Η συγγνώμη που ζήτησε κάποτε από την Κύπρο ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και επαναλήφθηκε πολλές φορές από τον Τζο Μπαϊντεν, δε θα μπορούσε να αφορά τις ΗΠΑ περισσότερο από ό,τι τώρα. Οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή θα εύχονταν σίγουρα να είχαν πράξει διαφορετικά αναφορικά με τη διαχείριση ζητημάτων που άπτονταν την ισορροπία δυνάμεων σε Αιγαίο και λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου.
Στη διεθνή πολιτική όμως, το προσωρινό είναι αυτό που πλαισιώνει τις αποφάσεις των μεγάλων δυνάμεων. Η σημερινή μετάβαση του διεθνούς συστήματος σε μια ακανόνιστη πολυπολική μορφή και το περιφερειακό άγος της ανατολικής Μεσογείου οδηγούν τις ΗΠΑ στο να αντιμετωπίσουν διαφορετικά τον Ελληνισμό.
Η Τουρκία ετοιμάζει έναν νεό οδικό χάρτη για την περίπτωση που ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Αναμένουμε πως η αδιαλλαξία της θα ενταθεί. Λόγοι που μας οδηγούν στο να προβούμε σε αυτήν την εκτίμηση είναι: Ο πάγιος μαξιμαλισμός της Τουρκίας σε κάθε μορφής διαπραγματεύσεις στις οποίες εμπλέκεται, η αναθέρμανση του ανθελληνισμού στην Τουρκία με τις ευλογίες των Γκρίζων Λύκων, η παρεμπόδιση ενεργειακών εξελίξεων που δεν ευνοούν την Άγκυρα και η πρόσκαιρη «σιγουριά» που παρέχει στην Τουρκία η καλή συνεργασία που έχει με τη Ρωσία.
Τα συμφέροντα ΗΠΑ και Τουρκίας αποκλίνουν διαρκώς. Η εναλλακτική γέφυρα-δίαυλος στις μεταξύ τους σχέσεις που ακούει στο όνομα Ε.Ε, έχει πάψει να λειτουργεί καθώς Γερμανία και Αυστρία έχουν πολύ κακές σχέσεις με την Τουρκία. Η Γερμανία αποχώρησε από το Ιντσιρλίκ και το ΝΑΤΟ προβληματίζεται για το ρόλο της Τουρκίας την ώρα που ο αμυντικός οργανισμός στοχεύει στη Βαλτική.
Οι ΗΠΑ έχουν κάθε λόγο να στηρίξουν χώρες που έχουν σταθερά καλές σχέσεις με την Ουάσινγκτον και που η ενίσχυσή τους θα περιόριζε την Τουρκία. Μια λεπτομέρεια που αφορά πολύ τις ΗΠΑ και δεν αναφέρεται συχνά, είναι πως ο Ταγίπ Ερντογάν φέρνει υπό τον πλήρη έλεγχό του τη ΜΙΤ. Αυτό είναι ένα σήμα πως η Άγκυρα θέλει να συνεργάζεται στο επίπεδο πληροφοριών, ολοένα και λιγότερο έτσι ώστε να προβαίνει σε κονομερείς ενέργειες.
Οι χώρες που οι ΗΠΑ αναγκάζονται λόγω συνθηκών να στηρίξουν και να αναβαθμίσουν, είναι το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ελλάδα και η Κύπρος. Ειδικά στα αφορόντα τον Ελληνισμό, η Ουάσινγκτον σίγουρα θα έχει λάβει σοβαρά υπόψιν της πως η Τουρκία μπορεί να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες εναντίον Ελλάδας και Κύπρου για να αναγκάσει τις ΗΠΑ να αλλάξουν στάση απέναντι στους Κούρδους της Συρίας. Μην ξεχνάμε πως αυτή τη στιγμή ευνοείται ο καιροσκοπισμός του Ερντογάν ο οποίος γνωρίζει οτι το βλέμμα των ΗΠΑ έχει στραφεί στην Κορεατική Χερσόνησο.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου