Στην Τουρκία θα βρεθεί στις 30 Μαρτίου ο νέος Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον, όπου και θα συναντηθεί με Ερντογάν και Τσαβούσογλου, μεταξύ άλλων. Η επίσκεψη αυτή έρχεται εν μέσω έντασης μεταξύ των δύο χωρών με βασικό αντικείμενο της κόντρας τους Κούρδους της Συρίας.
Της Αμπερίν Ζαμάν
Η Άγκυρα ζητά να διακοπούν οι σχέσεις των ΗΠΑ με τους Κούρδους του YPG της Συρίας που τους κατηγορούν για σχέσεις με το ΡΚΚ. Οι Αμερικανοί ωστόσο δεν αποδέχονται την τουρκική άποψη καθώς οι Κούρδοι έχουν αποδειχθεί οι καλύτεροι αντίπαλοι των τζιχαντιστών στην περιοχή, ειδικά την στιγμή που σχεδιάζουν την επιχείρηση για την απελευθέρωση της «πρωτεύουσας» του ΙΚ της Ράκα.
Παρόλα αυτά η Τουρκία παραμένει κρίσιμος, αν και όλο και περισσότερο ενοχλητικός, σύμμαχος των ΗΠΑ. Σε μια προσπάθεια να βολιδοσκοπήσει την Άγκυρά είχε μεταβεί στην Τουρκία, τον Φεβρουάριο, ο νέος επικεφαλής της CIA, Μάικ Πομπέο και ο επικεφαλής του κοινού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Ντάνφορντ.
Την ίδια ώρα η βάση του Ιντσιρλίκ παραμένει ο κύριος ανεφοδιαστικός κόμβος της υπό τις ΗΠΑ συμμαχίας κατά του ΙΚ και παρά το γεγονός ότι η στρατιωτική αποτελεσματικότητα στην Συρία αποδείχθηκε περιορισμένη, η βάση είναι σημαντική. Παράλληλα όμως, η Τουρκία επιμένει να πλήττει τους Κούρδους. «Όταν θα επιτεθούμε στη Ράκα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι Τούρκοι δεν θα μας επιτεθούν στα νώτα», δήλωσε ανώτερος Κούρδος αξιωματούχος.
Στις 7 Μαρτίου η Τουρκία έπληξε και την ανθρωπιστική προσπάθεια για την Συρία απαγορεύοντας στην οργάνωση Mercy Corps να συνεχίσει τη μεταφορά και διάθεση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Συρία επικαλούμενη γραφειοκρατικούς λόγους. Η πραγματική αιτία ήταν όμως ότι η οργάνωση διέθετε ανθρωπιστική βοήθεια σε περιοχές ελεγχόμενες από τους Κούρδους.
Την ίδια ώρα η Τουρκία δείχνει να προσεγγίζει τη Ρωσία όλο και περισσότερο εκφράζοντας μάλιστα την επιθυμία να προμηθευτεί πυραύλους S-400 από τη Μόσχα. Ο Τζέιμς Τζέφρι, ο Αμερικανός πρώην πρέσβης στην Άγκυρα δηλώνει: «Με τον τρόπο αυτό φαίνεται σαν η Τουρκία να αποφασίζει οριστικά την συνεργασία με Ρωσία, τερματίζοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ να συνεργαστεί μαζί της. Θα είναι καταστροφή».
Όμως και οι Ρώσοι υποστηρίζουν το YPG και κρατούν τους Τούρκους και τους αντάρτες συμμάχους τους «εκτός περιοχής» στην Συρία. Οι τουρκικές δυνάμεις και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός που δρουν στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» ελέγχουν αυτή την στιγμή πάνω από 772 τετραγωνικά μίλια συριακού εδάφους που κατέλαβαν από το ΙΚ από τον Αύγουστο του 2016.
Θα ήθελαν να κινηθούν ανατολικά αλλά οι ρωσικές δυνάμεις, οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις και αυτές του Άσαντ τους απέτρεψαν να εκδιώξουν το YPG από τη Μενπέτζ. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ εμφανίστηκε μετριοπαθέστερος δηλώνοντας πως πρέπει να βρεθεί μια διπλωματική λύση με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία για τον τερματισμό της παρουσίας του YPG στην Μενπέτζ. Η Άγκυρα θεωρεί απαραίτητη την απομάκρυνση των Κούρδων από εκεί.
«Με τον Τραμπ, ο Ερνογάν είναι πιο επιφυλακτικός και ελπίζει ακόμα για συνεργασία με τις ΗΠΑ στην Συρία, αν και αναλογίζεται το κόστος», ανέφερε Αμερικανός αναλυτής. Η επιφυλακτική στάση είναι πάντως αμοιβαία. Οι ΗΠΑ δεν έχουν σχολιάσει τις διώξεις του καθεστώτος Ερντογάν μετά το πραξικόπημα, ούτε για τις διώξεις των Κούρδων στην Τουρκία.
Αμερικανός αναλυτής πιστεύει πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε μια κίνηση εξευμενισμού της Τουρκίας προσφέροντάς της μια ευκαιρία συμμετοχής στην μετά ΙΚ εποχή στη Ράκα, ανάλογη με αυτή που η ίδια η Τουρκία θέλει για τον εαυτό της στην μετά ΙΚ Μοσούλη. Ο ίδιος όμως αναφέρει ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αποδεχτεί η Άγκυρα την πραγματικότητα ότι οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν στρατιωτικά, εντελώς τουλάχιστον τους Κούρδους, που πολεμούν τόσο αποτελεσματικά κατά του ΙΚ.
Δημοσίευση σχολίου