Ο Μπασκίν Οράν είναι ένας αριστερός διανοούμενος και σε άρθρο του στην αρμενική εφημερίδα Agos της Κωνσταντινούπολης, το οποίο ακολουθεί σε μετάφραση, απαριθμεί μερικές από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του τουρκικού κράτους εναντίον των Κούρδων.
Ο Οράν παραθέτει τις παραβιάσεις χωρίς σχολιασμό, και το ίδιο θα κάνουμε κι εμείς.
Απλώς αφήνουμε τους αναγνώστες μας να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα, και τους πολιτικούς –κυρίως τους κυβερνώντες–, για να ξέρουν με ποιον έχουν να κάνουν όταν διαχειρίζονται τα ελληνοτουρκικά και εννοούμε τον ίδιο τον Ερντογάν αλλά και το τουρκικό κράτος.
Του Baskın Oran, εφ. Agos.
Ορισμένα κωμικοτραγικά πειράματα που κάνει ο Ερντογάν εναντίον των Κούρδων
Δεν λέω τις πρακτικές που χρησιμοποιούν εναντίον των Κούρδων, λέω τα «πειράματα» που εφαρμόζουν εναντίον τους. Δεν θα κάνω σχόλια, απλώς θα τα απαριθμήσω – και μάλιστα μόνον μερικά από όσα έγιναν από τις 15 Ιουλίου και εντεύθεν.
Επίσης, στο άρθρο αυτό δεν θα αναφερθώ στο κλείσιμο μαζικά από το τουρκικό κράτος όλων των κουρδικών εφημερίδων, περιοδικών, πρακτορείων ειδήσεων, ινστιτούτων κτλ., την καθαίρεση και φυλάκιση εκλεγμένων Κούρδων δημάρχων και την αντικατάστασή τους από επιτρόπους του κράτους, τις συλλήψεις και φυλακίσεις των βουλευτών του HDP κ.ά. Όχι, θα αναφερθώ μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις, οι οποίες όμως δεν είναι κωμικοτραγικές, αλλά τραγικές.
21/08/2016: Μια ομάδα νέων που τραγουδούσε κουρδικά σε ένα πάρκο στο Εσένγιουρτ της Κωνσταντινούπολης συνελήφθη από την αστυνομία, αφού πρώτα ξυλοκοπήθηκε επιτόπου.
02/09/2016: Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε «Δεν υπάρχει πλέον πολιτική λύση στο Κουρδικό. Αυτή την ευκαιρία την χάσανε».
13/09/2016: Ο Επίτροπος του Δήμου Ντέρικ, του νομού Μαρντίν, ξήλωσε τις πινακίδες του Δήμου που ήταν γραμμένες στα τουρκικά, κουρδικά και αρμενικά
.
25/09/2016: – Τρία μέλη του συγκροτήματος Çığlık συνελήφθησαν σε ένα γάμο ενώ έλεγαν κουρδικά τραγούδια, με την κατηγορία «της προπαγάνδας τρομοκρατικής οργάνωσης».
25/09/2016: – Τρία μέλη του συγκροτήματος Çığlık συνελήφθησαν σε ένα γάμο ενώ έλεγαν κουρδικά τραγούδια, με την κατηγορία «της προπαγάνδας τρομοκρατικής οργάνωσης».
29/09/2016: Το κράτος διέκοψε τη λειτουργία του παιδικού τηλεοπτικού σταθμού Zarok, που σημαίνει «παιδί» στα κουρδικά, ο οποίος λειτουργούσε από τις 21 Μαρτίου 2015. Στη συνέχεια ο Επίτροπος του Δήμου Καγιάπιναρ, έκλεισε τον παιδικό σταθμό «Zarokistan».
27/02/2017: Ο ίδιος επίτροπος, σε συνέντευξη Τύπου, ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι μάζεψε από όλες τις βιβλιοθήκες του Ντιγιάρμπακιρ όλα τα βιβλία που μιλούσαν για «ζωροαστρισμό, μαρξισμό, λενινισμό, ιουδαϊσμό, χριστιανισμό, και άλλα βιβλία που δεν είχαν καμία σχέση με την πίστη του Ισλάμ και τον πολιτισμό μας».
03/10/2016 Η γαλλική εταιρεία Eutelsat, που λειτουργεί τον δορυφόρο Hotbird, κατόπιν αιτήματος του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου της Τουρκίας (RTÜK) σταμάτησε την αναμετάδοση των κουρδικών τηλεοπτικών σταθμών Med Nuçe TV και Newroz TV, που εξέπεμπαν με άδεια του Βελγίου, με το αιτιολογικό ότι «απειλούν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας». Η Eutelsat μέσω της εταιρείας Skylogic Eurasia Teleport έχει επενδύσει στην Τουρκία ένα δισεκατομμύριο δολάρια, εξασφαλίζοντας τις επικοινωνιακές ανάγκες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, της Ασφάλειας και της αστυνομίας.
06/10/2016: Ο αντινομάρχης Ντιγιάρμπακιρ, Bilal Özkan, που τοποθετήθηκε επίτροπος του Δήμου Σουρ, μετέθεσε στην υπηρεσία Ελέγχου της Αγοράς πέντε ηθοποιούς του Δημοτικού Θεάτρου Ντιγιάρμπακιρ, που εργάζονται εκεί επί 18 έτη.
12/01/2017: Ο έπαρχος της επαρχίας Τσατάκ του Βαν, Hacı Asım Akgül, που τοποθετήθηκε επίτροπος στο Δήμο Τσατάκ, τα παραπέτα της γέφυρας στην είσοδο της πόλης, που ήταν βαμμένα με πράσινο, κόκκινο και κίτρινο χρώμα, τα έβαψε με κόκκινο και λευκό χρώμα και ζωγράφισε την τουρκική σημαία.
18/02/2017: Ο έπαρχος του Ετισμεσγούτ, Cumali Atilla, που τοποθετήθηκε επίτροπος στο Δήμο Ντιγιάρμπακιρ, με το σκεπτικό ότι η ασσυριακή λέξη Άμιδα (Αμέντ) είναι κουρδική, ζήτησε από την ομάδα Αμέντ Σπορ να αλλάξει το όνομά της γιατί αλλιώς θα της έκοβε την επιχορήγηση.
20/02/2017: Ο δεκατετράχρονος Y.B. που φοιτά στην Α΄ τάξη του Θεοκρατικού Λυκείου Ανατολή (İmam Hatip Lisesi) του Αϊδινίου, κατέδωσε με αναφορά στη διοίκηση του σχολείου πέντε συμμαθητές του «επειδή άκουγαν κουρδικά τραγούδια και χόρευαν κουρδικούς χορούς». Τα παιδιά παραπέμφθηκαν σε δίκη και αφέθηκαν ελεύθερα με τον όρο να είναι υπό δικαστική επιτήρηση.
Το μνημείο του Κούρδου πολιτικού Orhan Doğan, πριν και... μετά
25/02/2017: Ο έπαρχος Ahmet Adanur, που τοποθετήθηκε επίτροπος του Δήμου Τζίζρε στο νομό Σιρνάκ, γκρέμισε το μνημείο του Κούρδου πολιτικού Orhan Doğan ο οποίος είναι ένας από τους βουλευτές που είχε φυλακίσει η Τανσού Τσιλέρ.
27/03/2017: Ο Δήμος Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης, που έχει αδελφοποιηθεί με το Δήμο Χακιάρι, το 2015 προσέθεσε τη λέξη «Aşiti» στο δρόμο «Barış Sokağı» και τον έκανε «Barış-Aşiti Sokağı». Και οι δύο λέξεις σημαίνουν «ειρήνη», στα τουρκικά και τα κουρδικά. Μετά από ενάμιση χρόνο το υπουργείο Εσωτερικών διέταξε ανάκριση για το θέμα.
29/03/2017: Ο νομάρχης Ντέρσιμ (Τούντζελι), Osman Kaymak, που τοποθετήθηκε επίτροπος του ομώνυμου δήμου, διέταξε να μην γίνονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες κάθαρσης και ταφής στα θύματα των συγκρούσεων των Κούρδων μαχητών με τις δυνάμεις του κράτους.
31/03/2017: Οι Αρχές της πόλης Bahçesaray, του νομού Βαν, δήμευσαν ένα αυτοκίνητο του κόμματος HDP «γιατί έπαιζε στο μεγάφωνο το απαγορευμένο τραγούδι “Bêjin Na”», που στα κουρδικά σημαίνει «Πες όχι» («hayır deyin»), στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του δημοψηφίσματος του Απριλίου. Με το ίδιο αιτιολογικό, από λεωφορείο του κόμματος HDP που έκανε προεκλογικό αγώνα, οι Αρχές της Σμύρνης αφαίρεσαν τις πινακίδες για 15 μέρες.
28/04/2017: Οι Αρχές διέταξαν να ξεριζωθούν οι κόκκινες και οι κίτρινες τουλίπες από το ενδιάμεσο πάρκο του «Δρόμου του Πρωτοκόλλου» στο Ντιγιάρμπακιρ, επειδή με το πράσινο του γκαζόν σχημάτιζαν τα χρώματα της κουρδικής σημαίας.
07/05/2017: Άτομα που συμμετείχαν σε κουρδικό γάμο στα Άδανα, συνελήφθησαν από την Αντιτρομοκρατική επειδή κουνούσαν πράσινα, κόκκινα και κίτρινα μαντίλια.
19/05/2017: Ο επίτροπος του Δήμου Τσατάκ, στο νομό Βαν, Hacı Asım Akgül, άλλαξε το όνομα του δημοτικού πάρκου «Westaniya Parezer Tahir Elçi», δίνοντάς του το όνομα ενός πολιτοφύλακα που έχασε τη ζωή του σε μάχη με τους Κούρδους μαχητές. Το πάρκο μετονομάστηκε σε «Şehit GK Ali Ogün Parkı».
04/06/2017: Ανακοινώθηκε η τελική απόφαση της δίκης εναντίον της Βουλής της Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK Türkiye Meclisi). Στην απόφαση επιδικάστηκε το ποσό των 60.000 λιρών σε όλους τους καταδικασθέντες, ως έξοδα μετάφρασης στο δικαστήριο από τα κουρδικά στα τουρκικά. [Προς ενημέρωση, το Άρθρο 39/5, της Συνθήκης της Λοζάνης, αναφέρει: «Για τους Τούρκους πολίτες που μιλούν άλλη γλώσσα εκτός των τουρκικών, τα δικαστήρια θα εξασφαλίσουν τις ανάλογες ευκολίες για την υπεράσπισή τους στη γλώσσα τους»].
11/06/2017: Το άγαλμα που είχε ανεγερθεί προς τιμήν του 12χρονου Uğur Kaymaz, που έχασε τη ζωή του τις 21 Νοεμβρίου 2004 στο Μάρντιν μαζί με τον πατέρα του, με 13 σφαίρες στο κορμάκι του, το ξήλωσε από τη θέση του ο έπαρχος και επίτροπος του Δήμου Κιζίλτεπε, Ahmet Odabaş. Τη θέση του πήρε ένα ρολόι...
Δημοσίευση σχολίου