...που θα προσομοιάζει με τους S-300VM
Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων και χωρών Κ.Α.Κ )«Η Ρωσία έχει λάβει προκαταβολή από την Τουρκία για την αγορά του πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400» δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Vladimir Kozin, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ο Kozin είπε επίσης, σύμφωνα με το TASS, πως η Τουρκία θα ήθελε να της παραδοθεί το πυραυλικό σύστημα πριν από το 2019.
«Το θέμα συζητείται», είπε ο Kozin.
Την περασμένη εβδομάδα, η Άγκυρα έκανε την πρώτη πληρωμή για την παράδοση ρωσικών πυραύλων S-400 . Η συμφωνία προκάλεσε ένα «φαινομενικό πανικό» στην Ουάσιγκτον, προκαλώντας τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απαντήσει λέγοντας ότι η χώρα του ήταν ελεύθερη να λαμβάνει ανεξάρτητες αποφάσεις για την εθνική της ασφάλεια.
Ομως η «βόμβα» ολκής βρίσκεται αλλού.
Ρώσοι αμυντικοί αναλυτές που κινούνται στους διαδρόμους του Κρεμλίνου αποκάλυψαν ότι η Τουρκία θα λάβει μια υποβαθμισμένη έκδοση που θα προσομοιάζει με τους S-300VM.
Ο λόγος ήταν ότι το ΝΑΤΟ με την αγορά αυτή θα είχε ενδεχομένως πρόσβαση στο πιο σύγχρονο μέχρι τώρα ( έρχονται οι S-500) αντιαεροπορικό σύστημα της Ρωσίας.
«Υπήρχαν μάλιστα και πολλές ανησυχίες μεταξύ ορισμένων Ρώσων αμυντικών συμβούλων, αναλυτών/παρατηρητών ότι η πώληση αυτή σημαίνει αυτόματα ότι υψηλή ρωσική τεχνολογία θα πέσει στα χέρια του ΝΑΤΟ», τόνισε ο στρατιωτικός αναλυτής του RIA Novosti Andrei Stanavov περιγράφοντας γιατί οι εμπειρογνώμονες της χώρας του δεν θα έχουν τίποτα να ανησυχούν.
Εν τω μεταξύ, μεταξύ ορισμένων αμερικανών στρατιωτικών παρατηρητών, η προγραμματισμένη πώληση του προηγμένου συστήματος όπλων στη χώρα του ΝΑΤΟ αντιμετωπίστηκε με «κρυμμένο» ενθουσιασμό.
Το περιοδικό National Interest κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι S-400 στα τουρκικά χέρια «θα προσέφεραν στο ΝΑΤΟ μια πολύτιμη προσεκτική ματιά στις επιχειρησιακές δυνατότητες και τους περιορισμούς του συστήματος» και την ευκαιρία να «επινοήσουν ένα μέσο για την εξουδετέρωσή του».
Παρόμοια επιχειρήματα παρουσιάστηκαν και στην Ρωσία , αν και ο τόνος ήταν πιο ανήσυχος, φυσικά. Οι Ρώσοι αναλυτές προειδοποίησαν ότι η πώληση του S-400 σε ένα κράτος του ΝΑΤΟ δίνει ουσιαστικά στην συμμαχία τα κλειδιά για να νικήσει την ισχυρότερη αεροπορική άμυνα της Ρωσίας.
Σε άρθρο για το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti (κρατικό πρακτορείο ειδήσεων) , ο στρατιωτικός αναλυτής με πρόσβαση στο Κρεμλίνο Αντρέι Στανάβοφ διέλυσε τους φόβους αυτούς, υπογραμμίζοντας γιατί » οι Ρώσοι αναλυτές θα πρέπει να παραμείνουν «ήσυχοι το βράδυ όταν κοιμούνται».
«Τα απόρρητα μυστικά του S-400 θα παραμείνουν ασφαλή μέσα στη Ρωσία», δήλωσε ο ίδιος ρίχνοντας την πρώτη «βόμβα» σε Τουρκία και ΝΑΤΟ.
Για αρχή, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι το πυραυλικό σύστημα S-400 Triumf είναι πραγματικά η υπερηφάνεια της ρωσικής στρατιωτικής βιομηχανίας.
Εγκαινιάστηκε το 2007, και το σύστημα είναι σε θέση να εξουδετερώνει στον ουρανό αποτελεσματικά όλα τα σύγχρονα και μελλοντικά εναέρια μέσα επίθεσης, συμπεριλαμβανομένων των αεροχημάτων που πετούν σε ταχύτητες έως και πέντε χλμ. το δευτερόλεπτο …
Από αεροσκάφη και πυραύλους CRUISE σε μια απόσταση μέχρι και 250 χλμ., βαλλιστικούς πυραύλους σε απόσταση μέχρι 60 χλμ. Το Triumf μπορεί ταυτόχρονα να στοχεύει μέχρι και 300 στόχους και να τους «κλειδώνει» με έως και 72 βλήματα.
«Με όλα αυτά τα στοιχεία στο μυαλό», ο Stanavov σημείωσε ότι ήταν φυσικό ότι η εξαγωγή του S-400, ειδικά σε μια χώρα του ΝΑΤΟ, θα προκαλούσε ανησυχίες σχετικά με την πιθανή διαρροή μυστικών της ρωσικής αμυντικής τεχνολογίας, ακόμη και αν η εξαγόμενη έκδοση ήταν μια «υποβαθμισμένη» έκδοση του συστήματος, όπως το έθεσε το περιοδικό NI.
Ωστόσο, ο Βίκτορ Μουράκσοφσκι, συνταγματάρχης ε.α. και αρχισυντάκτης του περιοδικού «Εθνικός εξοπλισμός », μετέβαλε τους φόβους, αποκαλώντας τα «ανίκανα κουτσομπολιά».
Στην πραγματικότητα, ο Μουράσκοφσκι είπε ότι τα πολεμικά χαρακτηριστικά του S-400 στα μοντέλα εξαγωγής είναι πολύ «σημαντικά κατώτερα» από αυτά που υπηρετούν στο οπλοστάσιο της Ρωσίας και δεν διαθέτουν τις τελευταίες τεχνολογίες που προστατεύονται ως κρατικά μυστικά από το υπουργείο Άμυνας.
Χωρίς θεώρηση από το Υπουργείο Άμυνας, κανένα στοιχείο δεν μπορεί να μεταβεί στο εξωτερικό σε μια διαμόρφωση που αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας.
«Το ίδιο ισχύει για το S-400 », εξήγησε ο ε.α. Ρώσος αξιωματικός. Ο εμπειρογνώμονας ανέφερε επίσης ότι οι ανησυχίες γύρω από την Τουρκία είναι ιδιαίτερα λανθασμένες, καθώς και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ήδη (και προφανώς μελετήσει) προηγμένα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατά τη διάρκεια πολλών ετών.
Αυτό περιλαμβάνει και την Ελλάδα, η οποία χρησιμοποίησε τα συστήματα αεράμυνας S-300 και Buk χωρίς επιπλοκές από το 1999.
«Η αποσυναρμολόγηση δεν θα βοηθήσει για την αντιγραφή του συστήματος . Όσον αφορά τους S-400, η πώληση τους στην Τουρκία θα είναι πράγματι η πρώτη. Το μόνο άλλο έθνος με το οποίο έχει επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με την παράδοση του συστήματος είναι η Κίνα. Το Πεκίνο προτίθεται να αγοράσει μέχρι έξι συστοιχίες με 48 συνολικά εκτοξευτές.
Οι παραδόσεις στη συμφωνία αυτή αναμένεται να ξεκινήσουν το αργότερο φέτος. Επίσης, διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την Ινδία, με το Δελχί να επιδιώκει δέκα συστοιχίες και 80 εκτοξευτές. Οι δύο χώρες εξακολουθούν να συζητούν τις λεπτομέρειες της σύμβασης», δήλωσε ο ίδιος.
Παρόλα αυτά, παρά τον προηγμένο χαρακτήρα της τεχνολογίας του S-400, ο Μιχαήλ Κοδάρενκο, βετεράνος στρατιωτικός παρατηρητής και αρχισυντάκτης του περιοδικού Aerospace Defense, δήλωσε ότι «ακόμα και αν η Τουρκία έπρεπε να «παραδώσει» ένα σύστημα S-400 στις ΗΠΑ, θα υπήρχαν λίγα πράγματα για να τους βοηθήσουν να σπάσουν τα μυστικά μας» .
«Όλοι οι φόβοι για τη διαρροή της τεχνολογίας είναι πολύ υπερβολικοί, ειδικά όσον αφορά τους αντιπυραυλικούς πυραύλους», δήλωσε ο Khodarenko.
«Ακόμη και αν έπρεπε να αποσυναρμολογήσουν το σύστημα μέχρι το τελευταίο βλήμα για να προσπαθήσουν να βγάλουν κάποια στρατιωτικά μυστικά, θα έκαναν μια «τρύπα στο νερό», κατέληξε ο ίδιος.
Ωστόσο, η Τουρκία αποκτά ένα από τα πιο σύγχρονα αμυντικά συστήματα στον κόσμο, ικανό να διαφυλάξει τον εναέριο χώρο κάτω από μια αξιόπιστη ομπρέλα. Σήμερα, η Τουρκία στερείται εξ ολοκλήρου ικανότητας αντιαεροπορικού πυραύλου μεγάλης εμβέλειας.
Ο στρατός είναι εξοπλισμένος με συστήματα MIM-14 Nike Hercules και MIM-23 Hawk, αμερικανικής κατασκευής που πρωτοεμφανίστηκαν στη δεκαετία του ’50 και του ’60.
Οι δυνάμεις της είναι επίσης εξοπλισμένες με βλήματα Rapier μικρής εμβέλειας, που παράγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη δεκαετία του 1970. Αυτά τα όπλα θεωρούνται απαρχαιωμένα.
Με λίγα λόγια, σύμφωνα με τους Ρώσους ειδικούς ούτε οι τουρκικοί πύραυλοι S-400 θα είναι «πρώτης γραμμής» αποτελώντας πιθανότατα απλά μια βελτιωμένη έκδοση των S-300VM .
Υποβαθμισμένο ραντάρ, υποβαθμισμένα ηλεκτρονικά τοποθετημένα μέσα στο περίβλημα του συστήματος που γράφει απ’ έξω S-400 ( σε αυτές τις περιπτώσεις η αστυνομία τα ονομάζει προϊόντα –μαϊμούδες) .
Σιγά μην έδιναν οι Ρώσοι υψηλή τεχνολογία αιχμής στον Ερντογάν.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου