Του Βασίλη Καπούλα
Ραγδαίες στρατιωτικο-διπλωματικές εξελίξεις έχουμε στο ζήτημα του Κουρδιστάν με την αντίστροφη μέτρηση του δημοψηφίσματος να έχει ήδη ξεκινήσει. Στο νήμα θα κριθεί η εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας καθώς και άλλων κρατών στην περιοχή με τον χάρτη ολόκληρης της Μέσης Ανατολής να αλλάζει. Φυσικά ισχυρές πιέσεις θα δεχθεί αργότερα και η Ελλάδα.
Ολα θα κριθούν στα «πάρε-δώσε» μεταξύ Ρωσίας-Κούρδων ΚΑΙΤουρκίας-ΗΠΑ.
Πριν λίγο έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, η σύναψη συμφωνίας μεταξύ του ρωσικού πετρελαϊκού γίγαντα, Rosneft, και του Ιρακινού Κουρδιστάν με αγωγό ο οποίος θα περάσει μέσα από την Τουρκία. Φυσικά η προεργασία είχε γίνει 4 μήνες πριν σε υψηλόβαθμη συνάντηση Κούρδων και Ρώσων στην Αγία Πετρούπολη.
Η Rosneft θα επενδύσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την κατασκευή του αγωγού ο οποίος θα μεταφέρει 30 δισ κυβικά μέτρα αερίου από το Κουρδιστάν προς Τουρκία.
Τότε δηλαδή πριν 4 μήνες έπεσαν οι υπογραφές για συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών στην εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων, εμπορίου και λογιστική υποστήριξη για μια περίοδο 20 ετών!
Την συμφωνία είχαν επιβεβαιώσει ο ίδιος ο Igor Sechin, Εκτελεστικός Διευθυντής της Rosneft και ο Dr. Ashti Hawrami, Υπουργός Ενέργειας του KRG.
Αρα η Ρωσία ευνοεί την δημιουργία κράτους του Κουρδιστάν;
Είναι τυχαίο πως η ανακοίνωση έγινε λίγες ημέρες πριν διεξαγωγή του δημοψηφίσματος; Σύμφωνα με μία άποψη, η Ρωσία στηρίζει με αυτό τον τρόπο την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν.
Ομως όλες οι Υπερδυνάμεις έχουν πάντα «Σχέδια Α» και «Σχέδια Β» ΚΑΙ η Ρωσία θέλει τον πλήρη έλεγχο των Κούρδων και την ανεξαρτητοποίηση τους από τις ΗΠΑ.
Η άλλη άποψη είναι, ότι εφόσον ο αγωγός θα κατευθύνεται στην Τουρκία και η Αγκυρα απειλεί με εισβολή, άρα το ιρακινό Κουρδιστάν θα μπορούσε να καταστεί δορυφόρος της Άγκυρας και να μεγαλώσει ο Ερντογάν την ισχύ και κυριαρχία του στην περιοχή. Αυτό θα ήταν ολέθριο για την Ελλάδα.
Ομως για να είμαστε ειλικρινείς, η Τουρκία στράφηκε προς τη Ρωσία για να εξαλειφθεί ο κουρδικός κίνδυνος. Συνεπώς όλα είναι ανοικτά και το «κλειδί» για την δημιουργία κουρδικού κράτους στην περιοχή το έχει η Ρωσία. Εξαρτάται τι θα πάρει από Τουρκία και πόσο έχει προχωρήσει αυτή η στρατηγική προσέγγιση.
Το μόνο κράτος που μπορεί να παρέμβει καταλυτικά στην περιοχή υπέρ της Δύσης, είναι το Ισραήλ και σε αυτό το θέμα θα έχουμε σύντομα εξελίξεις… Αν εμπλακεί στρατιωτικά όπως όλα δείχνουν τότε…
Συνάντηση Κούρδων -Ρώσων αξιωματούχων πριν 4 μήνες.
Αντιπροσωπεία του Κουρδιστάν με αρχηγό τον Barzani και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Qubad Talabani, τον Υπουργό Ενεργειακών Πόρων, Ashti Hawrami, και τον εκπρόσωπο του KRG, Safeen Dizayee έφτασε στην Αγία Πετρούπολη.
Την αντιπροσωπεία υποδέχτηκαν αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Gazprom στο αεροδρόμιο της Α.Πετρούπολης.
Ο Yury Ushakov, σύμβουλος του Προέδρου της Ρωσίας, Β.Πούτιν, είπε: «Θα λάβει χώρα μια σύντομη συνάντηση με τον πρόεδρο του KRG, Nechirvan Barzani, Κούρδος πολιτικός και πρωθυπουργός του Ιρακινού Κουρδιστάν”.
«Θα εστιάσουμε στο εμπόριο και στους οικονομικούς δεσμούς αλλά και σε θέματα που σχετίζονται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία» είχε πει ο Ushakov.
Η αντιπροσωπεία αργότερα συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και με τον πρόεδρο Β.Πούτιν.
Ο σκοπός της συνάντησης με τον πρόεδρο Β.Πούτιν ήταν οικονομικά θέματα και η τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή.
Αργότερα ο Ushakov εξήγησε ότι όντως συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου συμφέροντος μεταξύ Β.Πούτιν και Barzani που αφορούσαν την Ρωσία και το Ιρακινό Κουρδιστάν.
Συνάντηση Κούρδων-Αμερικανών αξιωματούχων.
Ομως Αντιπροσωπεία των Κούρδων με επικεφαλής τον Masrour Barzani, ταξίδεψε και στην Ουάσινγκτον για επίσκεψη εργασίας μιας εβδομάδας.
Ο Barzani συναντήθηκε με τον Γερουσιαστή John McCain, τον Γερουσιαστή Jack Reed.
Ο McCain χαιρέτησε τον ρόλο των Πεσμεργκά στην καταπολέμηση του ISIS.
«Πολεμήσατε φοβερά καλά» είπε στον Barzani.
Ο McCain σχολίασε την τότε αμερικανική απόφαση να εξοπλιστούν ακόμη δύο Ταξιαρχίες Πεσμεργκά λέγοντας ότι ήταν ένα «αναγκαίο βήμα που οι ΗΠΑ έπρεπε να κάνουν» ενώ διαβεβαίωσε τον Barzani λέγοντας:
«Μπορείς να βασίζεσαι στην φιλία και στην υποστήριξη του Κογκρέσου».
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο άντρες τότε συνομίλησαν για «θεμελιώδη ζητήματα», τον πόλεμο κατά του ISIS και το «νέο κεφάλαιο» για το Ιράκ.
«Εχουμε επιλέξει ειρηνικά μέσα για να λύσουμε τις διαφορές και να καθορίσουμε το μέλλον μεταξύ Ερμπίλ και Βαγδάτης» είπε.
Στη συνάντηση ήταν παρών ο Massoud Barzani, ο Fuad Hussein, ο Bayan Sami Abdul Rahman, ο Σύμβουλος Ασφαλίαςς των ΗΠΑ, H.R. McMaster καθώς και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου όπως ο Jared Kushner και ο Tom Bossert.
Ο McMaster είπε ότι από το 1990 έγινε μια «επανάσταση» στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κουρδιστάν χαρακτηρίζοντας τες «θερμές» Αργότερα υπήρξε νέα συνάντηση με αξιωματούχους του State Department και τον Ρεξ Τίλερσον, τις οποίες ανώτατος αξιωματούχος χαρακτήρισε «πολύ σοβαρές και εποικοδομητικές».
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου