Έξαλλος ο Τσίπρας, προειδοποίησε αυστηρά τον Αλβανό Πρωθυπουργό μετά από έντονη τηλεφωνική επικοινωνία
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλβανό Πρωθυπουργό έξαλλος μετά τις δηλώσεις του περί «Μεγάλης Αλβανίας» και τον προειδοποίησε σε αυστηρό τόνο για την συμπεριφορά του έναντι της Ελλάδος καθώς και για την τύχη της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου,.Οι δύο άνδρες είχαν έντονη τηλεφωνική συζήτηση λόγω των ανεπίτρεπτων δηλώσεων του Αλβανού « ταραξία» Εντι Ράμα, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ μας «απειλεί» με την δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας, η οποία παρά τις δηλώσεις του περιλαμβάνει και ελληνικά εδάφη όπως της Ηπείρου, της Κέρκυρας και της Καστοριάς.
Την τηλεφωνική συνομιλία ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι δύο ηγέτες τόνισαν επίσης τη σημασία της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων προς όφελος τόσο του ελληνικού , όσο και του αλβανικού λαού, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός όμως τόνισε ότι παραμένει προσηλωμένος στον στόχο αυτό σε αντίθεση με εκείνον.
Ο ίδιος διαμήνυσε επίσης στον Ράμα ότι οι πρόσφατες ενέργειες, αλλά και η αυξανόμενη εθνικιστική ρητορική από την αλβανική πλευρά, υπονομεύουν την εδραίωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητο για την πρόοδο των διμερών σχέσεων.
Ο Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένα βήματα και απτά αποτελέσματα στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, για τις οποίες η Ελλάδα έχει ξεκινήσει μια σειρά πρωτοβουλιών.
Τέλος, τόνισε ότι η προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας αποτελεί το κορυφαίο ζήτημα για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και βασική προϋπόθεση για την πρόοδο της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Αλβανός ομόλογός του Ντιμιρ Μπουσάτι, συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών εξωτερικών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου συζήτησαν τα διμερή ζητήματα λεπτομερώς, μέσα όμως σε κλίμα έντασης .
Ο κ. Κοτζιάς καθόρισε στον Αλβανό τους όρους που τίθενται από την ελληνική πλευρά για να γίνει δεκτή η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την ΕΕ.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ήταν αρκετά σαφής ως προς την μεγάλη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς σχετικά με τις τελευταίες προκλητικές εθνικιστικές αναφορές που γίνονται από την Αλβανία με την καταπάτηση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.
Ο εκάστοτε πρωθυπουργός της Ελλάδος καθώς και ο ΥΠΕΞ οφείλουν να διαφυλάξουν τα εθνικά δικαιώματα και την κυριαρχία του ελληνικού εδάφους από οποιονδήποτε επιβουλέα από Ανατολή , δύση , Βορρά και νότο. Αυτή είναι η κύρια υποχρέωση τους που θα πρέπει να τηρεί κάθε Έλληνας επικεφαλής της κυβέρνησης.
Όσο για τους Αλβανούς, το σχέδιο της «Μεγάλης Αλβανίας» είναι σε πλήρη εφαρμογή για να ανακόψει την ρωσική επέλαση στα Βαλκάνια .
Το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, το Βερολίνο και η κυρίως η Άγκυρα θα επιδιώξουν πολεμική σύγκρουση για να ανακόψουν την φρενήρη πορεία του Βλαδίμηρου Πούτιν στην περιοχή, η οποία μετά τις εκλογές σε Βουλγαρία και Μολδαβία αλλάζει ταχύτατα υπέρ της Μόσχας.
Τι συνέβη στη Χειμάρρα
Όλα ξεκίνησαν στις 28 Οκτωβρίου όταν η δημοτική Αρχή της Χειμάρρας έστειλε ειδοποιητήρια σε 19 οικογένειες της συνοικίας Σπηλαίων της Χειμάρρας, με τα οποία τους έδωσε προθεσμία μερικών ημερών για την εκκένωση των σπιτιών τους. Σύμφωνα με το έγγραφο, τα σπίτια τους θα κατεδαφιστούν για την υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης του κέντρου της Χειμάρρας.Οι πολίτες, σε μια κίνηση συμβολισμού, έσκισαν τα ειδοποιητήρια, τα οποία τους είχε στείλει η δημοτική Αρχή. Μάλιστα, οι πολίτες, που έλαβαν τα ειδοποιητήρια, ανέφεραν πως δεν θα παραδώσουν τις περιουσίες τους αλλά ούτε θα αποδεχθούν τις αποζημιώσεις που θα τους δώσει το αλβανικό κράτος για την κατεδάφιση των οικιών τους. Ζήτησαν, επίσης, την ακύρωση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου, που έχει καταρτιστεί για την ανάπλαση και τουριστική αξιοποίηση της περιοχής.
Μία ημέρα νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 30 Οκτωβρίου, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, επεσήμανε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ο δήμαρχος, κ. Γκόρος, εκτελώντας μια κυβερνητική πολιτική, να βάζει την υπογραφή του σε ειδοποιητήρια για κατεδαφίσεις. «Οι αλβανικές Αρχές πρέπει να προβούν άμεσα αφενός στην ακύρωση της κατεδάφισης και αφ’ ετέρου σε ουσιαστικές διαβουλεύσεις με τους ιδιοκτήτες για τα σχέδια ανάπλασης της Χειμάρρας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ.
Η Αθήνα απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση ότι η προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των προϋποθέσεων, που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία. Τα Τίρανα αντέδρασαν διατυπώνοντας τον ισχυρισμό ότι η Αλβανία δεν κάνει διακρίσεις σε σχέση με τις αρχές δικαίου σημειώνοντας παράλληλα ότι οι νομικές διαδικασίες που ακολουθούνται από το δήμο Χειμάρρας για την κατεδάφιση των σπιτιών που ανήκουν σε Έλληνες είναι διαφανείς και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Και μάλιστα κάλεσαν την Ελληνίδα πρέσβη στα Τίρανα για… εξηγήσεις
.
Στη συνέχεια επίθεση εξαπέλυσε ο Αλβανός πρωθυπουργός , υποστηρίζοντας ότι η σωτηρία της Ακρόπολης οφείλεται σε Αλβανό. «Η Αθήνα οφείλει την ιστορία της στον αλβανόφωνο πληθυσμό της. Η Χειμάρρα αναγνωρίζεται ως Αλβανική», είχε πει μεταξύ άλλων.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου