GuidePedia

0

Η Τουρκία διολισθαίνει προς τον ισλαμικό δεσποτισμό. Παρόλα αυτά οι σχέσεις της με την ΕΕ ποτέ δεν ήταν καλύτερες. Για ορισμένους αυτό είναι ψυχρός ρεαλισμός, για άλλους η Τουρκία εκβιάζει. Ακόμα και ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου έκανε λόγο για ανατολίτικο παζάρι.
Του Μπουράκ Μπεγκντίλ
The Gatestone Institute
Στην πραγματικότητα η σημερινή Τουρκία απέχει έτη φωτός από τον πυρήνα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και των ευρωπαϊκών αξιών. Όταν το τουρκικό συνταγματικό δικαστήριο διέταξε την αποφυλάκιση των δύο συλληφθέντων δημοσιογράφων, των Ντουντάρ και Γκουλ, ο Ερντογάν δεν έκρυψε την οργή του και δήλωσε πως δεν θα σεβαστεί, ούτε θα υποκύψει στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Οι δημοσιογράφοι κατηγορούνται για τρομοκρατική δράση και κατασκοπία, καθώς η εφημερίδα Τζουμχουριέτ, στην οποία εργαζόταν, δημοσίευσε φωτογραφίες και ρεπορτάζ με τις αποστολές όπλων από την Τουρκία στους τζιχαντιστές στην Συρία.
Φυσικά ο Ερντογάν δεν είχε κανένα πρόβλημα να ποδηγετήσει το Ανώτατο Δικαστήριο. «Το Δικαστήριο είναι ένας θεσμός που θα όφειλε να είναι πιο ευαίσθητος για τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του κράτους και του τουρκικού λαού. Όμως ο θεσμός αυτός και ο πρόεδρός του δεν δίστασαν να αποφασίσουν ενάντια στη χώρα και τον λαό σε μια από τις πλέον τρανταχτές περιπτώσεις επίθεσης κατά της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια», είπε.
Η Τουρκία είναι λοιπόν μια χώρα όπου ο εκλεγμένος πρόεδρός της δηλώνει δημοσίως ότι δεν θα υπακούσει σε απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Σε μια ακόμα επίθεση κατά της ελευθερίας του λόγου, η εφημερίδα Zaman που ασκούσε κριτική στον Ερντογάν, τέθηκε υπό κρατικό έλεγχο. Τουρκικό δικαστήριο μάλιστα τοποθέτησε δοτή διοίκηση στην εφημερίδα.

Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι η Τουρκία κατατάσσεται 149η μεταξύ 180 χωρών όσον αφορά την ελευθερία του λόγου και του Τύπου. Δεν πρόκειται όμως μόνο για την ελευθερία του λόγου. Εισαγγελείς διέταξαν τη σύλληψη τεσσάρων επιχειρηματιών με την κατηγορία ότι έχουν σχέσεις με τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Με την ίδια άλλωστε κατηγορία έκλεισε και η Zaman.
Απέναντι σε όλα αυτά, όμως, αντί οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ να παγώσουν, αντίθετα ευδοκιμούν. Δύο Γερμανοί υπουργοί στήριξαν, μάλιστα, την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ένωση, τονίζοντας την χρησιμότητα της Τουρκίας στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.
«Τάσσομαι υπέρ του ανοίγματος του ενταξιακού κεφαλαίου για τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας στο Spiegel. Η υπουργός Άμυνας φον ντερ Λάιεν επίσης δήλωσε πως «είναι σωστό να προχωρήσουμε, τώρα, στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία».
Και οι ουσιαστικοί αυτοί έπαινοι προς την Τουρκία έρχονται καθώς διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις Βρυξελλών-Άγκυρας για την επιστροφή κάποιον εκ των Σύρων παράνομων μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη, με αντάλλαγμα την χορήγηση βίζας σε 79 εκατ. Τούρκους και επιταχύνοντας τις ενταξιακές διαδικασίες.
Μετά την προηγούμενη σύνοδο ο Νταβούτογλου, αναφερόμενος στο ανατολίτικο παζάρι, δεν έκρυψε τη χαρά του που κορόιδεψε τους Ευρωπαίους. Με μεγάλη δόση ρεαλισμού ο Βρετανός Νάιτζελ Φάρατζ κατηγόρησε την Τουρκία ότι εκβιάζει την Ευρώπη.
Όσον αφορά την Τουρκία, τίποτα δεν πρέπει να εκπλήσσει. Με την ψήφο του λαού, η χώρα σύρεται στην ισλαμιστική τυραννία. Ωστόσο, αποτελεί καθαρή ειρωνεία το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες απλώς παραδίδονται.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top