαστούν οι Εκθέσεις Προόδου της Κομισιόν για τη διεύρυνση, με την πΓΔΜ να επιδιώκει να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο Νίκος Κοτζιάς έσπευσε στην πρόσφατη συνέντευξή του να προσδώσει δραματικό τόνο στην ανάγκη επίλυσης του ζητήματος.

«Το πρώτο εξάμηνο του 2018 πρέπει να λυθεί αυτό το ζήτημα. Αν δεν λυθεί, θα υπάρξουν μεγάλες δυσκολίες. Εάν λυθεί, χρειάζονται τρεις με τέσσερις μήνες γραφειοκρατικής διαδικασίας στον ΟΗΕ. Αρα θα πάει μέχρι το τέλος του 2018, το 2019 ξεκινάει με εκλογές για πρόεδρο στη γείτονα χώρα και μετά, το καλοκαίρι του 2019, θα έχουμε εμείς εκλογές» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top