GuidePedia

0

Τούρκοι στρατιώτες που παίρνουν μέρος στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» (φωτ.: EPA / Sedat Suna)
Ασχέτως αν δεν έπεσε μία ντουφεκιά –αφού η Τζαραμπλούς στην ουσία παραδόθηκε στους ενόπλους του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ) κατόπιν συμφωνίας που έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το σύμμαχο Ισλαμικό Κράτος–, η «Ασπίδα του Ευφράτη» είναι μια στρατιωτική επιχείρηση, και έχει ενδιαφέρον να παραθέσουμε ορισμένα στοιχεία της.

Μετά τις απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις και τα σχέδια που έγιναν σε υπηρεσιακό επίπεδο, η επιχείρηση ξεκίνησε στις 04:00 της 24ης Αυγούστου 2016, με αεροπορικούς βομβαρδισμούς από τουρκικά F-­16, ενώ συμμετείχαν και δυο μαχητικά των ΗΠΑ. Στις 10:00 άρχισε η είσοδος των αρμάτων του τουρκικού στρατού, με αμερικανικά βομβαρδιστικά A­10 να «ανοίγουν» το δρόμο για ασφαλή προέλαση.

Σε πρώτη φάση εισήλθαν στο έδαφος της Συρίας 16 άρματα (αργότερα προστέθηκαν άλλα δέκα), και 14 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Μετά, τις απογευματινές ώρες, από την Τουρκία μπήκαν περίπου 2.000 ένοπλοι του ΕΣΣ, ενώ άλλοι τόσοι βρίσκονταν ήδη μέσα στην πόλη, κατόπιν προηγηθείσας συνεννόησης με το ΙΚ.

Με κόκκινο βέλος η Τζαραμπλούς, με κίτρινο χρώμα οι περιοχές που ελέγχονται από Κούρδους, και με γκρι οι περιοχές του ΙΚ (πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο) 
Επίσης, στην κωμόπολη βρίσκονταν περίπου 180 στελέχη των ειδικών δυνάμεων, καθώς και στελέχη της ΜΙΤ, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τους τζιχαντιστές του ΙΚ που κατείχαν την πόλη, για να γίνει ομαλή αντικατάσταση δυνάμεων. Την όλη επιχείρηση υποστήριζε αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού.

Η επιχείρηση έως εδώ ήταν αναίμακτη, και είχε διπλό στόχο:
  • Ο πρώτος ήταν να δείξει στη Δύση, και κυρίως στις ΗΠΑ, ότι η Τουρκία για πρώτη φορά λαμβάνει μέρος ενεργά στον αγώνα εναντίον του ΙΚ, και στεγανοποιεί μέρος των συνόρων της.
  • Ο δεύτερος, να αποτρέψει την απελευθέρωση της πόλης από τους Κούρδους και να δημιουργήσει μια βάση μέσα στο έδαφος της Συρίας, η δύναμη της οποίας θα αποτρέψει οποιαδήποτε επιχείρηση απελευθέρωσής της στο μέλλον, γιατί τους ένοπλους του ΕΣΣ οι εμπειροπόλεμοι και πειθαρχημένοι Κούρδοι τους έχουν κυριολεκτικά για… ορντέβρ.
Όσον αφορά για το στρατηγικό στόχο της επιχείρησης, σε πρώτη φάση είναι να αποτρέψει την απελευθέρωση της κωμόπολης Αλ Μπαμπ από τους Κούρδους και την ένωση των καντονιών Κομπάνι-Αφρίν, και σε δεύτερη η εξάλειψη όλων των καντονιών, που αποτελούν κοινή απειλή για Τουρκία και Συρία.

Φυσικά, το ερώτημα που ήδη πλανάται πάνω από την περιοχή, είναι –καλά όλους τους άλλους, Ρώσους, Σύρους, Ιρανούς και Αμερικανούς–, «τους Κούρδους τους ρώτησαν;».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top