GuidePedia

0

Του Βασίλη Καπούλα

Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, πάνω από 20, η Ελλάδα έστειλε άρματα μάχης LEO2 HEL, 2 επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64, 1 Διμοιρία Καταδρομών και 1 Ελικόπτερο CH-47D, στις ασκήσεις ‘’Eagle Sentinel’’ και ‘’Swift Response’’, που διεξάγονται στην περιοχή Novo Selo, στη Βουλγαρία. Οι ασκήσεις αυτές είναι τμήματα της μεγάλης άσκησης «SABER GUARDIAN-17» του ΝΑΤΟ που στόχος είναι η Ρωσία. 

 Είχαμε αναφέρει πως το ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα οι ΗΠΑ ήθελαν στο πακέτο αμυντικής συμφωνίας για τη Σούδα να συμφωνηθεί και η αποστολή ελληνικών δυνάμεων στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας ειδικά τώρα που οδεύουμε προς την τελική σύγκρουση στην περιοχή. Αυτό άλλωστε ήταν και ένα από τα ανταλλάγματα για την υποστήριξη τους στις γεωτρήσεις.

Αυτό και το αίτημα για εισόδου στους BRICS δείχνουν μια προσπάθεια πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και συγκράτησης των ρωσικών «διαρροών» προς την Τουρκίας αλλά δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες και υπερβολικές προσδοκίες.

Nα σημειώσουμε μόνο πως η Ρωσία με την εμφάνιση ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην περιοχή και ειδικά σε Ουκρανία, Οδησσό έδωσε εντολή για νέα μεταφορά δυνάμεων και δημιουργία συμπληρωματικών οχυρωματικών έργων στην Κριμαία.

Μάλιστα η ίδρυση της «Μικρής Ρωσίας» συνέπεσε με τις ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις και την έναρξη διαδικασίας ένταξης στο ΝΑΤΟ της Ουκρανίας

Την ίδρυση νέας χώρας με το όνομα «Μικρή Ρωσία» ανακοίνωσαν οι αρχές της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ»

Η τοπική ηγεσία τόνισε ότι η Μικρή Ρωσία είναι διάδοχο κράτος της Ουκρανίας, όπως μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο Sputnik, ενώ μέρος της θα αποτελεί και η λεγόμενη «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ», τμήμα της ουκρανικής επαρχίας του Λουχάνσκ το οποίο επίσης ελέγχεται από φιλορώσους ενόπλους.

O ηγέτης της «Λ.Δ. του Ντονέτσκ», Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, πρότεινε την Τρίτη μια τριετή μεταβατική περίοδο προς την ίδρυση της «Μικρής Ρωσίας», ώστε να υπάρχει χρόνος για επίλυση της διαμάχης για το καθεστώς της περιοχής.

«Προτείνουμε την ίδρυση του κράτους της Μικρής Ρωσίας. Η Μαλοροσίγια είναι ένα νεαρό ανεξάρτητο κράτος. Μεταβατική περίοδος – έως και τρία χρόνια», σημείωσε ο Αλ. Ζαχαρτσένκο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις τάξεις της «Λ.Δ. του Ντονέτσκ» επικρατεί η άποψη ότι η Ουκρανία είναι «αποτυχημένο κράτος», ενώ καλείται η διεθνής κοινότητα να στηρίξει την πρωτοβουλία ανεξαρτητοποίησης.

Στο «σύνταγμα» της Μικρής Ρωσίας θα κατοχυρώνεται η μη συμμετοχή της σε συνασπισμούς κρατούν και η ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία, ενώ θα επιδιώξει να γίνει μέλος της κρατικής ένωσης την οποία έχουν συνάψει η Λευκορωσία και η Ρωσία, διατηρώντας παράλληλα την «ανεξαρτησία» της.

Ο Αλ. Ζαχαρτσένκο έκανε τέλος λόγο για συντακτική συνέλευση η οποία θα συντάξει το «σύνταγμα», το οποίο στη συνέχεια θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Η κίνηση αυτή δείχνει τι έρχεται. Και οι ελληνικές δυνάμεις θα λάβουν μέρος…

Ας δούμε την ανακοίνωση:

Tην Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, μετέβη στο Novo Selo στην Βουλγαρία, όπου και παρακολούθησε δραστηριότητες της άσκησης «SABER GUARDIAN-17», στο πλαίσιο της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών (DV Day).

Η «SABER GUARDIAN-17» είναι ετήσια πολυεθνική τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων μεγάλης κλίμακας, η οποία διεξάγεται από 30 Ιουνίου έως 12 Αυγούστου 2017, υπό τον συντονισμό της Διοίκησης US Army Europe (USAREUR), στην ευρύτερη περιοχή της Ουγγαρίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας.

Στη άσκηση συμμετέχουν περίπου 25.000 στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων από 24 χώρες (Ελλάδα, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Αυστρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γερμανία, Γεωργία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Κροατία, Μολδαβία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, πΓΔΜ, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τουρκία, Τσεχία).

Ο σκοπός της άσκησης είναι η προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της Μαύρης θάλασσας, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών δυνάμεων.

Στην άσκηση, η οποία πραγματοποιείται μέσω της εκτέλεσης 15 διασυνδεόμενων μικρότερων ασκήσεων, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με διάθεση προσωπικού και μέσων.

Ειδικότερα, διατίθενται ένας ουλαμός μέσων αρμάτων LEO2 HEL, 2 επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64, 1 Διμοιρία Καταδρομών και 1 Ελικόπτερο CH-47D, στις ασκήσεις ‘’Eagle Sentinel’’ και ‘’Swift Response’’, που διεξάγονται στην περιοχή Novo Selo, στη Βουλγαρία.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, συναντήθηκε με το προσωπικό των ελληνικών μονάδων, το οποίο και συνεχάρη για την συμμετοχή του στην άσκηση, επισημαίνοντας ότι η απόδοση των στελεχών καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο της επαγγελματικής τους κατάρτισης και συμβάλλει στην θετική εικόνα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων διεθνώς.











Η μεγαλύτερη πολυεθνική άσκηση στην Μαύρη Θάλασσα με την ονομασία ‘’Saber Guardian 2017’’ ξεκίνησε στην περιοχή Novo Selo στη Νότια Βουλγαρία.

Την περίοδο 11-20 Ιουλίου έλαβαν χώρα διάφορες εξειδικευμένες ασκήσεις υπό το άγρυπνο βλέμμα της Αμερικανικής Διοίκησης Ευρώπης.

Οι ασκήσεις αυτές γίνονται στο έδαφος τριών χωρών, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας.

Οι ασκήσεις «Saber Guardian» είναι πολυεθνικές και ετήσιες. Ξεκίνησαν να διεξάγονται το 2013 στην Μαύρη Θάλασσα ως τμήμα του προγράμματος εκπαίδευσης της Αμερικανικής Διοίκησης Ευρώπης.

Όμως φέτος, το 2017, οι ασκήσεις είναι οι μεγαλύτερες που είχαν γίνει ποτέ. Ο σκοπός τους είναι η αύξηση διαλειτουργικότητας των χωρών που συμμετέχουν και η επίδειξη αποφασιστικότητας και ετοιμότητας προς υποστήριξη της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Η άσκηση περιλαμβάνει τα επιμέρους στάδια-επιχειρήσεις με τις κωδικές ονομασίες: Black Swan-2017, Swift Response, Eagle Sentinel – 2017, Peace Sentinel – 2017, Shabla – 2017.

Η Βουλγαρία συμμετέχει με 4.000 άντρες, στρατιωτική Αστυνομία, στρατιωτικούς γιατρούς, το Αρχηγείο Άμυνας και το Υπουργείο Άμυνας.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top