Στους τομείς συνεργασίας που τέθηκαν στο επίκεντρο της τριμερούς Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις των τριών αρχηγών μετά την τριμερή.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησαν για ενεργειακά δίκτυα και τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, για την ανακάλυψη του κοιτάσματος Zhor στην Αίγυπτο, την περαιτέρω αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων, την προώθηση αγωγών ενέργειας μέσα από τον ελλαδικό χώρο. Παράλληλα, συζήτησαν την επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση των θαλασσσίων ζωνών των τριών χωρών, όπου αυτό είναι δυνατό και πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Τόνισε ότι ξεκαθαρίζουν οτι η συνεργασία τους αυτή δεν εξελίσσεται στο πλαίσιο μιας λογικής αποκλεισμού τρίτων χωρών ή εναντίον τρίτων χωρών.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι συμφώνησαν να επιταχυνθεί η συνεργασία σε όλους τους τομείς και ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού συνεργασίας, ένα συμβούλιο που θα συναντάται τακτικά και θα συντονίζεται από τα υπουργεία Εξωτερικών των τριών χωρών. Συμφώνησαν, είπε, στη δημιορυγία εξειδικευμένεης επιτροπής για θέματα γαλάζιας οικονομίας που αφορά σε τομείς συνεργασίας ναυτικού περιεχομένου, όπως και της διαλιμενικής συνεργασίας.
Ακόμα, συμφώνησαν από εδώ και στο εξής οι συναντήσεις τους να έρχονται ως επιστέγασμα υλοποίησης όσων έχουν συμφωνήσει και ότι στην επόμενη τους συνάντηση, που μετά από πρωτοβουλία του Αλ Σισι θα γίνει στο Κάιρο τον επομενο χρόνο, «ελπίζουμε ότι θα έχουμε να παρουσιάσουμε έργο που πιθανώς να εξειδικευτεί και με τα εγκαίνια συγκεκριμένων πρωτοβουλιών ή έργων, στο αιγυπτιακό έδαφος, αργότερα στο κυπριακό, το ελληνικό, που θα αφορούν την τριμερή συνεργασία των τριών κρατών».
Αναφερόμενος στα επίπεδα συνεργασίας των τριών χωρών, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «όλα αυτά τα επίπεδα συνεργασίας έχουν ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο που βγαίνουμε σταδιακά αλλά με αυτοπεποίθηση από διαφορετικού τύπου, βαθύτατες όμως, κρίσεις στις χώρες μας. Κρίσεις που αντιμετωπίζουμε με επιτυχία και από τις οποίες οι λαοί μας βγαίουν με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία».
Απόλυτα επιτυχή χαρακτήρισε την τριμερή συνάντηση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας ότι η Διακήρυξη της Αθήνας προάγει το Διεθνές Δίκαιο, την ασφάλεια και την ειρήνη.
Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «Κύπρος και Ελλάδα αποφασίσαμε να στηρίζουμε τα ζητήματα που προωθούν τις σχέσεις ΕΕ και Αιγύπτου».
Επίσης, σημείωσε ότι η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή. «Η συνεργασία μας δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Οι ενεργειακές πηγές μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες όλων», τόνισε.
Απο την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι δήλωσε οτι η σημερινή, για τρίτη φορά, σύγκληση της τριμερούς, στην Αθήνα «αντανακλά και αποδεικνύει την επιμονή όλων μας να συνεχίσουμε την πορεία μας προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόοδος και η ανάπτυξη, καθώς επίσης, συμβολίζει την ακλόνητη δέσμευσή μας στην απο κοινού συνεργασία, με βάση ένα κοινό όραμα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Μ. Ανατολή».
Εξέφρασε ταυτόχρονα την ευγνωμοσύνη του για τα πρακτικά βήματα που αποφασίστηκαν για την ενεργοποίηση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου σε πολλούς τομείς, «που εξασφαλίζουν πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες, επικεφαλής των οποίων είναι ο τομέας της ενέργειας, του τουρισμού, των επενδύσεων και της ναυτιλίας».
Πρόσθεσε οτι «προσβλέπουμε σε συνεργασία σε αυτούς τους τομείς, η οποία θα αποδώσει τα οφέλη στους λαούς μας για ένα καλύτερο μέλλον, προσβλέπουμε την επόμενη περίοδο να υπάρχουν θετικά και απτά αποτελέσματα στην πραγματικότητα μέσα από κοινά έργα».
Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου ανέφερε ότι η σημερινή διάσκεψη «αντανακλά την συμφωνία μας και την ταυτισή μας στα οράματα, καθώς συμφωνήσαμε στην ανάγκη να συνεχίσουμε την άοκνη συνεργασία μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς επίσης και για την καταπολέμηση των ιδεολογικών ριζών των τρομοκρατικών οργανώσεων σε μια περιοχή που βασίζεται στην ανεξιθρησκεία με διαχρονικό τρόπο».
«Εδώ οι θρησκευτικοί θεσμοί και τα θρησκευτικά όργανα οφείλουν να ασχοληθούν με το θέμα, ευχαριστώ την ελληνική κυβέρνηση για την διοργάνωση του θρησκευτικού διαλόγου τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα, στην διάσκεψη αυτή συμμετείχε η Αίγυπτος σε υψηλό επίπεδο λόγω της πεποίθησής μας για την σημασία αυτής της διάσκεψης και ελπίζουμε να παρακολουθήσουμε την εκτέλεση των εισηγήσεων αυτής της διάσκεψης», επισήμανε ο Φατάχ αλ Σίσι.
Ανέφερε ότι στην σημερινή διάσκεψη κορυφής, οι τρείς ηγέτες συμφώνησαν «στην ανάγκη εύρεσης δίκαιης λύσης του Παλαιστινιακού προβλήματος, στην εγκαθίδρυση ανεξάρτητου κράτους στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, προκειμένου κάτι τέτοιο να συμβάλλει στην εξάλειψη ενός από τους μεγαλύτερους παράγοντες έντασης και αποσταθεροποίησης στην Μ. Ανατολή».
Υπογράμμισε οτι κάτι τέτοιο "απαιτεί πολλές προσπάθεις από όλες τις πλευρές". «Επίσης, σύμφωνα με τις συζητήσεις μας, προκύπτει η ανάγκη εύρεσης λύσης των θεμάτων της Συρίας και της Λιβύης» πρόσθεσε. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της διάσκεψης εξέφρασε «την συνέχιση της στήριξης της Αιγύπτου στις προσπάθεις επίλυσης του Κυπριακού με στόχο την εξασφάλιση της ενότητας του νησιού σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».
«Ακουσα με πολύ προσοχή τον εξοχότατο πρόεδρο της Κύπρου και τον εξοχότατο πρωθυπουργό της Ελλάδας, σχετικά με την αντιμετώπιση της αυξανόμενης μεταναστευτικής κίνησης, με βάση ανθρώπινη και όχι μόνο με πρίσμα την ασφάλεια, ούτως ώστε να προσεγγίσουμε αυτό το θέμα με ανθρώπινο πλαίσιο βάσει των διεθνών συνθηκών», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην ελληνική κυβέρνηση για την επιτυχή διοργάνωση της τριμερούς και στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την συμμετοχή του και την σημαντική συμβολή του στην στήριξη της τριμερούς διαβούλευσης.
«Αδημονώ να συγκληθεί η επόμενη συνάντησή μας στο Κάιρο για να εξασφαλίσουμε περαιτέρω στήριξη και ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων μας στην κοινή εργασία. Σύμφωνα με αυτά που ανακοίνωσε ο εξοχότατος Πρωθυπουργός της Ελλάδας για την κοινή συνεργασία, προσβλέπουμε να υπάρχει ένας μηχανισμός που θα συμβάλλει στην κοινή ανάπτυξη και πρόοδο προς όφελός μας», κατέληξε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου.
Λίγο πριν ξεκινήσει η κατ' ιδίαν συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού, του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ο Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε οτι «Εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή στη σχέση των τριών χωρών και, θέλω να ελπίζω, στέλνουμε ένα πολύ σημαντικό μήνυμα φιλίας, συνεργασίας για την προκοπή και την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή μας».
Επιπλέον σε εξέλιξη βρίσκεται στη ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης η κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου με την επωνυμία "Μέδουσα 2015" και εντάσσεται στο πλαίσιο της υφιστάμενης συνεργασίας των δύο χωρών.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου