GuidePedia

0

Τελικά, όπως όλα στη ζωή είναι σχετικά, έτσι και στις διεθνείς σχέσεις το θέμα είναι αν θα επιλέξεις να δεις το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο… κάτι τέτοιο δείχνει να είναι και το συμπέρασμα με όσα καταγράφηκαν σήμερα με επίκεντρο τη Μόσχα και την παρουσία εκεί του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον.

Εάν κανείς επιλέξει να δει το ποτήρι «μισογεμάτο», επιλέγοντας να δει ελπίδα στη διαδικασία και φως «στην άκρη του τούνελ», πέντε είναι οι ειδήσεις των τελευταίων ωρών οι οποίες επιτρέπουν την τεκμηρίωση της επιλογής του:

Η πρώτη είδηση είναι η αναφορά του Σεργκέι Λαβρόφ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Ρεξ Τίλερσον αμέσως μετά το πέρας των συνομιλιών τους, ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να επαναφέρει σε ισχύ την συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αποτροπή αεροπορικών επεισοδίων στην Συρία, την οποία ανέστειλε μετά τους αμερικανικούς Tomahawk. Ουδείς πείστηκε όταν ανεστάλη, καθώς είναι αμοιβαία επωφελής, ωστόσο, αυτό που έχει σημασία είναι ότι έχουμε μια ενέργεια ρωσική προς τη θετική κατεύθυνση.

Η δεύτερη είδηση προέρχεται από τον ΟΗΕ, όπου η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι, η οποία μέσα σε λίγες μέρες έκανε την προκάτοχό της που δε «χώνευε» τη Ρωσία για λόγους ιδεολογικούς – ενίοτε και ιδεοληπτικούς – και δεν δίσταζε να το διατυμπανίζει διά των λόγων και των έργων της, να μοιάζει «περιστέρι της ειρήνης».

Αυτή λοιπόν η πολύ σκληρή και ανέκφραστη κυρία Χέιλι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες να βάλουν ένα τέλος σε αυτό τον πόλεμο» και πως οι Αμερικανοί είναι «έτοιμοι να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις και με όλα μας τα μέσα την διπλωματική οδό και είμαστε έτοιμοι να σταματήσουμε αυτό τον πόλεμο… Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την επιρροή τους προς οποιαδήποτε εμπλεκόμενη πλευρά για να προωθήσουν την ειρηνική επίλυση», παρότι επανέλαβε ότι δεν θα στηριχτεί ο Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Η τρίτη είδηση αφορά τη συνάντηση του Ρεξ Τίλερσον με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, παρότι ο τελευταίος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη συναντηθεί με τον Τίλερσον, λόγω της κλιμάκωσης στις σχέσεις Μόσχας-Ουάσιγκτον τις τελευταίες ημέρες. Είναι αναμφισβήτητα μια χειρονομία που στέλνει από μόνη της μηνύματα, σε όποιον θέλει να τα δει.

Μέσα από αυτή την είδηση προκύπτει και μια τέταρτη… Δεν είχαν οι Ρώσοι συνδέσει τη συνάντηση του Πούτιν με τον Τίλερσον με την πορεία των συζητήσεων ανάμεσα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών και τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ; Την είχαν. Άρα, πόσο παράλογο είναι να θεωρήσουμε ότι το ότι αφού η συνάντηση πραγματοποιήθηκε τελικά, οι συζητήσεις των υπουργών Εξωτερικών ίσως και να μην πήγαν τόσο άσχημα;

Η πέμπτη είδηση είναι των τελευταίων ημερών, όχι χθεσινή, αλλά την αναφέρουμε καθώς το ότι δεν απειλήθηκε η συμφωνία που αφορά, επίσης δείχνει σωφροσύνη εκατέρωθεν και επιθυμία συνδιαλλαγής. Το διάστημα 10-15 Απριλίου, ρωσικό πολιτικό αεροσκάφος το οποίο όμως διαθέτει όλο τον κατάλληλο εξοπλισμό αεροφωτογράφισης, πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από τις ΗΠΑ και τον Καναδά (τομέας ευθύνης της NORAD: North American Air Defense Command), στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας «Ανοιχτοί Ουρανοί» (Open Skies Treaty) του 1992, την οποία είχε υπογράψει ο Τζορτζ Μπους, ο μεγαλύτερος σε ηλικία.

Τρεις μέρες αργότερα, το διάστημα 18-22 Απριλίου, Αμερικανοί και Καναδοί θα κάνουν ακριβώς το ίδιο πάνω από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Και οι δυο πλευρές αναζητούν σημάδια καταστρατήγησης των συμφωνιών για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων.

Οι Αμερικανοί πετούν με ένα OC-135B και οι Ρώσοι Tupolev Tu-154ON, ενώ στις πτήσεις βρίσκονται επί των αεροσκαφών ειδικοί των φιλοξενούντων χωρών, ώστε να διασφαλίσουν ότι καμία πλευρά δεν επιχειρεί να συλλέξει άλλες πληροφορίες.

Αυτά είναι τα θετικά και για να μη μας γκρινιάζουν, προφανώς η λίστα με τις αρνητικές ειδήσεις είναι μακροσκελής. Από τα λόγια του Λαβρόφ περί «χαμηλού επιπέδου εμπιστοσύνης» στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσία (αν και σιγά την είδηση…), στην επικύρωση της ένταξης του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ (συμβολική χειρονομία, διότι κατά τα άλλα θα γινόταν κάποια άλλη ημερομηνία, τελειωμένη υπόθεση ήταν), μέχρι την για όγδοη φορά καταψήφιση από πλευράς Ρωσίας σχεδίου απόφασης για τη Συρία στον ΟΗΕ και την έκκληση από «γεράκια» στις ΗΠΑ όπως ο Γερουσιαστές Τζον Μακέιν και Λίντζι Γκρέιαμ προς τον Τραμπ, να αναλάβει στρατιωτική δράση στη Συρία.

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top