GuidePedia

0

Νέο σκληρό πλήγμα κατά της Τουρκίας και των επιλογών του προέδρου της, Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμί Νετανιάχου, διένειμε δηλώσεις του στους ξένους ανταποκριτές, σύμφωνα με τις οποίες, «το Ισραήλ υποστηρίζει τις θεμιτές προσπάθειες του κουρδικού λαού να αποκτήσει το δικό του κράτος»!

Μπορεί να μην είναι κάτι καινούργιο, καθώς οι σχέσεις των Ισραηλινών με τους Κούρδους χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1960, όμως η επισημοποίηση της θέσης του εβραϊκού κράτους στο ζήτημα του δημοψηφίσματος στις 25 Σεπτεμβρίου στο βόρειο Ιράκ με το ερώτημα της ανεξαρτησίας, δεν έγινε τυχαία σε αυτή τη συγκυρία.

Θα πρέπει να θεωρηθεί ως απάντηση στη συμφωνία της Τουρκίας με τη Ρωσία για τα συστήματα S-400, καθώς όσα ίσχυαν με την εναντίωση της προμήθειας των S-300 από την Κυπριακή Δημοκρατία, ισχύουν και στη περίπτωση των S-400, ενώ η απάντηση δεν μπορεί να έχει δοθεί χωρίς συνεννόηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες…

Μόλις χθες, ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ, προερχόμενος από το KDP (Kurdish Democratic Party), Μασούντ Μπαρζανί, ξεκαθάρισε ότι τα σχέδια για το δημοψήφισμα δεν πρόκειται να ανασταλούν, παρά την απόρριψη του δημοψηφίσματος από το ιρακινό Κοινοβούλιο στη Βαγδάτη, που ανησυχεί για τον ακρωτηριασμό και μάλιστα μιας περιοχής πολύ πλούσιας σε υδρογονάνθρακες (π.χ. Κιρκούκ), στην οποία, παρεμπιπτόντως, εμφανίζεται εξαιρετικά «διαβασμένη» η αμερικανική ExxonMobil.

Η ισραηλινή «βόμβα» φαίνεται ότι έχει «βάθος» και ενδεχομένως σχεδιασμό. Όλως τυχαίως, την περασμένη Πέμπτη ο πρώην υπαρχηγός του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου, υποστράτηγος Γιάιρ Γκολάν, θεωρούμενος εκ των κορυφαίων στρατιωτικών ηγετών του Ισραήλ τα τελευταία χρόνια που δεν έγινε αρχηγός για λόγους άσχετους με τη στρατιωτική του ικανότητα, μιλώντας στην Ουάσιγκτον και το φημισμένο «Washington Institute for Near East Policy», είπε ότι δεν θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση και προέβη στην εικασία ότι και η χώρα του έχει παρόμοια πολιτική.

Είναι προφανές ότι αποκλείεται να αγνοούσε την επίσημη θέση του Ισραήλ, οπότε η διευκρίνιση από την πλευρά της ισραηλινής κυβέρνησης ότι εξακολουθεί να θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση το PKK, μοιάζει κάπως περίεργη μετά τις δηλώσεις Νετανιάχου για το κουρδικό δημοψήφισμα. Δεν πρέπει να δυσαρεστήθηκε το πρωθυπουργικό γραφείο από την αναφορά, εάν δεν φρόντισε παρασκηνιακά να διατυπωθεί δημόσια.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top