Στις 14 Δεκεμβρίου ο Σαουδάραβας υπουργός Άμυνας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ανακοίνωσε τον σχηματισμό ενός ισλαμικού συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας. Αν και ο χρόνος της ανακοίνωσης έπεισε ορισμένους στη Δύση ότι η Σαουδική Αραβία, με τον τρόπο αυτό επιδιώκει να ευθυγραμμιστεί με τη διεθνή κοινότητα και ιδίως με τις ΗΠΑ, επί του προκειμένου, τα κίνητρα μπορεί να είναι διαφορετικά.
Του Fahad Nazer
ΠΗΓΗ: http://www.al-monitor.com/
Πιθανότατα η νέα συμμαχία αποτελεί αντίδραση στην αναποτελεσματική διεθνή εκστρατεία κατά του ΙΚ που για το Ριάντ στερείται καθαρής στρατηγικής και δεν αντιμετωπίζει τους δύο βασικούς παράγοντες που κατά τους Σαουδάραβες ενισχύουν τους τζιχαντιστές, η παραμονή του Άσαντ στην εξουσία και η παρουσία του Ιράν σε Συρία, Λίβανο και Υεμένη.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο τελικός στόχος του Ριάντ είναι ο σχηματισμός ενός ισλαμικού ΝΑΤΟ, δηλαδή μιας επίσημης συμμαχίας με συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τα κράτη μέλη. Θεωρείται πάντως δεδομένο πως το Ριάντ αναζητά εναλλακτικό πλαίσιο ασφάλειας.
Το 2013 η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε να καταλάβει τη θέση που είχε κερδίσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επίσης αμέσως μετά συγκρότησε μια συμμαχία κατά των σιιτών Χούτι στην Υεμένη, η οποία στρέφονταν κατά του Ιράν. Τώρα έκανε το τρίτο βήμα σχηματίζοντας την ισλαμική συμμαχία. Οι κινήσεις αυτές δείχνουν πως το Ριάντ προσδιορίζει τον ρόλο του στη Μέση Ανατολή και στον ισλαμικό κόσμο, αλλά και σε σχέση με τις ΗΠΑ.
Η Σαουδική Αραβία, μέχρι πρόσφατα, είχε ως στόχο την διατήρηση της σταθερότητας την οποία επιτύγχανε με άφθονο χρήμα και μυστική διπλωματία. Ωστόσο, η αλλαγή στα μεσανατολικά πράγματα, με την ανάδειξη του Ιράν και του ΙΚ, υποχρέωσε την Σαουδική Αραβία να υιοθετήσει μια πιο επιθετική εξωτερική πολιτική.
Το νέο σαουδαραβικό δόγμα απαντά επίσης στη θέση ότι οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να απεμπλακούν από τη Μέση Ανατολή και ακόμα και όταν αντιδρούν η αντίδρασή τους στερείται καθαρής στρατηγικής. Η Σαουδική Αραβία έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έχει διαφορετικές απειλές να αντιμετωπίσει από αυτές των ΗΠΑ. Τα βασικά για το Ριάντ ζητήματα, ο πόλεμος στην Υεμένη και την Συρία, δεν φαίνεται να ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους Αμερικανούς.
Την ώρα που το Ριάντ θεωρεί το Ιράν καίρια απειλή, οι ΗΠΑ υπογράφουν μια ιστορική συμφωνία με την Τεχεράνη. Αν και οι ΗΠΑ παρέχουν πληροφορίες και λογιστική υποστήριξη στον υπό την Σαουδική Αραβία συνασπισμό στην Υεμένη, ούτε η Ουάσινγκτον, ούτε η διεθνής κοινότητα, στο σύνολό της, ενδιαφέρεται για την ήττα των Χούτι στην Υεμένη. Αυτό που πέτυχε το Ριάντ είναι να πείσει 10 ακόμα αραβικές χώρες να συμμετάσχουν. Έτσι όμως το Ριάντ εκφράζει το νέο δόγμα της ανεξάρτητης εξωτερικής του πολιτικής.
Η Σαουδική Αραβία είχε προκαλέσει έκπληξη όταν τον 2013 αρνήθηκε να καταλάβει τη θέση που κέρδισε στο ΣΑ του ΟΗΕ διαμαρτυρόμενη για τις σφαγές στην Συρία. Στην πραγματικότητα το Ριάντ εξέφραζε απλώς την οργή του έναντι των ΗΠΑ τους που πρότασσαν τα δικά τους συμφέροντα αγνοώντας αυτά των συμμάχων τους.
Μετά την ανακοίνωση της νέας ισλαμικής συμμαχίας ανακοινώθηκε πως μελετάται ακόμα και ο σχηματισμός μιας κοινής στρατιωτικής δύναμης με έδρα το Ριάντ. Ανακοινώθηκε επίσης ότι στόχος της νέας συμμαχίας θα είναι όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις, σουνιτικές και σιιτικές, στην περιοχή.
Κατά συνέπεια δεν είναι και τόσο πιθανό ότι η ισλαμική συμμαχία θα υποστηρίξει απλώς τις δυτικές επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ, ή τουλάχιστον θα ενεργεί απόλυτα ταυτιζόμενη με αυτές.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου