Έχουμε μήπως ή όχι πιθανή έκπτωση των ελληνικών αξιώσεων στον διαχωρισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας, σύμφωνα με τον αλβανικό τύπο, προβαίνοντας σε μια ακόμη «παραχώρηση» σε αυτούς που διώκουν τους Έλληνες της Β.Ηπείρου;
Οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Αλβανίας και της Ελλάδας συνεχίστηκαν και αυτή την ημέρα στην Κρήτη, και επικεντρώθηκαν σε προβλήματα που αφορούν την ελληνική μειονότητα που ζει στην Αλβανία, ενώ ανέσυραν και θέματα του παρελθόντος , αναφέρει ο αλβανικός τύπος.
Πηγές ανέφεραν του αλβανικού σταθμού Top Channel ανέφεραν ότι υπήρξε προκαταρκτική συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.
Η Ελλάδα φέρεται να παραδέχθηκε ότι η συμφωνία του 2009 ήταν «ελλειποβαρής» διότι η Αλβανία φέρονταν να παραχωρούσε κομμάτι των θαλάσσιων συνόρων της στην Ελλάδα, τονίζει το άρθρο .
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι δύο ΥΠΕΞ συμφώνησαν για μια νέα διχοτόμηση , χωρίς η Αλβανία να χάσει κανένα τετραγωνικό μέτρο θάλασσας .
Για την Ελλάδα όμως δεν γίνεται λόγος …αν έχασε αυτή προς χάριν των αλβανικών επιδιώξεων και φανήκαμε πάλι εμείς οι «κιμπάρηδες» ως συνήθως.
Το θέμα των άταφων οστών των Ελλήνων στρατιωτών, που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, είναι μια άλλη ξεχασμένη υπόθεση μεταξύ των δύο χωρών.
Η ελληνική πλευρά, τονίζουν οι αλβανικές πηγές συζήτησε με τους Αλβανούς το πώς θα απομακρύνει τα οστά νόμιμα.
Υπενθυμίζουμε όμως ότι, το πάγιο αίτημα μας στην Αλβανία είναι η δημιουργία κοινής ελληνοαλβανικής στρατιωτικής επιτροπής για την συλλογή των οστών και η εναπόθεση τους σε κοιμητήριο εντός του αλβανικού εδάφους, …κάτι που δεν επιθυμούν με τίποτα οι Αλβανοί… για την αποφυγή εκδηλώσεων μνήμης από μέρους μας και παρουσίας Ελλήνων στην Β.Ήπειρο για την οποία πολέμησαν οι παππούδες μας.
Τα υπουργεία των δύο χωρών εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία ανέφεραν ότι «Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών διεξήχθησαν σημαντικές εργασίες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα».
«Και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν τη σημασία του διαλόγου για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων και συμφώνησαν για τα περαιτέρω βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα βάσει των ευρωπαϊκών αξιών και κανόνων προς όφελος των δύο χωρών και των λαών τους», καταλήγει η κοινή ανακοίνωση.
Ομοίως, τα δύο υπουργεία αξιολόγησαν ότι «οι συνομιλίες αποτέλεσαν ένα σημαντικό βήμα προόδου και θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων σε μακροχρόνια προβλήματα».
Το ερώτημα που αιωρείται εδώ όμως είναι το εάν έχουμε «μυστική καταρχήν συμφωνία» με Αλβανούς πολιτικούς που δεν σέβονται ούτε ιερό ούτε όσιο όχι μόνο των εν ζωή κατοίκων της Β.Ηπείρου, γκρεμίζοντας τις οικίες τους , αλλά και των Ελλήνων ηρώων που πολέμησαν και πέθαναν για την ελευθερία και την Β.Ήπειρο, η οποία κακώς δόθηκε ως ‘δώρο» από τους συμμάχους μας το 1912 στο νεοσύστατο αλβανικό κράτος.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου