GuidePedia

0

Μείζον ζήτημα για την ενιαία εθνική στάση απέναντι στην Τουρκία και στην επιδίωξη επίλυσης του Κυπριακού αποτελεί η ανεξήγητη πρωτοβουλία του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη να αποδεχθεί την τουρκική πρόταση που ανατρέπει την συμφωνημένη διαδικασία αποδεχόμενος μάλιστα Πολυμερή διάσκεψη για λογαριασμό της Ελλάδας χωρίς να έχει υπάρξει προηγούμενη συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Akinci τελεσιγραφικά επιστρέφοντας από την Άγκυρα πριν από δύο ημέρες απαίτησε τον προκαθορισμό «πενταμερούς» διάσκεψης για το Κυπριακό, ως προϋπόθεση για να γίνει η συζήτηση του εδαφικού και άλλων εκκρεμοτήτων. Πρόταση η οποία απορρίφθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά καθώς οδηγούσε σε ανατροπή της διαδικασίας

Τελικά χθες το βράδυ στο δείπνο που παρατέθηκε από τον Espen Barth Eide και την συμμετοχή των δύο ηγετών, ο κ. Αναστασιάδης αποδέχθηκε την τουρκική πρόταση η οποία εγκλωβίζει και την ελληνική πλευρά στον δρόμο που ο ίδιος επέλεξε να ακολουθήσει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Αναστασιάδης αποδέχθηκε να γίνει επί διήμερο η συζήτηση για τους χάρτες από τις 9 Ιανουαρίου και, χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση η συμφωνία επί όλων των εκκρεμοτήτων, να συγκληθεί μια Διάσκεψη για την οποία δεν υπάρχει καμία απολύτως δέσμευση ότι θα είναι πολυμερής και όχι τετραμερής όπως ζητά η Τουρκία. Η ανακοίνωση του ΟΗΕ εξάλλου παραπέμπει σε Τετραμερή καθώς αναφέρει ότι θα προσκληθούν και όσα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη απαιτείται.

Ο κ. Αναστασιαδης άγνωστο για ποιους λόγους επέλεξε να αιφνιδιάσει τους πάντες δημιουργώντας ένα επικίνδυνο τετελεσμένο, παραδίδοντας την διαδικασία στις πρωτοβουλίες της τουρκικής πλευράς την στιγμή μάλιστα που διαπιστώνεται η κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία και η πλήρης αμφισβήτηση της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον ίδιο τον Erdogan.

Μετά τις συντονισμένες και κατευθυνόμενες διαρροές εναντίον του Νίκου Κοτζιά προκειμένου να υπονομευθεί η καθαρή θέση «όχι Εγγυήσεις, όχι τούρκοι στρατιώτες», ο κ. Αναστασιάδης επιβάλλει στην ελληνική κυβέρνηση μια διαδικασία η οποία όμως δεν αφορά μόνο την Κύπρο αλλά και την Ελλάδα. Καθώς στην Γενεύη, με την γνωστή τουρκική τακτική που δοκιμάσθηκε και στο Μπουργκενστόκ το 2004, με την απειλή του θεαματικού ναυαγίου θα πιεστεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να δεχθεί τις απαιτήσεις της Άγκυρας και κατόπιν θα υποχρεωθεί η Αθήνα να εγκρίνει ότι απαιτήσει η τουρκική πλευρά στο θέμα των Εγγυήσεων προκειμένου να μην... υπονομευθεί η λύση.

Ένα ναυάγιο η μία κακή λύση είναι δύο ενδεχόμενα τα οποία θα έχουν βαρύτατες συνέπειες για τον ελληνισμό. Ο κ. Αναστασιάδης ελπίζει στο τρίτο σενάριο της καλής λύσης που θα εγκριθεί στα δημοψηφίσματα και θα εφαρμοσθεί άψογα και αρμονικά από την Τουρκία.

Δυστυχώς τα γεγονότα δεν φαίνεται να συμφωνούν με τις προσδοκίες του κ. Αναστασιάδη.

Δ. Τζανακόπουλος: Χαιρετίζουμε την επανέναρξη των συνομιλιών

Η ελληνική κυβέρνηση χαιρετίζει την επανεκκίνηση των δικοινοτικών συνομιλιών για το Κυπριακό, που αποφασίστηκε χθες βράδυ στη Λευκωσία, αναφέρει σε δελτίο Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, χωρίς συγκεκριμένη αναφορά στο ειδικότερο ζήτημα της Πολυμερούς Διάσκεψης και, κυρίως, στο αν η ελληνική πλευρά είχε συμφωνήσει στη σύγκλησή της με τον κ. Αναστασιάδη, πριν ο Κύπριος Πρόεδρος συναινέσει στην επανέναρξη των συνομιλιών.

"Η Ελλάδα, σε σταθερό συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά, ώστε να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα.

Σε αυτή τη βάση θα εντείνει τις διπλωματικές ενέργειες, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να καταστεί εφικτή η σύγκλιση και στο κρίσιμο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο οποίο εμπλέκεται και για το οποίο έχει επανειλημμένως καταστήσει σαφείς τις θέσεις της".

"Μόνο επί τη βάσει αυτής της συνεννόησης, στο πλαίσιο και διμερών ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων, μπορεί να πραγματοποιηθεί πολυμερής Διάσκεψη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τις Αποφάσεις του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης"
καταλήγει ο κ. Τζανακόπουλος.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top