GuidePedia

0

Παρά τα λεγόμενα Κέρι και Λαβρόφ περί προόδου στο θέμα της συμφωνίας για Συρία φαίνεται όλο και περισσότερο απίθανο το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικά μια τέτοια συμφωνία πριν τουλάχιστον την συνάντηση Ομπάμα και Πούτιν στην G20 στις 4 Σεπτεμβρίου. Οι διμερείς διαπραγματεύσεις ξεκινούν πάλι στη Γενεύη αλλά δεν φαίνεται πως θα έχουν αποτέλεσμα, ανέφερε εμπλεκόμενος διπλωμάτης.

Της Λάουρα Ρόζεν
«Η συνάντηση Ομπάμα – Πούτιν θα είναι η τελευταία ευκαιρία», είπε. «Το μήνυμα προς τη Ρωσία είναι ότι το παράθυρο της ευκαιρίας κλείνει στη Γενεύη και πως χρειάζεται μια πραγματική συμφωνία η οποία θα μπορεί και να υποστηριχθεί», ανέφερε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Μπεν Ρόουντς.

«Ακόμα και αν καταλήγαμε σε μια συμφωνία αυτό θα συνέβαινε μόνο αν είχαμε εγγυήσεις ότι θα εξασφαλιστεί ανθρωπιστική βοήθεια για το Χαλέπι. Πιστεύω πως οι στιγμές είναι κρίσιμες. Τις ερχόμενες ημέρες θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε αν οι Ρώσοι θέλουν μια συμφωνία με αυτές τις προϋποθέσεις», κατέληξε.

Την ίδια ώρα με ιδιαιτέρως επικριτικό τόνο ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην συριακή αντιπολίτευση κατηγόρησε τα ρωσικά ΜΜΕ τα οποία έκαναν λόγο για υποτιθέμενη συμφωνία ΗΠΑ- Ρωσίας για το Χαλέπι.

«Δεν υπάρχει αλήθεια στις ρωσικές ανακοινώσεις για συμφωνία ΗΠΑ- Ρωσίας με στόχο κοινά πλήγματα κατά των ανταρτών από το Χαλέπι ή την εκκένωσή τους. Οι ΗΠΑ δεν συνεργάζονται με τη Ρωσία στην Συρία στρατιωτικά ή με άλλο τρόπο. Δεν μπορούμε να μιλάμε για συνεργασία την ώρα που οι Ρώσοι δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους και δεν σταματούν τις χωρίς διάκριση επιθέσεις τους κατά αμάχων, ούτε πιέζουν το καθεστώς να τηρήσει την εκεχειρία», ανέφερε.

«ΗΠΑ και Ρωσία δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία αλλά αν επιτευχθεί θα πρέπει να επιβάλει την κατάπαυση των εχθροπραξιών από τη Ρωσία και τους συμμάχους της. Η κατάσταση στο Χαλέπι είναι απαράδεκτη», ανέφερε και συνέχισε λέγοντας πως η Ρωσία και το καθεστώς Άσαντ πρέπει να σταματήσουν τις επιθέσεις κατά αμάχων και να επικεντρώσουν τη δράση τους κατά του ΙΚ και του Μετώπου αλ Νούσρα.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης ΗΠΑ- Ρωσίας έχει απλώς ενισχυθεί από τις 15 Ιουλίου που έγινε η πρώτη συνάντηση Κέρι – Λαβρόφ για την Συρία, καθώς οι προτεραιότητές τους εκεί είναι διαφορετικές, επισημαίνουν αναλυτές.

«Η κατάσταση στο Χαλέπι αποτελεί το μεγάλο αγκάθι και είναι ιδιαίτερα ενοχλητική για τις ΗΠΑ. Ακόμα όμως και αν υπάρξει συμφωνία για το Χαλέπι δεν θεωρώ πιθανή ευρύτερη συμφωνία. Παρακολουθούμε εδώ και 10 μήνες τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές. Είναι ξεκάθαρο στους Αμερικανούς πως απαιτούνται εγγυήσεις από τη Ρωσία και τους συμμάχους της πως δεν θα συνεχιστούν τα πλήγματα κατά της αντιπολίτευσης», αναφέρει αναλυτής.

Επίσης αναφέρει ότι οι συνομιλίες ΗΠΑ- Ρωσίας συνεχίζονται εδώ και καιρό χωρίς αποτέλεσμα και γεννάται το ερώτημα αν θα πρέπει να υπάρξει τώρα μια συμφωνία την ώρα που έρχεται μια νέα αμερικανική κυβέρνηση.

«Η Ρωσία ίσως έχει λόγους για να τραβούν σε μάκρος οι συνομιλίες. Είναι ξεκάθαρο ότι οι ΗΠΑ θέλουν συμφωνία. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες πρέπει να τύχουν επεξεργασίας. Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι έρχονται οι αμερικανικές εκλογές και θα υπάρξει νέα κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι αν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία πριν την αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ», κατέληξε.
Τα βασικά συμφέροντα ΗΠΑ και Ρωσίας στην Συρία παραμένουν αντικρουόμενα, αναφέρει ο αναλυτής Μάικλ Κόφμαν. «όλοι οι εμπλεκόμενοι προσπαθούν να εκκαθαρίσουν το τοπίο εξουδετερώνοντας οργανώσεις που δεν τους εξυπηρετούν», ανέφερε αναλυτής του Wilson Center Kennan Institute.

«Κάποιοι θέλουν απομάκρυνση των δυνάμεων του Άσαντ, κάποιοι θέλουν απομάκρυνση των Κούρδων και οι Ρώσοι θέλουν την εξουδετέρωση της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης, ώστε ο Άσαντ, οι Κούρδοι και οι τζιχαντιστές να παραμείνουν οι μόνοι παίκτες στην Συρία», ανέφερε.

Η Ρωσία δεν βλέπει την ανάγκη για συμφωνία με τις ΗΠΑ στη Συρία, είπε ο Κόφμαν. «Πριν έναν χρόνο ο Άσαντ βρισκόταν στο όριο της κατάρρευσης και οι επαρχίες Ιντλίμπ και Λατάκιας είχαν σχεδόν κυριευθεί. Η κατάρρευση των συριακών δυνάμεων φαινόταν επικείμενη. Σήμερα η αντιπολίτευση έχει περιοριστεί στο Χαλέπι και ο έλεγχος του Άσαντ σε Ιντλίμπ και Λαττάκεια έχει εδραιωθεί και οι θύλακες σε Χομς και Ντάραα έχουν περιοριστεί. Επίσης, η αμερικανική πολιτική απομάκρυνσης του Άσαντ έχει αλλάξει. Οι ΗΠΑ λένε τώρα πως ο Άσαντ μπορεί να μείνει για λίγο», είπε.«Με αυτόν τον ρυθμό, σε 10 μήνες από σήμερα, θα συζητούμε για το πώς η μετριοπαθής συριακή αντιπολίτευση εξοντώθηκε στο πεδίο της μάχης», κατέληξε ο Κόφμαν.

Ο Λαβρόφ, κατά την συνέντευξή Τύπου με τον Κέρι στη Γενεύη στις 26 Αυγούστου, είπε πως πρέπει να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

«Για μας η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί. Υπάρχει βαθιά δυσπιστία μεταξύ των δύο χωρών περί των πραγματικών τους προθέσεων και για αυτό η Ρωσία, ενθυμούμενη τη Λιβύη, αντιδρά στη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων», ανέφερε, ανώνυμα, βετεράνος Ρώσος διπλωμάτης.

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top