Η ανταλλαγή non paper ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία
«Η μόνη αναφορά που γίνεται στο non paper που καταθέσαμε στους Αλβανούς είναι ότι αυτό το θέμα» δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης για την ελληνική Πολιτεία» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για το Τσάμικο, μιλώντας σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνοτου Alpha, επισημαίνοντας: «Δεν μπορούν να μας κατηγορούν για το ότι αναφερόμαστε σε αυτό το αντικείμενο».Ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι πριν από πέντε μήνες είχε κάνει ένα non paper στην Αλβανία όπου πρότεινε να συζητηθούν τα προβλήματα που είναι ανοιχτά την τελευταία 50ετία. «Εκείνοι μου έκαναν μία αντιπρόταση στην οποία συμπεριέλαβαν και το τσάμικο. Εμείς τους είπαμε ότι αυτό δεν είναι αντικείμενο συζήτησης γιατί είναι έξω από τη διαπραγμάτευση. Εμείς δεν το διαπραγματευόμαστε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς, ενώ επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους Ευρωπαίους. «Δεν βάλαμε τους Ευρωπαίους να μεσολαβήσουν, εμείς διαπραγματευόμαστε με τους Αλβανούς και οι Αλβανοί με εμάς» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την απάντηση του επιτρόπου Γιοχάνες Χάν είπε ότι αυτός ανέφερε «επιπολαίως ότι η Ελλάδα συζητάει και το τσάμικο, ζήτησε μετά συγνώμη αλλά άφησε αυτή την ουρά». Αλλά «το καταπληκτικό», όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, «είναι ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Ελλάδα που είτε παριστάνουν ότι αγνοούν», είτε «λένε δημοσίως ψέματα» και «ήρθαν τώρα τα ΜΜΕ του ακραίου νεοφιλελευθερισμού να λένε ότι συζητάμε το τσάμικο […] Είναι τρελαμένοι οι άνθρωποι».
Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Ντιμίτρι Μπουσάτι, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Report TV, είπε ότι υπήρχε συμφωνία ανάμεσα στα Τίρανα και την Αθήνα για να υποβάλλουν non paper με τα θέματα που θεωρούν ότι υπάρχουν στις διμερείς σχέσεις τους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα non paper θα υποβάλλονταν βάσει της συμφωνίας τόσο στον Επίτροπο Χαν αλλά και στην ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι,.
Ο Μπουσάτι είπε ότι και στα δύο non paper υπάρχει αναφορά στα τρία θέματα που αναφέρθηκε ο Επίτροπος Χαν (θαλάσσιες ζώνες, μειονότητα και Τσάμικο), ενώ άσκησε κρητική στη χώρα μας κάνοντας λόγο για «συναισθηματικές αντιδράσεις» και τονίζοντας πως «είναι εύκολο να πάρει κανείς ένα μεγάφωνο στα χέρια του και να ασκεί πιέσεις σε βάρος κάποιου άλλου, αλλά είναι όμως πολύ πιο δύσκολο να καθίσει και να συζητήσει λύσεις γι΄ αυτά τα θέματα».
Συνεχίζοντας, ο Αλβανός ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση Ράμα έχει συμπεριλάβει επίσημα στο πρόγραμμά της την επίλυση του Τσάμικου και πως είναι επιβεβλημένο για την αλβανική διπλωματία να αναζητήσει τρόπους προβολής του Τσάμικου και να το βάλει στο τραπέζι των συνομιλιών με την Ελλάδα.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου