GuidePedia

0

Τη στιγμή που ο ίδιος ο τούρκος ΥΠΕΞ, Mevlut Cavusoglu, παραδέχεται δημοσίως ότι στόχος της Τουρκίας ήταν η διατήρηση του «δεσμού» με την Κύπρο μέσω των Εγγυήσεων και της παραμονής τουρκικού στρατού στο νησί, το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του νωρίς το πρωί επιχειρεί να απαντήσει στις δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά που επέρριψε την ευθύνη για το αδιέξοδο στην Τουρκία.

Ως «απολύτως απαράδεκτες» απορρίπτει το τουρκικό ΥΠΕΞ τις δηλώσεις του έλληνα υπουργού Νίκου Κοτζιά, που αποκαλύπτοντας το παρασκήνιο της Διάσκεψης του Κραν Μοντανά επέρριψε τις ευθύνες για την αποτυχία της Διάσκεψης στην τουρκική πλευρά.

Με ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Huseyin Muftuoglu, επισημαίνεται ότι η Τουρκία συμμετείχε στη Διάσκεψη με καλή θέληση και εποικοδομητική διάθεση από την πρώτη στιγμή με στόχο την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης συνολικής λύσης του Κυπριακού. «Όλοι οι συμμετέχοντες γνωρίζουν ποιος ήταν και ποιος δεν ήταν εποικοδομητικός», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Δεν μας προκαλεί έκπληξη ότι ο κ. Κοτζιάς προβάλλει αστήρικτους ισχυρισμούς και κάνει blame game. Εκείνοι που γνωρίζουν ότι η προσέγγισή τους είναι μη εποικοδομητική και παντελώς στερούμενη πνεύματος συμβιβασμού, ρέπουν στην προβολή αστήρικτων και ψευδών ισχυρισμών, ώστε να είναι σε θέση να κατηγορήσουν εκείνους που έδειξαν καλή πιστή και εποικοδομητική στάση. Ως υπεύθυνος για την αδυναμία της Διάσκεψης να παράξει αποτελέσματα είτε στην Γενεύη είτε στο Κραν Μοντανά, οι ανωφελείς προσπάθειες του κ. Κοτζιά να επιρρίψουν την ευθύνη στην Τουρκία, είναι ουσιαστικά μια προσπάθεια αλλοίωσης του γεγονότος ότι οι συνομιλίες απέτυχαν λόγω της έλλειψης καλής πίστης και πολιτικής βούλησης από τη δική του πλευρά και την πλευρά των ελληνοκυπρίων. Καλούμε τον κ. Κοτζιά να λειτουργεί υπεύθυνα τουλάχιστον από δω και πέρα».

Βεβαίως οι δηλώσεις του ιδίου του τούρκου υπουργού εξωτερικών Mevlut Cavusoglu χθες ήταν αποκαλυπτικές των «αγαθών προθέσεων και της «εποικοδομητικής στάσης» της Τουρκίας στο Κραν Μοντανά.

Ο κ. Cavusoglu δήλωσε εκτός των άλλων: «η ε/κ πλευρά είχε μια επιθυμία, ένα κριτήριο, να παραμείνουν στο νησί μηδέν στρατιώτες. Δηλαδή, η τελική απόσυρση του τουρκικού στρατού. Θα τελείωναν οι τουρκικές εγγυήσεις και η Τουρκία δεν θα διέθετε το δικαίωμα της επέμβασης. Θα αποκοβόντουσαν ολοκληρωτικά τα δεσμά της Τουρκίας με την Κύπρο. Αυτό επιθυμούσαν. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε μια τέτοιου είδους ανόητη πρόταση».

Με τις δηλώσεις του αυτές, ο κ. Cavusoglu ουσιαστικά απαντά και σε όσους τις τελευταίες ημέρες επεδίωξαν το «αυτομαστίγωμα» και επιχείρησαν να εξωραΐσουν την τουρκική στάση στις συνομιλίες, καθώς τίθεται το ερώτημα αν υπάρχει πολιτική δύναμη ή φορέας στην Ελλάδα και στην Κύπρο που θα δέχονταν την με οποιοδήποτε τρόπο διατήρηση των Εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων, καθώς και την εσαεί διατήρηση τουρκικής στρατιωτικής δύναμης στο νησί.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top