GuidePedia

0

Η υπόθεση Ζαράμπ αφορά το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και την παραβίαση του εμπάργκο που είχαν επιβάλλει οι ΗΠΑ στο Ιράν. Ο Ρεζά Ζαράμπ είναι άνθρωπος του περιβάλλοντος Ερντογάν και κατηγορείται ότι ξέπλυνε δισεκατομμύρια δολάρια, από απαγορευμένες εμπορικές πράξεις μεταξύ Ιράν και Τουρκίας. Επίσης, ο αντιπρόεδρος της Halkbank Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, που κρατείται στις ΗΠΑ, ανήκει στον κύκλο των ανθρώπων του Ερντογάν. Όπως προκύπτει, ο ανώτατος αξιωματούχος της τουρκικής τράπεζας πήγε στις ΗΠΑ για να συλληφθεί, μετά τη συνάντηση που είχε ο Ερντογάν με τους δικηγόρους του Ζαράμπ. Μια συνάντηση στην οποία αναφέρεται το εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο. Καλό διάβασμα.

Του Τζαν Ατακλί (Can Ataklı), εφ. Sözcü.

Τι κρύβεται πίσω από την υπόθεση Ζαράμπ;
Νομίζω ότι η υπόθεση αυτή είναι η μοναδική στον κόσμο. Σε καμία χώρα του κόσμου δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα ένα τέτοιο γεγονός. Όμως εδώ είναι Τουρκία που τα έχουμε συνηθίσει όλα και τίποτα δεν μας φαίνεται περίεργο. Πράγματα που δεν θα μπορούσε καν να τα φανταστεί κανείς, σε εμάς συμβαίνουν.


Μερικοί από τους εμπλεκομένους στην υπόθεση Ζαράμπ (φωτ.: topsy.one)

Ο Ρεζά Ζαράμπ είναι ένας Ιρανός, που του έχει χορηγηθεί τουρκική υπηκοότητα. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, είναι στις ΗΠΑ, στη φυλακή. Περιμένει τη μέρα που θα δικαστεί. Το κατηγορητήριό του λέει «δημιουργία μαύρου χρήματος, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, απάτη και έκθεση σε κίνδυνο της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ». Έχει αμέτρητους δικηγόρους. Όμως δυο εξ αυτών είναι πολύ σημαντικά ονόματα. Ο ένας ο Ρούντι Τζουλιάνι, είναι φημισμένος πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης, και ο άλλος, ο Μάικλ Μουκασέι διατέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Τώρα κοιτάξτε την εικόνα. Αυτοί οι δυο πολύ σημαντικοί δικηγόροι ενός Ιρανού πολίτη που πήρε τουρκική υπηκοότητα, τον Φεβρουάριο έρχονται στη χώρα μας και γίνονται δεκτοί από τον πρόεδρο Ερντογάν. Γιατί να θέλουν να συναντήσουν τον πρόεδρο μιας χώρας οι δικηγόροι ενός ατόμου που κατηγορείται για δημιουργία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για απάτες;

Και το σημαντικότερο, γιατί ο πρόεδρος μιας χώρας να δέχεται και να συνομιλεί με ξένους δικηγόρους ενός ατόμου που δεν κρατείται για πολιτικούς λόγους; Τι συζητάει μ’ αυτούς;

Έχει ξαναγίνει κάτι ανάλογο μέχρι σήμερα άλλη φορά; Ή μάλλον, υπάρχει ανάλογο προηγούμενο σε άλλη χώρα του κόσμου μέχρι σήμερα; Αυτό είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο. Το γεγονός ότι οι δικηγόροι ενός ατόμου που κατηγορείται για δημιουργία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, συναντιούνται και συζητούν για το θέμα αυτό με τον πρόεδρο μιας χώρας, αυτό δημιουργεί υποψίες ότι το τουρκικό κράτος έχει σχέση με τον κατηγορούμενο αλλά και με τα εγκλήματα που έχει διαπράξει.

Ένας κατηγορούμενος μπορεί να υποδείξει πρόσωπα με τα οποία πρέπει να μιλήσουν οι δικηγόροι του, για να αντλήσουν πληροφορίες και στοιχεία για την υπεράσπισή του.

Και δεν θα ήταν λάθος αν λέγαμε ότι οι συζητήσεις των δικηγόρων Τζουλιάνι και του Μουκασέι στην Άγκυρα, έγιναν σ’ αυτό το πλαίσιο. Από τη στιγμή που έγινε γνωστή αυτή η συνάντηση, δεν είναι φυσικό ο καθένας να αναρωτηθεί: «Άραγε, οι δικηγόροι τι είπαν, τι πληροφορίες ζήτησαν, τι είδους βοήθεια ζήτησαν για τον πελάτη τους;»


Ο Ρεζά Ζαράμπ με συγκατηγορουμένους του και αστυνομικούς (φωτ.: nydailynews.com)

Και όχι μόνο αυτό, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς: «Αυτό θα πει ότι οι κατηγορίες με τις οποίες βαρύνεται ο Ρεζά Ζαράμπ, ενδιαφέρουν πολύ και αφορούν τους κυβερνώντες την Τουρκία».

Αυτή η υπόθεση είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο, είναι εξευτελισμός.

Η προεδρία της Δημορκατίας πρέπει να εκδώσει μια ανακοίνωση και να διαψεύσει τη συγκεκριμένη συνάντηση ή αλλιώς, να ανακοινώσει το περιεχόμενο των συζητήσεων του Ερντογάν με τους δικηγόρους. Οι δυο διάσημοι δικηγόροι, εκπροσωπώντας τον Ζαράμπ, ήρθαν στην Τουρκία, όμως εμείς ξέρουμε επιπλέον ότι για την υπόθεση αυτή έχει συλληφθεί και κρατείται στις ΗΠΑ ο αντιπρόεδρος της Halkbank. Και αυτό γεννά υποψίες ότι στις συζητήσεις στην Άγκυρα έγιναν ανταλλαγές στοιχείων και πληροφοριών που «αφορούν το τουρκικό κράτος».

Όταν συνελήφθη ο Ζαράμπ στις ΗΠΑ, είχα γράψει σ’ αυτήν εδώ τη στήλη ότι από την υπόθεση αυτή «θα πονέσει πολύ το κεφάλι της Τουρκίας».

Όμως πιστέψτε με, δεν φανταζόμουν ότι το θέμα θα φθάσει τόσο ψηλά!


Στο μάτι του κυκλώνα έχει βρεθεί το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Halkbank (φωτ.: hurriyet.com.tr)

Η υπόθεση Ζαράμπ, ως εργαλείο εκβιασμού του Ερντογάν
Η Τουρκία έμαθε ότι οι δυο διάσημοι δικηγόροι του Ζαράμπ ήρθαν στην Τουρκία και συνάντησαν μυστικά τον Ερντογάν, από έκθεση του δικαστηρίου που δημοσιεύθηκε στις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, οι δυο δικηγόροι ζήτησαν από το δικαστήριο να κρατηθεί μυστική η επίσκεψή τους στην Άγκυρα. Το δικαστήριο πρώτα αποδέχτηκε το αίτημά τους, και στη συνέχεια ανακοίνωσε την επίσκεψη σε ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Όμως δεν αρκέστηκε σ’ αυτό. Το υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσίευσε και την έκθεση 31 σελίδων, που είχαν ζητήσει αν μείνει μυστική.

Τι υπάρχει στην έκθεση; Προτείνουν στο δικαστήριο να λάβει μια ήπια απόφαση για τον Ζαράμπ, με βάση συμφωνία, για να ενισχυθούν τα συμφέροντα και η ασφάλεια των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή!

Φυσικά οι δικηγόροι δεν αποκαλύπτουν στην έκθεση λεπτομέρειες για τα συμφέροντα και τα θέματα ασφάλειας των ΗΠΑ, όμως και μόνο ότι υπάρχει κάτι τέτοιο στην έκθεσή τους, δείχνει ότι έχουν στα χέρια τους κατάλογο με υποχωρήσεις της Τουρκίας, που κατήρτησαν μετά τη συνάντησή τους με τον Ερντογάν, στην Άγκυρα.

Και ρωτάμε εμείς τώρα με τη σειρά μας: οι δικηγόροι, αναφέρουν στην έκθεσή τους προς το δικαστήριο, ότι υπάρχουν υποχωρήσεις, που θα τις πετύχουν «αν εκδώσετε μια ήπια ποινή για τον Ζαράμπ». Άραγε, ποιες είναι αυτές οι υποχωρήσεις που υποσχεθήκαμε ως Τουρκία ότι θα κάνουμε απέναντι στις ΗΠΑ; Για παράδειγμα, ο Ουμίτ Οζντάγ, του ΜΗΡ, λέει ότι «για να σωθεί ο Ζαράμπ, ως αντάλλαγμα θα αφήσουμε τις ΗΠΑ ανενόχλητες να στηρίζουν το PYD, και θα δώσουμε την άδεια να ιδρυθεί ένα κράτος του ΡΚΚ στη βόρεια Συρία».

Ο Τζουλιάνι, στην γραπτή κατάθεση που υπέβαλε στο δικαστήριο, γράφει: «Ανέλαβα αποστολή να παρέχω συμβουλές και να υποβάλλω προτάσεις. Οι υπηρεσίες που πρόσφερα, δεν περιορίζονται σ’ αυτό, αλλά και στην πραγματοποίηση επαφών σε ανώτατο επίπεδο με αξιωματούχους στην Τουρκία και στις ΗΠΑ, για συνομολόγηση μιας συμφωνίας που θα ήταν σε όφελος του Ζαράμπ και ταυτοχρόνως θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας ΗΠΑ και Τουρκίας».

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top