GuidePedia

0

Του Βασίλη Καπούλα
Πρωτοφανείς εικόνες στην Ιαπωνία, με την ιαπωνική κυβέρνηση να δίνει άμεσα διαταγή και να αναπτύσσονται στοιχεία αεράμυνας Patriοt PAC-3 στο κέντρο του Τόκιο και στις δυτικές περιοχές ενώ οι SM-3 τέθηκαν σε ετοιμότητα!Φωτογραφίες δείχνουν μονάδες Patriot στον περίβολο του υπουργείου Άμυνας της χώρας.
Ιαπωνία και Ν.Κορέα είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Ρωσία και Κίνα αθόρυβα έχουν απομακρυνθεί από την «επίλυση» της κρίσης και μπορούμε να πούμε πως έστησαν παγίδα στις ΗΠΑ και στους συμμάχους της στην περιοχή.

Τυχόν εκτοξεύσεις προς το Γκουάμ θα φέρουν σε δύσκολη θέση την Ουάσινγκτον: αν δεν επιχειρήσει να αναχαιτίσει τους πυραύλους, η αξιοπιστία της θα δεχθεί πλήγμα και η Πιονγκγιάνγκ θα αισθανθεί αρκετή αυτοπεποίθηση για να διεξαγάγει μια πλήρη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου με τις συνέπειες να είναι τρομερές.
Είναι προφανές πως η Β.Κορέα διδάχθηκε από τα λάθη των Μ.Καντάφι, Σ.Χουσείν κτλ, δεν πρόκειται να εγκαταλείψει ποτέ το πυρηνικό της πρόγραμμα και οπλοστάσιο.
Από την άλλη πλευρά, αν επιχειρηθεί αναχαίτιση και ένας πύραυλος ξεφύγει και δεν καταστραφεί, θα αμφισβητηθεί η αποτελεσματικότητα των αμερικανικών συστημάτων βαλλιστικής άμυνας.

«Είναι μια απειλή για να τους εξαναγκάσει να βάλουν τέλος στις πτήσεις των B-1», εκτιμά ο Άνταμ Μάουντ του Κέντρου για την Αμερικανική Πρόοδο.
«Αντίθετα από τις αόριστες και εμπρηστικές απειλές του Τραμπ, αυτές της Βόρειας Κορέας έχουν στόχο, είναι σαφείς, ακριβείς και παρουσιάζουν έναν αξιόπιστο κίνδυνο κλιμάκωσης. Είναι δύσκολο να απαντηθούν».

«Η βορειοκορεατική ερμηνεία της ρητορείας της Ουάσινγκτον διαφέρει από τη δυτική ερμηνεία των συνηθισμένων απειλών της Πιονγκγιάνγκ. Για τον Βορρά, οι εμπρηστικές δηλώσεις του Τραμπ είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου», λέει ο Χονγκ Χιούν-Ικ, αναλυτής του Ινστιτούτου Sejong.
Χτες χιλιάδες Βορειοκορεάτες παρήλασαν με υψωμένες τις γροθιές στους δρόμους της Πιονγκγιάνγκ όπου οι αρχές οργάνωσαν διαδηλώσεις υποστήριξης.
«Δέκα εκατομμύρια καρδιές φλέγονται με την υπόσχεση να υπερασπίσουν μέχρι τον θάνατο τη μητέρα πατρίδα», διακήρυσσε ένα πανό.
Η λαοθάλασσα θέλησε να δείξει με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή της στην πολεμική ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ τα πλακάτ έγραφαν:

«Χτυπήστε τις ΗΠΑ με πυρηνικό κεραυνό!», «Εκείνοι που θα μας ακουμπήσουν δεν θα γλιτώσουν τον θάνατο» και «Μια εκδικητική επίθεση αφανισμού».
Τέσσερις πύραυλοι θα εκτοξευθούν ταυτοχρόνως και θα πετάξουν πάνω από τις ιαπωνικές νομαρχίες Σιμάν, Χιροσίμα και Κοΐτσι, εξηγεί ο στρατός.
Οι πύραυλοι «θα πετάξουν 17 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα σε μια απόσταση 3.356,7 χιλιομέτρων και θα συντριβούν στη θάλασσα σε απόσταση 30 ή 40 χιλιομέτρων από το Γκουάμ». Έτσι θα βυθιστούν έξω από τα αμερικανικά χωρικά ύδατα.
Η Ιαπωνία, η οποία έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν πως θα καταρρίψει όποιον πύραυλο απειλήσει το έδαφός της, επανέλαβε πως «δεν θα ανεχθεί ποτέ τις προκλήσεις» της Βόρειας Κορέας.

Η Ιαπωνία θεωρεί τον κίνδυνο μιας πυραυλικής επίθεσης από τη Βόρεια Κορέα υπαρκτό, εξ ου και τα τηλεοπτικά μηνύματα προς τον πληθυσμό να αναζητήσει καταφύγιο σε γερά κτίρια σε μια τέτοια περίπτωση.
Οι αρχές αρκετών πόλεων και κωμοπόλεων ξεκίνησαν μάλιστα ασκήσεις για τον τρόπο αντίδρασης των αμάχων σε περίπτωση επίθεσης, όπως στην πόλη Σακάτα.
Τα τύμπανα του πολέμου που ηχούν στην ανατολική Ασία έχουν προκαλέσει πανικό σε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της Ιαπωνίας, που διατρέχει μαζί με τη Νότια Κορέα τον μεγαλύτερο κίνδυνο να δεχθεί πυραυλική επίθεση από την Πιονγιάνγκ.
Άλλωστε οι περισσότεροι από τους πυραύλους που δοκιμάζει το τελευταίο διάστημα το καθεστώς καταλήγουν στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας.

Ιαπωνικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η ζήτηση καταφυγίων είναι τόσο μεγάλη που οι εγχώριες κατασκευάστριες εταιρείες δεν προλαβαίνουν τις παραγγελίες και έχουν φτιάξει μακρές λίστες αναμονής, ενώ οι πωλήσεις ιονιστών και συσκευών φιλτραρίσματος και καθαρισμού του αέρα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη εν μέσω φόβων για μια επίθεση με χημικά όπλα.

Ακόμη και αλλοδαπές εταιρείες που κατασκευάζουν καταφύγια έχουν κατακλυστεί με αιτήματα από την Ιαπωνία.
Μια αμερικανική φίρμα που εδρεύει στο Τέξας είδε τις παραγγελίες της να διπλασιάζονται τις τελευταίες εβδομάδες – περίπου το 80% εξ’ αυτών προέρχονταν από την Ιαπωνία.

Τα καταφύγια στοιχίζουν κατά μέσο όρο αρκετές χιλιάδες δολάρια, αλλά η τιμή των μεγάλων μπορεί να ξεπεράσει και το ένα εκατομμύριο.
Η αμερικανική εταιρεία Rising S Bunkers με έδρα στο Τέξας κατασκευάζει καταφύγια που παρέχουν, όπως λέει, προστασία από πυρηνικές επιθέσεις.
Tέλος, η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Κίνα πως έχει μείνει σε μεγάλο βαθμό απέξω στην πιο πρόσφατη κρίση με την Πιονγκγιάνγκ. Το Πεκίνο έχει κρατήσει «χαμηλό προφίλ» καθώς η ένταση κλιμακωνόταν τις τελευταίες ημέρες.

Η Κίνα «έχει πει πολύ λίγα πράγματα» δημόσια για την κατάσταση αυτή την εβδομάδα, επαναλαμβάνοντας τις συνήθεις εκκλήσεις της για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση.
Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν έχει εμφανιστεί δημόσια εδώ και πάνω από μία εβδομάδα επειδή συμμετέχει σε ένα μυστικό κογκλάβιο του Κομμουνιστικού Κόμματος στο παραθαλάσσιο θέρετρο Μπεϊντάιχε προετοιμαζόμενος για ένα κρίσιμο συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί το φθινόπωρο, λένε διπλωμάτες.
Ένας διπλωμάτης από την Ασία με έδρα το Πεκίνο δήλωσε πως την Κίνα απασχολεί επίσης μια παρατεταμένη συνοριακή διαμάχη με την Ινδία.
«Η Κίνα έχει διαφορετικές προτεραιότητες και είναι σαφές ποιες είναι αυτές», δήλωσε ο διπλωμάτης, που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Τα κρατικά ΜΜΕ απηύθυναν ως συνήθως έκκληση για διάλογο προκειμένου να τερματιστεί η κρίση, αλλά επέκριναν επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους ότι δεν κάνουν αρκετά για να περιορίσουν τη φωτιά.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua κατηγόρησε την Ιαπωνία ότι «ψαρεύει σε θολά νερά», χρησιμοποιώντας τη Βόρεια Κορέα ως δικαιολογία για τη δική της επαναστρατιωτικοποίηση.
Σήμερα επίσης, η κινεζική ταμπλόιντ με επιρροή Global Times ανέφερε πως η Ουάσινγκτον «θέλει μόνο να αυξήσει τις κυρώσεις και τις στρατιωτικές απειλές εναντίον της Πιονγκγιάνγκ».
Η Κίνα κατευθύνει επίσης την οργή της στη Νότια Κορέα λόγω της ανάπτυξης του αντιπυραυλικού συστήματος THADD. Το Πεκίνο υποστηρίζει πως το THADD απειλεί την ασφάλειά του και φοβάται πως το ισχυρό ραντάρ του συστήματος θα βλέπει βαθιά μέσα στην Κίνα και δεν θα κάνει τίποτα για να επαναφέρει τη Βόρεια Κορέα στο τραπέζι των συνομιλιών.

«Η Κίνα δεν ανησυχεί τόσο πολύ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να επιτεθούν ξαφνικά στη Βόρεια Κορέα. Ανησυχεί για το THADD», λέει ο Σουν Ζε, συν-διευθυντής του China Initiative της Σχολής Διεθνών και Δημοσίων Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
Την ίδια στιγμή στη Νότια Κορέα ο πρόεδρος Μουν Τζάε-ιν κάλεσε τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας να επιταχύνει τις προετοιμασίες για την προστασία της χώρας από πυραυλική επίθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε μάλιστα από τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, την άδεια κατασκευής ισχυρότερων βαλλιστικών πυραύλων.





πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top