GuidePedia

0


Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο της New Europe, η Τουρκία θα παραχωρήσει στην Γαλλία τις στρατιωτικές της βάσεις στο Incirlik, προκειμένου η τελευταία να τις χρησιμοποιήσει κατά του ISIS. Κάτι που φυσικά δεν έχει επιτρέψει στην Ρωσία. Μία εντυπωσιακή διπλωματική κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας, και μία κίνηση που είχε μεγάλη ανάγκη μετά τις πρόσφατες καταγγελίες του Πούτιν. Να θυμίσω ότι ο Πούτιν δήλωσε δημοσίως ότι η Τουρκία χρηματοδοτεί τον ISIS αγοράζοντας το πετρέλαιο του, και είπε επίσης ότι τα βυτιοφόρα που μεταφέρουν το πετρέλαιο του ISIS στην Τουρκία είναι τόσο πολλά, ώστε σχηματίζουν έναν σχεδόν κινούμενο αγωγό πετρελαίου.

Να θυμίσω επίσης ότι το κρατικό ρωσικό δίκτυο RT (Russia Today) έγραψε ότι οι εταιρείες του γιου του Ταγίπ Ερντογάν, του Bilal Erdogan, συνεργάζονται με τον ISIS στον τομέα του πετρελαίου.

Θεωρώ ότι οι παραπάνω κατηγορίες των Ρώσων είναι αληθινές, αλλά η απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τις βάσεις του Incirlik στην Γαλλία δίνει στην Τουρκία μία μεγάλη διπλωματική, και κυρίως επικοινωνιακή ανάσα, αφού μπορεί να ισχυριστεί ότι βοηθάει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η κίνηση όμως της Τουρκίας είναι δεδομένο ότι δεν αποσκοπεί απλά στην δημιουργία εντυπώσεων.

Να θυμίσω ότι η Τουρκία είχε παραχωρήσει στο παρελθόν τις βάσεις της στο Incirlik και στις ΗΠΑ, ζητώντας ως αντάλλαγμα να δεχτούν οι ΗΠΑ να είναι υπό τον έλεγχο της Τουρκίας ένα κομμάτι στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας (buffer zone). Είναι το κομμάτι που επιτρέπει στην Τουρκία να εισάγει πετρέλαιο, αλλά και να ενισχύει τους Σουνίτες Ισλαμιστές που υποστηρίζει στην Συρία και το Ιράκ. Είναι δεδομένο ότι θα υπήρχε κάποιου είδους συνεννόηση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, με την έννοια ότι τις ΗΠΑ τις ενδιαφέρει να υποστηρίξουν τους Κούρδους στην Συρία, και να μην πέσει το πετρέλαιο που είναι στον έλεγχο των Κούρδων του Ιράκ στα χέρια του ISIS.

Η Τουρκία όμως και οι ΗΠΑ δεν είναι αντίπαλοι στην Συρία και το Ιράκ, τουλάχιστον όχι με την έννοια που είναι η Τουρκία και η Ρωσία. Οι ΗΠΑ είναι σύμμαχος της Τουρκίας και όχι της Ρωσίας, όσο και αν το πράγμα έχει λίγο μπλέξει στην Συρία και το Ιράκ. Και λόγω των Κούρδων, και λόγω της προσέγγισης Ιράν-ΗΠΑ. Αλλά στην κόντρα της με την Ρωσία η Τουρκία ελπίζει σε βοήθεια από το ΝΑΤΟ, και αν όχι από το ΝΑΤΟ τουλάχιστον από τις ΗΠΑ, και οι ΗΠΑ είναι στο πλευρό της Τουρκίας στην κόντρα της με την Ρωσία.

Εξάλλου, όπως έχω ξαναπεί, σε αντίθεση με την Αλ Κάιντα, που στρέφεται και κατά των Σιιτών και κατά των Αμερικανών, ο ISIS δεν στρέφεται κατά των Αμερικανών, και στοχεύει κυρίως του Σιίτες Μουσουλμάνους. Και είναι λογικό να συμβαίνει αυτό, αφού στον ISIS μεγάλη επιρροή έχουν οι Τούρκοι, ενώ στην Αλ Κάιντα μεγάλη επιρροή έχουν οι Σαουδάραβες, και τα γεωπολιτικά συμφέροντα των Τούρκων είναι πολύ πιο κοντά σε αυτά των Αμερικανών.

Να δούμε τώρα την περίπτωση της Γαλλίας. Η Γαλλία στην Συρία έχει υποστηρίξει με το ίδιο πάθος με την Τουρκία, αν όχι και με μεγαλύτερο, την απομάκρυνση του δικτάτορα της Συρίας Bashar al Assad, που είναι σύμμαχος των Ρώσων και των Ιρανών. Να θυμίσω ότι οι Γάλλοι πουλάνε όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στους Άραβες, έχουν πάρα πολύ μεγάλη συνεργασία μαζί τους στον τομέα της ενέργειας, και έχουν αναλάβει και την προστασία τους απέναντι στους Ιρανούς και τους Τούρκους. Οι Γάλλοι έχουν κακές σχέσεις και με το Ιράν εκτός από την Τουρκία.

Να θυμίσω ότι από τις μεγάλες δυνάμεις η Γαλλία ήταν αυτή που δημιούργησε τα μεγαλύτερα εμπόδια στην συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Επομένως στην Συρία. και η Γαλλία και η Τουρκία, έχουν τον ίδιο στόχο, την απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία, και βρίσκονται απέναντι από την Ρωσία και το Ιράν, άσχετα αν η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό των Αράβων και όχι των Τούρκων.

Είναι επίσης δεδομένο ότι η Τουρκία έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση μετά την Ευρωπαϊκή συμμαχία που δημιουργείται εναντίον του ISIS, με την Γαλλία, την Αγγλία και την Γερμανία να δηλώνουν ότι θα βομβαρδίσουν τον ISIS στην Συρία και το Ιράκ. Επομένως είναι δεδομένο ότι η Τουρκία θα θέλει να δημιουργήσει ένα ρήγμα στις σχέσεις Γαλλίας-Ρωσίας. Με την κατάρριψη του Ρωσικού αεροσκάφους, η Τουρκία ανέβασε την ένταση με την Ρωσία, και ανάγκασε τις ΗΠΑ να πάρουν το μέρος της συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ Τουρκίας.

Με το άνοιγμα των βάσεων του Incirlik στην Γαλλία, η Τουρκία προσπαθεί να φέρει πιο κοντά της την Γαλλία. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Βόρεια Αφρική είναι για την Γαλλία πολύ σημαντικότερη από την Συρία και το Ιράκ, και είναι εκεί που ο Γαλλικός στρατός κυνηγάει τους Τζιχαντιστές. Για την Τουρκία όμως η Βόρεια Αφρική είναι πολύ λιγότερο σημαντική από την Συρία και το Ιράκ. Επίσης, τον ISIS δεν πρέπει να τον βλέπουμε σαν έναν ενιαίο οργανισμό αλλά σαν μία συμμαχία. Θα πρέπει να τον βλέπουμε όπως βλέπουμε το ΝΑΤΟ. Άλλα τα συμφέροντα του ISIS στην Νιγηρία, και άλλα τα συμφέροντα του ISIS στην Συρία κλπ. Αλλά όλες οι οργανώσεις του ISIS λειτουργούν σαν μία συμμαχία, όπως ακριβώς συμβαίνει με κάθε συμμαχία, όπου και όποτε τα συμφέροντα τους συμπίπτουν. Αναφέρομαι στην Τουρκία όταν μιλάω για τον ISIS επειδή είναι η ισχυρότερη στρατιωτικά χώρα με ηγεσία Σουνιτών Ισλαμιστών στην εξουσία. Σε όλες τις Μουσουλμανικές χώρες υπάρχουν τοπικές δυνάμεις που στηρίζουν τον ISIS.

Με τα παραπάνω θέλω να πω ότι θα μπορούσε η Τουρκία να βοηθήσει λίγο την Γαλλία με τους Τζιχαντιστές στην Βόρεια Αφρική, και να κάνει και η Γαλλία λίγο τα στραβά μάτια με τους Τζιχαντιστές στην Συρία και το Ιράκ. Επίσης, η Γαλλία έχει μεγάλο πρόβλημα στην Αφρική με Ισλαμιστές που υποστηρίζονται από το Ιράν, και εκεί και αν μπορεί η Τουρκία να προσφέρει βοήθεια στην Γαλλία. Και κυρίως, όπως ήδη είπα, στην Συρία και η Τουρκία και η Γαλλία ζητούν το ίδιο πράγμα, που δεν είναι άλλο από την απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία. Νομίζω βέβαια ότι οι Γάλλοι το ζητούν κυρίως για να εξυπηρετήσουν τους συμμάχους τους Άραβες του Κόλπου, και όχι επειδή ενδιαφέρει τόσο πολύ τους ίδιους. Αλλά όπως είπα όταν πουλάς όπλα αξίας δισεκατομμυρίων έχεις και την υποχρέωση να προσφέρεις και μία υποστήριξη στους Άραβες. Για την Τουρκία βέβαια το να φύγει ο Άσαντ, το να μην ελέγχει το Ιράν την Συρία στην πραγματικότητα, είναι βασική γεωπολιτική στόχευση.

Επομένως θα πρέπει να δούμε πως θα ανταποκριθεί η Γαλλία σε αυτό το άνοιγμα που της κάνει η Τουρκία, και να δούμε μέχρι ποιο σημείο είναι διατεθειμένη να το πάει η Τουρκία, γιατί τα πράγματα δεν είναι τόσο καθαρά. Και θα πρέπει επίσης να δούμε πως αυτό θα επηρεάσει τις σχέσεις Γαλλίας-Ρωσίας, που ναι μεν έχουν ένα κοινό πρόβλημα με τους Τζιχαντιστές, αλλά δεν παύουν να είναι αντίπαλοι, και όχι μόνο στην Συρία.

Επίσης οι Γάλλοι γνωρίζουν ότι με την συνεργασία τους με την Ρωσία απομακρύνονται από τις ΗΠΑ, αφού η σύμμαχος των ΗΠΑ είναι η Τουρκία και όχι η Ρωσία. Και είναι γνωστό ότι οι Ρώσοι είναι πολύ πιο κοντά στην μεγάλη αντίπαλο της Γαλλίας στην Ευρώπη, την Γερμανία. Η Ρωσία είναι επίσης σύμμαχος της Κίνας, με την οποία η Γαλλία συγκρούεται για τις πρώτες ύλες της Αφρικής. Επομένως η Γαλλία γνωρίζει ότι είναι σχεδόν αδύνατον για τις ΗΠΑ να πάρουν το μέρος της Ρωσίας σε μία κόντρα Ρωσίας-Τουρκίας, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα. Είναι θέλω να πω δεδομένο ότι οι Γάλλοι αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που δημιουργούνται για τις ΗΠΑ από μία συμμαχία Γαλλίας-Ρωσίας εναντίον της Τουρκίας, και αυτές οι δυσκολίες δεν είναι κάτι θετικό για την Γαλλία.

Επίσης, να μην ξεχνάμε, ότι μόλις χθες ολοκληρώθηκε η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, με την Τουρκία να παίρνει 3 δις ευρώ και ελεύθερη μετακίνηση στο εσωτερικό της ΕΕ για τους Τούρκους πολίτες. Στην απόφαση αυτή σημαντικό ρόλο θα έπαιξε σίγουρα και η Γαλλία.

Σίγουρα όμως δεν πρέπει να μας ξεγελά η απόφαση της Τουρκίας να παραχωρήσει τις βάσεις του Incirlik στην Γαλλία. Είναι δεδομένο ότι η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει την Γαλλία να βομβαρδίζει ότι θέλει και όποτε θέλει στην Συρία και το Ιράκ, χωρίς η Τουρκία να έχει πλήρη γνώση του τι συμβαίνει. Είναι επίσης δεδομένο ότι η Τουρκία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της προκειμένου να βοηθήσει την Γαλλία στο θέμα της τρομοκρατίας στο εσωτερικό της Γαλλίας.

Με λίγα λόγια η κίνηση της Τουρκίας είναι όντως εντυπωσιακή, αλλά πρέπει να δούμε πως θα λειτουργήσει στην πράξη. Αλλά σε πρώτη φάση η κίνηση αυτή έχει τεράστιο επικοινωνιακό όφελος για το πληγωμένο κύρος της Τουρκίας, αφού της επιτρέπει να δηλώνει ότι συμμετέχει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top