GuidePedia

0

Η συνάντηση του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου με τον Κύπριο ομόλογό του Χριστόφορο Φωκαϊδη κράτησε πολλές ώρες. Δεν ανακοινώθηκε αφού χαρακτηρίστηκε “άτυπη”, αλλά οι πληροφορίες λένε ότι είχε πολύ ουσία. Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν επί τρίωρο, αν υπολογίσουμε και το γεύμα στο οποίο επίσης έγινε συζήτηση ουσίας.

Ο κεντρικός τίτλος που προκύπτει από τις συζητήσεις; “Η Κύπρος δεν είναι μακρυά”…

Αυτό σημαίνει ότι το θέμα που προέκυψε πριν μερικές μέρες με τις διαρροές για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο στη κυπριακή ΑΟΖ ήταν από τα βασικά θέματα που συζητήθηκε. Η κυπριακή κυβέρνηση μπορεί επισήμως να αντέδρασε στις διαρροές, αλλά ανεπισήμως υπάρχει ανησυχία και μάλιστα μεγάλη.

Η NAVTEX της Τουρκίας, αλλά και η γενικότερη κινητικότητα της επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η Ελλάδα σε περίπτωση που οι δυσοίωνες προβλέψεις επιβεβαιωθούν είναι διατεθειμένη και ικανή να παράσχει βοήθεια στην Κύπρο. Για το διατεθειμένη δεν υπάρχει θέμα συζήτησης φυσικά. Για το πόσο ικανή είναι αυτή τη στιγμή, η συζήτηση που μπορεί και πρέπει να γίνει είναι πολύ μεγάλη.

Φαίνεται ότι αυτή η συζήτηση έχει μπει σ΄ ένα δρόμο που πρέπει να οδηγήσει σε λύσεις για το γρίφο που έχει να κάνει με την αμυντική κάλυψη της Κύπρου. Αυτός ο δρόμος αναγκαστικά περνά και από τους εξοπλισμούς. Για να ακριβολογούμε από τη νοοτροπία και τον σχεδιασμό των μελλοντικών εξοπλισμών.

Η Ελλάδα επιχείρησε το 1994, επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου και υπουργίας Γεράσιμου Αρσένη να δημιουργήσει μια “ομπρέλα” προστασίας που θα κάλυπτε και τη Κύπρο. Το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας Κύπρου αποδείχτηκε “θνησιγενές” για πολλούς λόγους. Ένας απ΄ αυτούς ήταν και το γεγονός ότι δεν υπήρξαν αποφάσεις και σ΄ ότι αφορά στην Κυπρο διάθεση για να υπάρξει ο απαραίτητος εξοπλιστικός σχεδιασμός που θα στήριζε αυτό το δόγμα. Ακόμη κι έτσι όμως μέχρι την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κώστα Σημίτη, το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα στοιχειωδώς λειτούργησε.

Μπορεί να “αναστηθεί”; Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολο. Όμως από την άλλη δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια αναβολών. Με καποιο τρόπο το δόγμα που λέει ότι “η Κύπρος ΔΕΝ είναι μακρυά” θα πρέπει να υποστηριχθεί. Όχι μόνο από την Αθήνα αλλά και από τη Λευκωσία.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top