Ισραήλ και Τουρκία μπορεί να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις. Αυτός όμως θα έχει συμβεί μόνο υπό ισχυρές αμερικανικές πιέσεις. Το κόστος για το Ισραήλ είναι ήδη σοβαρό, όσον αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα και άλλες χώρες.
Το ερώτημα είναι όμως για πόσο οι ΗΠΑ θα μπορούν να πιέζουν για την επαναπροσέγγιση Ισραήλ-Τουρκίας και με πιο τρόπο ο Λευκός Οίκος απείλησε τον Νετανιάχου για να την επιτύχει.
Η αμερικανική διπλωματική πίεση προς το Ισραήλ για την επαναπροσέγγιση γίνεται διότι η Ουάσινγκτον θέλει να είναι σίγουρη ότι η Τουρκία θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στη Ρωσική πίεση. Για την Τουρκία η μόνη δέσμευση που ανέλαβε ήταν η απομάκρυνση από τη χώρα του υψηλόβαθμου στελέχους της Χαμάς Σαλέχ Αρουρί.
Ο Νετανιάχου δέχτηκε και εσωτερική πίεση, καθώς πολλοί Ισραηλινοί δυσπιστούν έναντι της Τουρκίας. Οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν πάντως ακόμα και τον πρόεδρο του Ισραήλ για να πιέσουν τον Νετανιάχου. Όμως η απόφαση αυτή προκάλεσε την οργή της Αθήνας ή οποία απάντησε με την δέσμευση αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους.
Η απόφαση της Ελλάδας όμως, δεδομένης της στρατηγικής συνεργασίας με Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ αποτελεί οπισθοδρόμηση. Η Ρωσία είναι δυσαρεστημένη από την επαναπροσέγγιση αλλά γνωρίζει πόσο μεγάλη αμερικανική πίεση ασκήθηκε στον Νετανιάχου για να την δεχτεί.
Ο Νετανιάχου μπορούσε, έως τώρα, να αντιστέκεται στις αμερικανικές πιέσεις. Το ότι τώρα υποχώρησε σημαίνει πως οι πιέσεις-απειλές που δέχτηκε ήταν εξαιρετικά ισχυρές.
Δημοσίευση σχολίου