Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε χθες με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να συζητήσει τη Συρία και μια βασική συμφωνία όπλων, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει μια όλο και πιο ενεργό σχέση που έχει ενοχλήσει τη Δύση.
Η Ρωσία και η Τουρκία συνεργάζονται στενά, δεδομένου ότι η συμφιλίωση του 2016, κατέληξε σε κρίση που προκλήθηκε από την κατάρριψη ενός ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου στη Συρία, παρά την περιφερειακή αντιπαλότητα που χρονολογείται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη δυναστεία των Ρομανόφ.
«Η Ρωσία και η Τουρκία συνεργάζονται πολύ στενά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, πριν την επίσκεψη εργασίας του Πούτιν στην Άγκυρα.
Τόσο η Μόσχα όσο και η Άγκυρα πιέζουν για τη δημιουργία τεσσάρων «ζωνών κατάπαυσης πυρός» στη Συρία για να τερματίσουν τον εμφύλιο πόλεμο που άρχισε το 2011.
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, υπέγραψε συμφωνία που μπορεί να φτάσει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, για να αγοράσει συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, κίνηση που προκάλεσε ερωτηματικά στους συμμάχους της.
Αλλά ενώ ο Πούτιν και ο Ερντογάν προσπαθούν να σχεδιάσουν μια ολοένα και πιο παραγωγική σχέση, θα μπορούσε να αποτελέσει σκιά το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας στο Ιρακινό Κουρδιστάν, το οποίο εξόργισε την Άγκυρα, και η Μόσχα δεν σταμάτησε να καταδικάζει, την ώρα που πραγματοποιεί μεγάλες επενδύσεις.
Η Τουρκία και η Ρωσία βρίσκονται σε αντίπαλες πλευρές κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών πολέμων στη Συρία, με τη Ρωσία τον βασικό υποστηρικτή του Προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ και της Τουρκίας που υποστηρίζει τους αντάρτες που ζητούν την απομάκρυνσή του.
Αλλά ενώ η πολιτική της Τουρκίας παραμένει επίσημα αμετάβλητη, η Άγκυρα έχει αναστείλει τις επιθέσεις της στο καθεστώς της Δαμασκού, αφού η συνεργασία της με τη Ρωσία συνεχίζει να ενισχύεται, μ αιχμή στη φάση αυτή την κοινή συνεργασία τους (μαζί και το Ιράν) στην Idlib της ΒΔ Συρίας..
Η οικονομική συνεργασία αρχίζει επίσης να ακμάζει, με τους Ρώσους τουρίστες να επιστρέφουν στην Τουρκία και τις δύο χώρες να εργάζονται σε ένα αγωγό φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.
«Φορτωμένοι με αντιφάσεις»
Ωστόσο, αναλυτές αναφέρουν ότι ενώ και οι δύο χώρες ενδιαφέρονται να προσπαθήσουν να δυσκολέψουν τη Δύση, δείχνοντας στενή συνεργασία, οι σχέσεις τους υπολείπονται πολύ από μια ειλικρινή στρατηγική συμμαχία.
«Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας μπορεί να φαίνονται φιλικές, αλλά είναι γεμάτες αντιφάσεις και αναμένεται να παραμείνουν ασταθείς βραχυπρόθεσμα», ανέφεραν οι Πωλ Μπαέφ και Κεμάλ Κιρισί του Ινστιτούτου Brookings σε μια μελέτη.
Η στάση της Ρωσίας σχετικά με τη μη δεσμευτική ψηφοφορία για την κουρδική ανεξαρτησία ανησυχεί επίσης την Τουρκία, για την οποία η αντίθεσή της με την κουρδική ιθύνουσα τάξη αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής πολιτικής λόγω της δικής της κουρδικής μειονότητας.
Την Τετάρτη, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ενώ η Μόσχα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, «βλέπει με σεβασμό τις εθνικές φιλοδοξίες των Κούρδων».
Ο Ερντογάν θα θελήσει να πιέσει τον Πούτιν για την πολύ γνωστή συμφωνία S-400, η οποία ενώ υπογράφηκε επισήμως, θα μπορούσε ακόμα να απέχει χρόνια από την εφαρμογή.
Ο Τιμούρ Αχμέτοφ, εμπειρογνώμονας της Τουρκίας στο ρωσικό συμβούλιο διεθνών σχέσεων, δήλωσε ότι οι παραδόσεις των S-400 θα μπορούσαν πιθανότατα να ξεκινήσουν μόνο μετά το 2020-21 λόγω παραγγελιών της Κίνας, ενώ η επιμονή της Άγκυρας σε μια μεταφορά τεχνολογίας ως μέρος της συμφωνίας, μπορεί επίσης να δημιουργήσει προβλήματα .
Ωστόσο, τόσο η Μόσχα όσο και η Άγκυρα είναι προς το παρόν ευτυχείς να στείλουν ένα μήνυμα προς τη Δύση ότι είναι σοβαροί για την αμυντική συνεργασία.
«Προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το ζήτημα του S-400 για τα αντίστοιχα πολιτικά τους συμφέροντα», δήλωσε ο Αχμέτοφ στο AFP.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου