GuidePedia

0

Ακολουθεί άρθρο του Κουρτουλούς Ταΐζ στη φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Akşam, το οποίο είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας στην Τουρκία, σε σχέση με την πορεία των εξελίξεων γύρω από το Κουρδικό. Αν όλα όσα αναφέρει ο αρθρογράφος αποτελούν όντως απόψεις της τουρκικής ηγεσίας, που κατά την άποψή μου αποτελούν, τότε το σύνδρομο των Σεβρών είναι παρόν στην Άγκυρα και καθορίζει όλες τις πολιτικές της, συμπεριλαμβανομένης και της προκήρυξης του δημοψηφίσματος.

Άρθρο του Κουρτουλούς Ταΐζ (Kurtuluş Tayiz) στην εφ. Akşam.
Δημοψήφισμα 16ης Απριλίου – Ή ισχυρή Τουρκία, ή Πίσω στη Συνθήκη των Σεβρών

Η 16η Απριλίου, ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα για το προεδρικό σύστημα, θα είναι ένα σημείο καμπής για την Τουρκία. Ούτε η κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση μπορούν να εξηγήσουν με τον σωστό τρόπο τις συνέπειες από το αποτέλεσμα της 16ης Απριλίου, ωστόσο τα αποτέλεσμα που θα βγει από τις κάλπες θα καθορίσει την από εδώ και στο εξής κατεύθυνση της Τουρκίας.

Αν πραγματοποιηθεί η επιθυμία της Δύσης και επικρατήσει το «Όχι» και συνεχίσει η Τουρκία με το «κοινοβουλευτικό σύστημα», σε μερικά χρόνια θα της επιβάλουν να αποδεχτεί μια νέα συνθήκη των Σεβρών.

Το «κοινοβουλευτικό σύστημα» που μας διαφημίζουν, και είναι αυτό που θέλουν να επιβάλλουν με το ζόρι στην Τουρκία, είναι ένα σύστημα όπου η «εθνική βούληση» σταδιακά θα διασπαστεί σε μικρά τμήματα, θα αποδυναμωθεί και θα επιτρέψει στο PKK/HDP να ενσωματωθεί στο πολιτικό σύστημα. Όταν δε καταλάβει η Τουρκία ότι αυτό δεν είναι «σύστημα» αλλά απάτη, θα είναι πολύ αργά.

Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου φάνηκε ξεκάθαρα ότι το CHP ηγείται αυτής της απάτης. Μετά τις 7 Ιουνίου δε, δήλωσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ότι είναι έτοιμος να διοικήσει την Τουρκία με έναν συνασπισμό στον οποίο θα συμμετέχει το PKK; Το όνομα αυτό που βρίσκεται στην ηγεσία του CHP δεν είπε ότι το «YPG είναι ο στρατός ανεξαρτησίας των Κούρδων της Συρίας» και έδειξε ότι είναι έτοιμος να δεχτεί τα καντόνια του PKK και κατά συνέπεια τη συνθήκη των Σεβρών που θα ακολουθήσει;

Φυσικά και θα υπάρξουν κάποιοι που θα αντιδράσουν λέγοντας «Όχι κύριε! Μην μπερδεύουμε το PKK με το YPG. Το PKK και το YPG είναι διαφορετικές δομές», όπως πάντα θα προσπαθούν να εξαπατήσουν το λαό για τη δυστυχία στην οποία θέλουν να μας τυλίξουν. Δεν υπάρχει λόγος να πούμε τι θα κοστίσει στη χώρα αυτή η εξαπάτηση. Αν επικρατήσει το «όχι» στις κάλπες, σύντομα θα προσπαθήσουν να διαιρέσουν και να διαμελίσουν την Τουρκία, όπως έκαναν στη Συρία και το Ιράκ.

Το προεδρικό σύστημα είναι πολύ πιο σημαντικό για την επιβίωση της Τουρκίας από όλους τους άλλους θετικούς λόγους. Ένα θετικό αποτέλεσμα στις 16 Απριλίου θα είναι το συστημικό βήμα για να γίνει η Τουρκία ένα δυνατό κράτος και έθνος.

Η Δύση έχει φτάσει δίπλα μας για να διαμορφώσει από την αρχή το χάρτη της Μέσης Ανατολής. Σίγουρα μέσα σε αυτήν τη «Μέση Ανατολή» βρίσκεται και η Τουρκία. Αλλά κατά πόσο αντιλαμβανόμαστε την αλήθεια; Δυστυχώς τα ΜΜΕ και οι δεξαμενές σκέψης δεν κατάφεραν να εξηγήσουν σωστά στο λαό τι γίνεται στα νότια σύνορά μας και όσα συμβαίνουν στο Ιράκ και τη Συρία. Ακόμη και οι πιο καλοί δημοσιογράφοι και ρεπόρτερ επαναλαμβάνουν τα μυθεύματα που έχει κατασκευάσει η Δύση, μέρος των οποίων είναι και το ΙΚ, και με τα άρθρα τους δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι πέρα από το να κοιμίζουν το λαό. Και όχι μόνο δεν καταλάβαμε τι γίνεται στη Μέση Ανατολή, αλλά δεν μάθαμε καλά-καλά τι συμβαίνει στη χώρα μας.

Τα ΜΜΕ και οι δεξαμενές σκέψης στην Τουρκία αποπροσανατόλισαν το λαό με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που έκαναν οι Αρχές Ασφαλείας σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, μη δείχνοντας ότι στην ουσία το PKK άρχισε έναν εμφύλιο στην Τουρκία. Δεν παρουσίασαν λοιπόν και δεν είπαν στο λαό ότι πίσω από την ανταρσία του PKK κρύβεται το σχέδιο διαμελισμού της Τουρκίας, όπως γίνεται στη Συρία, το Ιράκ και τον Λίβανο, και παρουσίασαν τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού με τίτλους όπως «το κράτος σφάζει τους Κούρδους» και τα πάσαραν στο λαό με την πρόφαση της «ανεξάρτητης δημοσιογραφίας» και «αντικειμενικότητας»

Η Τουρκία μπορεί να επιτύχει σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο μόνο αν ενδυναμώσει την «εθνική ενότητα».

Αν στις 16 Απριλίου καταφέρει να διαφυλάξει την «εθνική ενότητα» που δυνάμωσε υπό την ηγεσία του προέδρου Ερντογάν, θα μπει σε μια νέα περίοδο, όπου θα ισχυροποιηθεί ταχύτατα και θα καταφέρει να ξεπεράσει τις αδυναμίες της.

Ο δρόμος για τη διατήρηση της ύπαρξής μας ως κράτους και ως έθνους περνά από το να περάσουμε με επιτυχία τις εξετάσεις της 16ης Απριλίου. Το αποτέλεσμα θα είναι είτε μια δυνατή Τουρκία υπό την ηγεσία ενός ατόμου, είτε μια χώρα που θα είναι αδύναμη, στο δρόμο της διάσπασης και καταδικασμένη στη Συνθήκη των Σεβρών.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top