GuidePedia

0


Πολύ ωραίο άρθρο του World Tribune για την κόντρα Ιαπωνίας-Νότιας Κορέας.

Οι δύο χώρες είναι βασικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, και αποτελούν την 3η και 11η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αντίστοιχα.

Εικόνα 1 Κατάταξη Χωρών Βάσει ΑΕΠ





http://www.statista.com/statistics/268173/countries-with-the-largest-gross-domestic-product-gdp/

Η Ιαπωνία έχει δύσκολες σχέσεις και με την Βόρεια και με την Νότια Κορέα, γιατί όλη η Κορεατική χερσόνησος ήταν αποικία της Ιαπωνίας από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου το 1945, οπότε και η Ιαπωνία αποχώρησε ηττημένη. Η Νότια Κορέα δεν δεχόταν επί 20 ολόκληρα χρόνια να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Ιαπωνία, κάτι που τελικά έκανε το 1965, φαντάζομαι αναγκαστικά, επειδή οι δύο χώρες ανήκαν στην ίδια συμμαχία. Η Βόρεια Κορέα δεν έχει ακόμη και σήμερα επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ιαπωνία.

Να προσθέσω επίσης ότι στον πόλεμο της Κορέας, 1950-1953, οι Σοβιετικοί και οι Κινέζοι στήριξαν τους κομμουνιστές της Βόρειας Κορέας, ενώ οι Αμερικανοί τους εθνικοσοσιαλιστές της Νότιας Κορέας, με αποτέλεσμα η Κορεατική χερσόνησος να μοιραστεί στα δύο. Δεν συνέβη δηλαδή ότι και στο Βιετνάμ, όπου οι κομμουνιστές Βιετναμέζοι, υποστηριζόμενοι από τους Σοβιετικούς και τους Κινέζους, νίκησαν τους εθνικοσοσιαλιστές Βιετναμέζους του Νοτίου Βιετνάμ που υποστηρίζονταν από τους Δυτικούς.

Στην πορεία, λόγω της συμμαχίας τους με την Δύση, οι εθνικοσοσιαλιστές της Νότιας Κορέας αποφάσισαν να εφαρμόσουν ένα φιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο που μετέτρεψε την Νότια Κορέα στην μεγάλη οικονομική δύναμη που όλοι ξέρουμε σήμερα. Αν και η Νότια Κορέα βρίσκεται αρκετά πίσω στην λίστα με των χωρών με βάση το πόσο φιλελεύθερες είναι, και καταλαμβάνει την 29 θέση. Η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται στην 130η θέση. Τα στοιχεία τα έχω πάρει στις 3 Νοεμβρίου του 2015.

Εικόνα 2 Η Θέση της Νότιας Κορέας στις χώρες με τις πιο φιλελεύθερες οικονομίες



http://www.heritage.org/index/ranking

Οι Ιάπωνες ήταν πολύ βάρβαροι κατακτητές για τους Κορεάτες. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι υποχρέωναν τις γυναίκες της Κορέας να δουλεύουν υποχρεωτικά στους οίκους ανοχής του Ιαπωνικού στρατού. Οι Νοτιοκορεάτες δεν θεωρούν ότι οι Ιάπωνες τους έχουν αποζημιώσει αρκετά για το κακό που τους προξένησαν. Παρά όμως την όποια καψυποψία εξακολουθεί να υπάρχει ανάμεσα στην Ιαπωνία και την Νότια Κορέα, οι δύο χώρες έχουν εξελιχθεί σε στενούς εμπορικούς εταίρους, αλλά αναγκάζονται να συνεργαστούν και σε θέματα άμυνας, αφού αντιμετωπίζουν την Κίνα και την Βόρεια Κορέα ως κοινούς αντιπάλους. Στην τελευταία συνάντηση τους τον Νοέμβριο του 2015, οι ηγέτες των δύο χωρών συμφώνησαν να εντείνουν την συνεργασία τους απέναντι στους πυρηνικούς εξοπλισμούς της Βόρειας Κορέας, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο της World Tribune.

Για να πάω και λίγο στο ψητό, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν διαφορές και στο θέμα των ΑΟΖ τους, και υπάρχουν βραχονησίδες που διεκδικούν και οι δύο πλευρές, όπως τα Liancourt Rocks.

Εικόνα 3 Liancourt Rocks



Για άρθρο βλέπε:

“Japan, S. Korea break the ice, agree to address unresolved ‘comfort women’ issue”, του Νοεμβρίου 2015

http://www.worldtribune.com/japan-s-korea-break-the-ice-agree-to-address-unresolved-comfort-women-issue/

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top