GuidePedia

0

Κυβερνοεπίθεση που ξεκίνησε με στόχο το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας και άλλους οργανισμούς εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο προκαλώντας χάος σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες. Πρόκειται για έναν ιό τύπου "ransomware" οποίο κρυπτογραφεί τα δεδομένα των υπολογιστών, εμποδίζοντας την πρόσβαση έως ότου το θύμα πληρώσει «λύτρα» σε bitcoin για να λάβει το κλειδί αποκρυπτογράφησης. Σε αυτή την περίπτωση πάντως κάποιοι ζητούσαν λύτρα 300 έως 600 δολαρίων.

Όπως μεταδίδει το BBC υπάρχουν αναφορές για πλήγματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία, την Ισπανία, την Ιταλία, το Βιετνάμ, τη Ταϊβάν και άλλες χώρες πλέον σύμφωνα με ερευνητές του κατασκευαστή προγραμμάτων προστασίας Avast φτάνουν τις 99 με συνολικό αριθμό 75.000 μολύνσεων. Εκτός από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας ισχυρό πλήγμα δέχθηκαν ακόμη το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας, η ρωσική τράπεζα Sberbank-το μεγαλύτερο ταμιευτήριο της χώρας- αλλά και πολλά συστήματα της δημόσιας επιχείρησης των γερμανικών σιδηροδρόμων, της Deutsche Bahn με τις οθόνες που προβάλουν πληροφορίες δρομολογίων στους σταθμούς να εμφανίζουν μηνύματα του καλόβουλου λογισμικού WannaCrypt. «Θύμα» και ο κολοσσός των τηλεπικοινωνιών Telefonica και πολλές άλλες ισπανικές εταιρείες όπως και η αυτοκινητοβιομηχανία Renault.

Σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης, που επικαλούνται ειδικούς σε θέματα ασφάλειας, για την επίθεση χρησιμοποιήθηκε κενό ασφαλείας το οποίο ανακαλύφθηκε και αναπτύχθηκε από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA). Tο εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε για το χακάρισμα των υπολογιστών διέρρευσε από μία ομάδα που αυτοαποκαλείται Shadow Brokers.

Η ομάδα αυτή ανεβάζει από πέρυσι στο Διαδίκτυο παρόμοια εργαλεία τα οποία έχουν κλαπεί από την NSA. H δε Microsoft έχει κυκλοφορήσει τον περασμένο Μάρτιο ενημέρωση ασφαλείας για το συγκεκριμένο κενό ασφαλείας, αλλά οι χάκερς επέλεξαν ευάλωτους στόχους όπως τα νοσοκομεία.
Σημειώνεται πως το κακόβουλο λογισμικό διακινήθηκε με e-mail. Οι υπολογιστές-στόχοι έλαβαν ένα συμπιεσμένο αρχείο, το οποίο όταν ανοιχτεί επιτρέπει στο ransomware να μπει στο σύστημα.

Όχι στόχος η Ελλάδα
Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στις χώρες που έγιναν στόχος κυβερνοεπιθέσεων από χάκερ, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές από την ΕΛ.ΑΣ.
Οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες ενημερώνονται για τις ηλεκτρονικές επιθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο το Εθνικό Σύστημα Υγείας διαφόρων χωρών αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείo και καμία ένδειξη ότι μπορεί και η χώρα μας να μπήκε στο στόχαστρο των χάκερ.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top