Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Σε σημαντικές επισημάνσεις σχετικά με τις εξελίξεις στις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία, αλλά και το συριακό πρόβλημα, προχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την καθιερωμένη ετήσια συνέντευξή Τύπου που παραχωρεί κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες.
Ο κ. Πούτιν, απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων, αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, χαρακτηρίζοντας το συμβάν τραγωδία.
Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε πως η δολοφονία είχε ξεκάθαρο στόχο τη διατάραξη των άρτι ομαλοποιηθέντων σχέσεων της Μόσχας και της Άγκυρας. Επίσης δικαιολόγησε, εμμέσως, έστω την Τουρκία αναφορικά με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.
Την ίδια στιγμή, στο παρασκήνιο ακούγεται ότι είναι έντονα εκνευρισμένος με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον κ. Πούτιν να δεχθεί δύο τεράστιες προσβολές από τον όψιμο φίλο του, ο οποίος κατά καιρούς του έχει φερθεί με ασέβεια και περισσή προκλητικότητα. Και αναφέρομαι στην κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού, που οδήγησε τις σχέσεις στον ¨πάγο” και την άνανδρη δολοφονία του πρέσβη της Ρωσίας και προσωπικού φίλουτου κ. Πούτιν. Ξέχασε ο κ. Πούτιν αυτές τις δύο προσβολές, που του δημιουργούν και εσωτερικό πρόβλημα μιας και οι Ρώσοι στρατηγοί ανέβηκαν στα …κάγκελα; ‘Η παίζει ένα βρώμικο παιγνίδι στον Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο χρησιμοποιεί για να επιβάλει την στρατηγική ατζέντα του στην περιοχή; Θα διαφανούν πολύ σύντομα οι προθέσεις του, όταν ολοκληρωθεί η έρευνα για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη. Ήδη έμπιστοι του πράκτορες βρίσκονται στην Άγκυρα και ψάχνουν.
Είπε, όταν ρωτήθηκε σχετικά στη συνέντευξη Τύπου, για την κατάρριψη του πολεμικού αεροπλάνου και τη δολοφονία του πρέσβη:
«Θα είμαι ειλικρινής. Ήμουν προβληματισμένος με το αν θα μπορούσε το αεροσκάφος μας να έχει καταρριφθεί χωρίς διαταγή της τουρκικής ηγεσίας ή η κατάρριψη είχε στόχο να προκαλέσει πρόβλημα στις διμερείς σχέσεις. Τώρα όμως, μετά τη δολοφονική επίθεση στον πρέσβη μας την οποία εκτέλεσε ένας αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων, αρχίζω να αλλάζω γνώμη και να θεωρώ τα πάντα πιθανά. Και η διείσδυση καταστροφικών στοιχείων στην τουρκική κυβέρνηση, την αστυνομία και τον στρατό είναι σίγουρα βαθιά. Αυτή την στιγμή δεν είμαι σε θέση να κατηγορήσω κάποιον ανοικτά, αλλά βλέπουμε μπροστά μας το γεγονός», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
“Θα βλάψει τις διμερείς σχέσεις το γεγονός αυτό (εννοεί τη δολοφονία); Όχι. Και αυτό διότι κατανοούμε την σημασία των ρωστουρκικών σχέσεων και θα πράξουμε ότι είναι δυνατό για να τις αναπτύξουμε, λαμβάνοντας υπόψη και τα τουρκικά συμφέροντα και φυσικά τα ρωσικά. Μετά την ομαλοποίηση των σχέσεών μας καταλήξαμε σε ορισμένους συμβιβασμούς. Ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι και στο μέλλον», ανέφερε ο Πούτιν και συνέχισε:
«Όσον αφορά το Χαλέπι, πράγματι ο πρόεδρος της Τουρκίας και η ηγεσία του Ιράν έπαιξαν καίριο ρόλο στην διευθέτηση της εκεί κατάστασης. Ωστόσο η εξέλιξη αυτή θα ήταν αδύνατη χωρίς και τη δική μας συμμετοχή. Κατά συνέπεια η τριμερής αυτή συνεργασία, χωρίς αμφιβολία, διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων στο Χαλέπι, ειδικά στην τελική τους φάση, που επιλύθηκαν χωρίς στρατιωτικά μέσα. Οργανώσαμε και εκτελέσαμε την εκκένωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, ανταρτών, αλλά και γυναικών και παιδιών…Και αυτό δεν θα μπορούσε να έχει συμβεί χωρίς τις εναργείς προσπάθειες της τουρκικής ηγεσίας, του Τούρκου προέδρου, του προέδρου του Ιράν και άλλων Ιρανών αξιωματούχων και τη δική μας ενεργή συμμετοχή, αλλά, περιττό να το πω, και την καλή θέληση του προέδρου της Συρίας Άσαντ», ανέφερε σχετικά με την Συρία.
«Δεν παραβλέπω τα συμφέροντα άλλων χωρών στην περιοχή όπως η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία και φυσικά η Αίγυπτος. Χωρίς αμφιβολία θα είναι λάθος να προσεγγίσουμε τις εξελίξεις χωρίς την συμμετοχή των ΗΠΑ. Το επόμενο βήμα είναι να υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός σε όλη την Συρία την οποία θα ακολουθήσουν συνομιλίες για πολιτική λύση. Προτείνουμε αυτές να διεξαχθούν σε ουδέτερο έδαφος, στο Καζακστάν και ο πρόεδρος Ερντογάν συμφωνεί, όπως και ο πρόεδρος του Ιράν και ο πρόεδρος Άσαντ», κατέληξε ο Πούτιν.
Από τα λεγόμενα του κ. Πούτιν είναι ξεκάθαρο πως η Ρωσία, για την ώρα, σκοπεύει να διευρύνει την συνεργασία της με την Τουρκία:
Πρώτον, για την οριστική επίλυση του συριακού, και
Δεύτερον, για να διεμβολίσει τη Δύση, καθώς το ουκρανικό μέτωπο παραμένει ανοικτό. Είναι το θέμα που πιθανότατα -μαζί με το συριακό, θα τινάξει στον αέρα τις σχέσεις του με τον κ. Ερντογάν.
Φυσικά πολλά θα εξαρτηθούν από την στάση της κυβέρνησης του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Μόσχας, αλλά και της Τουρκίας. Από εκεί θα εξαρτηθεί πόσο χρήσιμη για τη Ρωσία θα παραμείνει η Τουρκία και πόσο βάρος θα ρίξει η ηγεσία του Κρεμλίνου στην «ανίερη» αυτή συμμαχία με τον ισλαμιστή σουλτάνο της Άγκυρας.
Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ ΕΔΩ
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου