GuidePedia

0

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Το που πλέει το Barbaros και που στέλνει πολεμικά πλοία η Τουρκία για να δηλώσει παρούσα στην Κύπρο, είναι θέματα που ασφαλώς πρέπει να μας απασχολούν και να αντιμετωπίζονται αναλόγως. Νομίζουμε ότι και τα δύο γίνονται. Μας απασχολούν πολύ και αντιμετωπίζονται όπως πρέπει από τις ΕΔ αλλά και από τον διεθνή παράγοντα που έχει αξιοπρόσεκτη στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο. Αυτό που θα πρέπει να μας ανησυχεί πραγματικά είναι όσα συμβαίνουν πίσω από την “βιτρίνα” της έντασης που η Τουρκία προσπαθεί να προκαλέσει στην περιοχή.

Η Τουρκία δεν μπορεί ν΄ αλλάξει τίποτα όσες “βόλτες” κι αν κάνει γύρω από την Κύπρο, όσες παραβιάσεις κι αν κάνει στο Αιγαίο. Όμως μπορεί ν΄ αλλάξει πολλά εις βάρος μας αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της γεωπολιτικής της θέσης και επιδιώκοντας μέσω αυτών να πείσει τους “μεγάλους του πλανήτη” πως πρέπει “κάτι να πάρει” κι αυτή από την ενεργειακή πίτα της Μεσογείου. Ως γνωστόν η Τουρκία προσδιορίζει αυτό το …κάτι στο μισό Αιγαίο και στο μοίρασμα των κερδών από την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων της Κύπρου!

Η πιο ανησυχητική είδηση των τελευταίων ημερών δεν είναι το Barbaros ,ούτε η αποστολή τουρκικής φρεγάτας στην Κύπρο. Κατά τη γνώμη μας η πιο σοβαρή εξέλιξη είναι η επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ στο Ισραήλ. Ο υπουργός και γαμπρός του Ερντογάν ανακοινώθηκε ότι θα πάει στο Ισραήλ και η ανακοίνωση έγινε από τον υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς.

Υποτίθεται ότι Τουρκία και Ισραήλ δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις, παρά το γεγονός ότι το θέμα του Mavi Marmara έκλεισε με την πληρωμή αποζημιώσεων από την πλευρά του Ισραήλ. Υποτίθεται επισης ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. Είναι γεγονός ότι στην περιοχή πέριξ της Κύπρου πλέουν πολεμικά πλοία του Ισραήλ και ότι πρόσφατα έγιναν ασκήσεις Ειδικών Δυνάμεων του Ισραήλ στο νησί. Τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν εξασφαλίζει ότι η Τουρκία έχει αποκλειστεί από την “ενεργειακή μοιρασιά” στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η ανακοίνωση της επικείμενης συνάντησης Αλπμαϊράκ-Στάινιτς είναι μια από τις πολλές αποδείξεις.

Πριν από μερικές ημέρες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρ.Τίλερσον είχε εκθειάσει τον ρόλο της Τουρκίας,σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη και την επόμενη μέρα οι ΗΠΑ στήριξαν δημόσια το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Όλα αυτά δείχνουν ότι εδώ στην Ελλάδα, πρέπει να ξεφύγουμε από την λογική του “άσπρου-μαύρου” στο διπλωματικό,πολιτικό και γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται γύρω μας. Κανένας δεν μας …αγαπά χωρίς λόγο και κανένας δεν θέλει απαραίτητα το κακό μας. Όλοι θέλουν να ικανοποιήσουν τα συμφέροντά τους και με βάση αυτό κάνουν συμμάχους και εχθρούς.

Γι΄ αυτό και δεν πρέπει στην Αθήνα ουδείς να εφησυχάζει από το γεγονός ότι πράγματι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε άριστο επίπεδο και οι ελληνοϊσραηλινές επαφές είναι επίσης καλές. Δεν πρέπει από την άλλη να τα “βάφουμε μαύρα” επειδή η Ρωσία έχει “πάρει από το χεράκι” την Τουρκία . Πρέπει αυτοί που έχουν την ευθύνη των απόφασεων να “διαβάσουν” το παιχνίδι και να φροντίσουν ώστε η Ελλάδα να μην βγει χαμένη. Ένα δεδομένο που δεν πρέπει να υποτιμηθεί από κανέναν είναι ότι το τουρκικό επιχείρημα που λέει ότι “πρέπει κι εμείς κάτι να πάρουμε ως μεγάλη χώρα” βρίσκει δυστυχώς ακροατές στις πρωτεύουσες των χωρών-μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη. Γι΄ αυτό δεν πρέπει να “κοιμηθούμε” με την βεβαιότητα ότι όλοι μας…αγαπάνε και δεν κινδυνεύουμε από τίποτα.

Για να μπορέσει η χώρα να “παίξει” και να κινηθεί σ΄ αυτό το πολύπλοκο και διαρκώς μεταλασσόμενο “παιχνίδι” στο “γήπεδο” της νοτιοανατολικής Μεσογείου, απαιτείται σχεδιασμός, στόχευση και κυρίως συνέχεια στην επίτευξη των στόχων. Αυτό προϋποθέτει τη διαμόρφωση εθνικής στάσης που δεν θα διαταρράσεται από πολιτικούς ακροβατισμούς και κομματικά “πυροτεχνήματα”. Αυτονόητο θα πείτε…Δεν νομίζουμε! Διαβάζοντας τη δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη για το Σκοπιανό ανησυχούμε ακόμη περισσότερο για το τι μας περιμένει και στα λεγόμενα εθνικά θέματα! Όταν για την αξιωματική αντιπολίτευση η πτώση της κυβέρνησης έχει προτεραιότητα ακόμη και από την λύση ενός θέματος που ταλαιπωρεί την Ελλάδα χρόνια είναι προφανές ότι έχουμε μεγάλο πρόβλημα ως χώρα…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top