Το ΙΓΜΕ είναι το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε δεύτερη επίσημη επίσκεψη Κινεζικής αντιπροσωπείας στο ΙΓΜΕ με θέμα τα πιθανά αποθέματα σπάνιων γαιών στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, και θέλοντας να παρουσιασθούν οι εθνικοί κίνδυνοι σε σχέση με αυτή τη δεύτερη συνάντηση υπήρξε σχετική αρθρογραφία (στις 24/10) εδώ.
Όπως αναφέρθηκε, ο κίνδυνος να τα «τσουγκρίσουμε» άσχημα με τους δυτικούς συμμάχους μας είναι μεγάλος. Το γεωπολιτικό-γεωστρατηγικό παίγνιο των σπάνιων γαιών είναι τεράστιο. Ισάξιο αυτού των υδρογονανθράκων. Η Κίνα χρησιμοποιεί τις σπάνιες γαίες ως διακύβευμα στο παίγνιο που παίζεται στη νοτιοανατολική Ασία (νησιά Senkaku, νησιά Spartly), αλλά και στην Αφρική. Τρεις (3) ημέρες μετά τη δημοσίευση του σχετικού άρθρου πραγματοποιήθηκε ναυτικό επεισόδιο μεταξύ Κίνας-ΗΠΑ στη νοτιοανατολική Ασία, στην περιοχή των τεχνητών νήσων Spartly. H περιοχή που πραγματοποιήθηκε το ναυτικό επεισόδιο αφορά τη διαχείριση υφαλοκρηπίδων με υποθαλάσσια ορυχεία υδρογονανθράκων και σπάνιων γαιών. Είναι γνωστό ότι παγκοσμίως υπάρχουν πολλές σκέψεις για τη δημιουργία υποθαλλάσιων ορυχείων σπάνιων γαιών και σε αυτά τα θέματα παίζουν έντονο ρόλο οι ΑΟΖ των περιοχών και η συνθήκη του ΟΗΕ UNCLOS.
Στην Κίνα οι σπάνιες γαίες είναι στυλοβάτες σε δύο στρατηγικά πεδία: στην επιβίωση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) και στην τεχνολογική παγκόσμια επικράτηση του Κινεζικού στρατού. Η επιβίωση του ΚΚΚ κινδυνεύει σοβαρότατα από τρία πράγματα.
1. Από τη διαφθορά του καθεστώτος.
2. Από την περιβαλλοντική καταστροφή που έχει υποστεί η χώρα, και
3. Από την (αν)επάρκεια ορυκτών πόρων (ενέργεια και ορυκτά) σε σχέση με τις καταναλωτικές ανάγκες του πληθυσμού της και σε σχέση με τις ανάγκες του υπόλοιπου κόσμου.
Στην Κίνα οι σπάνιες γαίες είναι άρρηκτα δεμένες με την εθνική της άμυνα...
Αυτά είναι πασίγνωστα στους διεθνείς κύκλους των σπάνιων γαιών. Το ΙΓΜΕ ΔΕΝ τα γνωρίζει;
Στο ΙΓΜΕ παίζουν με τη φωτιά. Η σχέση της Κίνας με τα Ελληνικά αποθέματα σπάνιων γαιών άπτεται και της Εθνικής Ασφάλειας της χώρας μας και θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί σχετικά με τις επαφές τους με την Κινεζική πλευρά.
Αν στο ΙΓΜΕ έχουν άγνοια των εθνικών κινδύνων (κάτι το οποίο ίσως είναι πιθανό) δεν πειράζει: ας διακοπεί ωστόσο άμεσα κάθε συνδιαλλαγή του ΙΓΜΕ με την Κίνα σχετικά με τις Ελληνικές σπάνιες γαίες...Αν όμως το ΙΓΜΕ το κάνει εν γνώσει του, τότε δημιουργούνται ύψιστοι, παν-μέγιστοι εθνικοί κίνδυνοι.
Για τα συγκεκριμένα ορυκτά διεξάγονται σκληρότατοι πόλεμοι (resource wars), ιδιαίτερα στην Αφρική, και αλλάζουν σύνορα...και δυστυχώς, υπό τις παρούσες παγκόσμιες γεωπολιτικές συνθήκες, όπως είχε αναφέρει και ο Λεχ Βαλέσα, τα σύνορα έχουν γίνει σαν τα τουβλάκια Lego...
Ως εναλλακτική για την αξιοποίηση των πιθανών Ελληνικών αποθεμάτων σπάνιων γαιών παρουσιάσθηκε αυτή.
Αυτή είναι μία πρώτης τάξης εναλλακτική Ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Ας σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως υπάρχει ήδη καταδικαστική απόφαση κατά της Κίνας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου σχετική με την εμπορική πολιτική της Κίνας για τις σπάνιες γαίες. Η καταδικαστική απόφαση είχε υλοποιηθεί μετά από την κοινή προσφυγή της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.
Τα πράγματα στη χώρα μας, και ιδιαίτερα στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, είναι πολύ σοβαρά και ιδιαίτερα τούτη την περίοδο κατά την οποία η χώρα μας παλεύει για την απομείωση του χρέους της υποβοηθούμενη από τις ΗΠΑ σοφό θα ήταν να μη πυροβολούμε τα πόδια μας αποζητώντας στήριξη εκεί που καλό θα ήταν να μην έρθει ποτέ...
Άλλωστε στην Κίνα οι εξορύξεις των σπάνιων γαιών είναι συνδεδεμένες άμεσα με την καταστροφή του περιβάλλοντος, απίστευτη αποδεδειγμένη διαφθορά της Κινεζικής ολιγαρχικής νομενκλατούρας-ελίτ η οποία συνδέεται με την εκμετάλλευση των σπάνιων γαιών και μεσαιωνικές εργασιακές συνθήκες τύπου sweat shops...αυτά επιδιώκει το ΙΓΜΕ και διαπραγματεύεται με τους Κινέζους;
Ως χώρα, αν θέλουμε να αξιοποιήσουμε πράγματι με όρους βιώσιμης ανάπτυξης τα πιθανά αποθέματα σπάνιων γαιών που ίσως διαθέτουμε, έχουμε τρία διακυβεύματα.
Το ΙΓΜΕ εμμέσως στηρίζει πολιτικές και καταστάσεις που δεν κατανοεί σε βάθος. Αυτό το παίγνιο αφορά και την Εθνική Ασφάλεια της χώρα μας. Ας είναι προσεκτικοί και ας προσπαθήσουν να κοιτάζουν τη μεγάλη εικόνα.
Σωτήρης Καμενόπουλος
Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης, Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων
πηγή
Δημοσίευση σχολίου