GuidePedia

0

της Caitlin Vito

Η πρώτη φάση των εργασιών για το νέο συνοριακό τείχος της Τουρκίας ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο. Η δομή που εφαρμόζεται είναι αυτή τη στιγμή 556 χιλιόμετρα μήκος και τρία μέτρα ύψος. Τελικά, θα καλύψει την πλήρη απόσταση των 911 χιλιομέτρων των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία. Οχυρωμένοι φράχτες, ναρκοπέδια, τάφροι και drones θα ενισχύουν το διαχωρισμό, μια τεράστια ποικιλία εμποδίων που αναδεικνύει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να κρατηθεί ασφαλής από το νότιο γείτονά της.

Αυτά τα μέτρα αντικατοπτρίζουν την βαθιά αίσθηση της ανασφάλειας στην Τουρκία. Η επιθυμία της χώρας να ενισχύσει την συνοριακή της ασφάλεια είναι κατανοητή, δεδομένων των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στη Συρία και στν ευρύτερη περιοχή. Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο τείχος τελικά θα σταματήσει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να περνάνε τα σύνορα και δηλώνει επίσης ότι θα περιορίσει τις κουρδικές αντάρτικες ομάδες.

Οι πρόσφυγες: Μπλοκαρισμένοι στα σύνορα, έχοντας απορριφθεί από ορισμένες κοινότητες υποδοχής

Ένα σκόπιμο αποτέλεσμα του τείχους, όπως έχει επισημανθεί και καταδικαστεί από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι να σταματήσει αποτελεσματικά τους Σύριους που ζητούν άσυλο στην Τουρκία, ένας από τους βασικούς προορισμούς για τους ανθρώπους που προσπαθούν να φύγουν από την εξαετή σύγκρουση. Μόνο τον Απρίλιο, οι τουρκικές χερσαίες δυνάμεις συνέλαβαν 20.456 άτομα στα σύνορα με τη Συρία, μια αύξηση κατά 1.589 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Υπήρξαν αναφορές για Σύριους που πυροβολήθηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα. Η επίδραση του τείχους ενισχύεται από τις αυστηρές προϋποθέσεις για τη βίζα στους Σύριους που εισέρχονται από αέρος ή από θαλάσσης. Συνολικά, αυτά τα μέτρα έχουν καταστήσει αδύνατο για τους αιτούντες άσυλο να περάσουν με νόμιμο τρόπο τα σύνορα. Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική ανατροπή για μια χώρα η οποία αρχικά προσέφερε μια ανοιχτή πόρτα στους Σύριους που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τη βία, και που τώρα φιλοξενεί περίπου 3 εκατ. πρόσφυγες. Ενώ η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η πολιτική της των ανοιχτών θυρών συνεχίζεται, στην ουσία έχει τελειώσει.

Μια ένδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι κοινότητες υποδοχής εντός της Τουρκίας, ήρθε το Μάιο, όταν ένας Τούρκος σκοτώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, που φέρεται να παρενέβη σε καυγά μεταξύ Σύριων και Αφγανών που έκαναν απρεπή σχόλια σε μια Τουρκάλα. Αυτή η επίσημη αφήγηση έχει αμφισβητηθεί, αλλά προκάλεσε εξαγριωμένες αντιδράσεις από πολλούς στην πόλη. Μετά από την κηδεία του Τούρκου, η αστυνομία έκανε χρήση χημικών και νερού εναντίον Τούρκων διαδηλωτών, που είχαν στρέψει τον θυμό τους στην γειτονιά με την προσφυγική κοινότητα. Όταν οι ταραχές συνεχίστηκαν, οι αρχές εκκένωσαν από τη γειτονιά 300 Σύριους και Αφγανούς πρόσφυγες, και τους έστειλαν σε κέντρα μεταναστών σε διαφορετικές επαρχίες στην Τουρκία. Τέτοια περιστατικά κλιμακούμενων τοπικών διαφορών είναι αν όχι καθημερινά, αρκετά συνηθισμένα. Στο Τορμπαλί στη Σμύρνη τον Απρίλιο, ντόπιοι φέρεται να επιτέθηκαν σε Σύριους τους οποίους κατηγόρησαν ότι χτύπησαν τουρκάκια. Τελικά, 500 Σύριοι αναγκάστηκαν να φύγουν από την πόλη.

Οι αξιωματούχοι πρέπει να επιδιώξουν την ένταξη, όχι το πολιτικό κεφάλαιο

Ο τόνος του πρόσφατου δημοψηφίσματος για τις αλλαγές στο τουρκικό σύνταγμα ανέδειξε την αυξανόμενη πολιτικοποίηση του προσφυγικού ζητήματος της χώρας. Η δημιουργία του συνοριακού τείχους είναι και ένα σημάδι της ανασφάλειας που αισθάνονται στην Τουρκία, καθώς επίσης και μια αντίδραση στις εξωτερικές απειλές ασφάλειας της χώρας. Η Τουρκία τώρα φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων παγκοσμίως. Ο χρόνος, τα χρήματα και η προσπάθεια που επενδύθηκαν στο νέο τείχος θα πρέπει να συνοδεύεται από αποτελεσματικές, μακροχρόνιες πολιτικές και δράσεις που ανταποκρίνονται στις προκλήσεις που θέτουν όσοι πρόσφυγες είναι ήδη στη χώρα.

Τα μέτρα θα πρέπει να περιλαμβάνουν τη βελτίωση της κυβερνητικής συνεργασίας και τις προσπάθειες συντονισμού με τις διεθνείς υπηρεσίες, ΜΚΟ και της κοινωνίας, καθώς και της βελτίωσης της πρόσβασης στην εκπαίδευση και στις θέσεις εργασίας. Από τη στιγμή που τώρα είναι σαφές πως οι Σύριοι θα είναι στην Τουρκία για πολύ καιρό, μια καλά αναπτυγμένη πολιτική που θα καθοδηγεί την ενοποίησή τους στην τουρκική κοινωνία, είναι απαραίτητη για να μετριάσει τους αυξημένους κινδύνους στη σταθερότητα της χώρας. Ένα σημαντικό κομμάτι αυτού θα αντικαταστήσει την τρέχουσα ad hoc προσέγγιση με ένα μακροχρόνιο εθνικό σχέδιο που εστιάζει στη δημιουργία συναίνεσης, δίνοντας στους Σύριους μια σαφέστερη κατανόηση του status τους στη χώρε και παρέχουν διαβεβαιώσεις ότι οι Σύριοι δεν επιβαρύνουν οικονομικά ή αποτελούν απειλές για την ασφάλεια. Εάν δεν κατορθώσουν να το κάνουν αυτό, θα πληγεί η μακροπρόθεσμη σταθερότητα ασφάλεια και ευημερία. Ένα νέο τείχος, όσο ψηλό και καλά ενισχυμένο, δεν θα αποτρέψει την επανάληψη του περιστατικού στην Κωνσταντινούπολη και άλλων όπως αυτό.

Είναι κρίσιμο οι αξιωματούχοι να μην προσεγγίσουν το ερώτημα των προσφύγων με στόχο γρήγορες πολιτικές νίκες. Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και η βία στην παραμεθόρια περιοχή της Τουρκίας, αναμένεται να παραμείνει στο προσεχές μέλλον.

Η κακή πολιτική και η αναποτελεσματική δράση θα μπορούσαν να τους αφήσουν χωρίς δικαιώματα και περιθωριοποιημένους. Αντιθέτως, οι αξιωματούχοι θα πρέπει να υιοθετήσουν μια διμερή προσέγγιση που περιλαμβάνει την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και την ενασχόληση με αστικές ομάδες και τον ιδιωτικό τομέα. Ενώ η εφαρμογή αποτελεσματικής πολιτικής και δράσης ίσως να μην είναι τόσο εντυπωσιακή όσο ο συνοριακός τείχος, ο αντίκτυπός του δεν θα είναι λιγότερο δραματικό ή εντυπωσιακό.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top