GuidePedia

0

Με μια στρατηγικού χαρακτήρα πρόταση για μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο τροφοδοσίας των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης από εναλλακτικές πηγές ενέργειας, συμβάλλοντας έτσι στην μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από την Ρωσία, έρχεται στην Αθήνα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών John Kerry.

Η απεξάρτηση της Ευρώπης από το μονοπώλιο του ρώσικου ενεργειακού κολοσσού Gazprom, παραμένει σταθερή επιλογή της Ουάσιγκτον, η οποία διαπιστώνει ότι ο ισχυρότερος ευρωπαίος σύμμαχος, η Γερμανία εφαρμόζοντας μια νέα Realpolitik, συμβάλλει τελικά στη διαιώνιση και ενίσχυση της εξάρτησης της Ε.Ε. από την ρωσική ενεργειακή βιομηχανία.

Η επιλογή του Βερολίνου να συμφωνήσει στην κατασκευή και της δεύτερης γραμμής του Nord Stream, του αγωγού που θα συνδέει υποθαλάσσια μέσω της Βαλτικής Θάλασσας απευθείας την Ρωσία με την Γερμανία, μεταφέροντας φυσικό αέριο της Gazprom, ανατρέπει τους αμερικανικούς σχεδιασμούς και κυρίως δίνει την εντύπωση ότι οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, εγκαταλείπονται στην τύχη τους από την Ουάσιγκτον, καθώς παραμένουν εξαρτημένες από την Ρωσία.

Οι ΗΠΑ ήδη από τον Σεπτέμβριο στις συναντήσεις που είχε ο κ. Τσίπρας με τον J. Kerry έστειλαν το μήνυμα ότι είναι έτοιμες να υποστηρίξουν κάθε κίνηση της Αθήνας στην κατεύθυνση της ενεργειακής απεξάρτησης από την Μόσχα.

Οι προτάσεις αυτές μάλιστα έγιναν ενώ ήταν γνωστός ο προσανατολισμός της Αθήνας και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προς την Μόσχα (την εποχή που οι κ.κ. Λαφαζάνης και Τσίπρας πίστευαν ότι θα τους έδιναν τα 5 δισ. δολάρια, ως... προκαταβολή).

Η συνολική στροφή της κυβέρνησης Τσίπρα, με την υποταγή στα κελεύσματα των δανειστών και την στροφή προς τη Ουάσιγκτον με την προσδοκία ότι θα συμβάλλει θετικά στη συζήτηση για το χρέος, δημιούργησε θετικό υπόβαθρο για το επόμενο βήμα. Την συνεργούσα στο νέο ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνεται στην περιοχή.

Που δεν έχει μόνο οικονομική σημασία αλλά αποτελεί εξόχως γεωπολιτικό ζήτημα καθώς οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης όσο παραμένουν εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο δεν θα μπορέσουν ποτέ να ξεπεράσουν το μετασοβιετικό ψυχολογικό σύνδρομο.

Για την Ελλάδα εμφανίζεται μια μοναδική ευκαιρία. Χωρίς να χρειασθεί να σπάσει τις σχέσεις της με την Μόσχα, καθώς δεν θα αποκλείει αλλά δεν θα μείνει και προσκολλημένη στο έργο της επέκτασης του Turkish Stream προς τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, έχει κάθε συμφέρον να επιδιώξει συνεργασίες, συμβατές με τον στρατηγικό σχεδιασμό των ΗΠΑ, που μετατρέπουν την Ελλάδα (και μάλιστα μια ευαίσθητη εθνικά περιοχή, όπως είναι η Θράκη), σε ουσιαστικό ενεργειακό κόμβο και όχι απλώς σε χώρα διέλευσης ενός αγωγού.

Η αμερικανική πρόταση προβλέπει ένα τριπλό σχέδιο: την μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων του αγωγού TAP, ο οποίος μεταφέρει αζερικο φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας και προορισμό την Ιταλία. Στον αγωγό αυτό υπάρχει δυνατότητα να προστεθούν και επιπλέον ποσότητες από το Ιράν, όταν αρθεί το εμπάργκο, ή ακόμη και από χώρες της Κεντρικής Ασίας όπως το Τουρκμενιστάν.

Καθώς τα σχέδια για τον αγωγό East Med που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από την Κύπρο και το Ισραήλ στην Ευρώπη, αν και παραμένουν στο τραπέζι θεωρούνται ήδη ακυρωμένα, οι αμερικανοί προωθούν εναλλακτικές διαδρομές.

Αν και η οδός του αγωγού μέσω της Κύπρου προς Τουρκία, εφόσον φυσικά έχει προηγηθεί η λύση του Κυπριακού, είναι η πιο οικονομική, στο φυσικό αέριο πια ισότιμο ρολό με τα οικονομικά έχουν και τα γεωπολιτικά. Η νυν ηγεσία του Ισραήλ και της Αιγύπτου, με κανέναν τρόπο δεν θα μπορούσαν να δεχθούν να παραδώσουν το «στρατηγικό» όπλο της ενέργειας στα χέρια του εντελώς απρόβλεπτου και απολύτως εχθρικού, Recep Tayyip Erdogan.

Το σχέδιο Κέρυ εκτός του αγωγού ΤΑΡ προβλέπει και τη δημιουργία σταθμών επαναεριοποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα φθάνει από τις μονάδες LNG της Αιγύπτου που θα παραλαμβάνουν το φυσικό αέριο από τα κυπριακά και Ισραηλινά κοιτάσματα.

Το γεωπολιτικό στίγμα στη διαδικασία εκμετάλλευσης αυτών των κοιτασμάτων προσφέρει τεράστια προστιθέμενη αξία στο φυσικό αέριο το οποίο φθάνοντας στη Θράκη και από εκεί διοχετευόμενο στα Βαλκάνια και στην Κεντρική Ευρώπη συμβάλλει στην απεξάρτηση των χωρών αυτών από την Μόσχα.

Κρίσιμο ρόλο σε αυτό το Σχέδιο διαδραματίζει ο κάθετος διασυνδετικός αγωγός προς την Βουλγαρία, ο αγωγός Κομοτηνής - Stara Zagora, αλλά και ένα ολόκληρο πλέγμα ενεργειακών υποδομών, με τον πλωτό σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη αλλά και την εγκατάσταση αποθήκευσης στην περιοχή της Καβάλας.

Οι αμερικανοί έχουν ένα μεγάλο χαρτί να παίξουν στο ενεργειακό πόκερ της περιοχής: το σχιστολιθικό αέριο τους, το οποίο με πολύ χαμηλό κόστος παράγωγης είναι απολύτως ανταγωνιστικό του ρώσικου φυσικού αερίου. Και η Θράκη μπορεί να αποτελέσει τη μεγάλη είσοδο του αμερικανικού φθηνού φυσικού αερίου που θα προσφέρει πραγματική «ανεξαρτησία» στις Κεντρικές και Ανατολικές χώρες μέλη της Ε.Ε.

Για την Ελλάδα, μετά από αρκετά χρόνια εμφανίζονται συγκεκριμένες ευκαιρίες. Που απαιτούν όμως και συγκεκριμένη δράση. Χωρίς ιδεοληψίες, πειραματισμούς και εξυπηρέτηση... ιδιαίτερων συμφερόντων.πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top