GuidePedia

0

Την ώρα που στο εγχώριο σκηνικό εντείνεται η εκλογολογία και το Μεταναστευτικό (χωρίς να αναζητούνται τα αίτια του), στο διεθνές προσκήνιο πολλαπλασιάζονται τα δημοσιεύματα περί ενεργής ρωσικής εμπλοκής, στην εμφυλιοπολεμική διένεξη της Συρίας. Το όλο σκηνικό θυμίζει εποχές Βιετνάμ, δηλαδή αποστολή «τεχνικών» συμβούλων, αποστολή πολεμικού υλικού, δημιουργία βάσεων, και στη συνέχεια πλήρη εμπλοκή στις συγκρούσεις.

Γράφει ο Νικόλαος Παούνης
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ;

1) Εκτός από τη ναυτική βάση στην Tartus αυξήθηκαν οι αναφορές για νέα ρωσική βάση στην πόλη Jableh.

2) Το τελευταίο δεκαήμερο νέου τύπου ρωσικά βομβαρδιστικά Su-34 Platypus και μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναγνωρίσεως (uav-drones) τύπου Pchela-1T/R, πέταξαν στην περιοχή του Iblid 3) Η Ρωσία αιτήθηκε από την Ελλάδα και την Τουρκία άδεια διέλευσης ρωσικών αεροσκαφών από το F.I.R. των χωρών αυτών, καθ όλη τη διάρκεια του Σεπτέμβρη (ήδη η Αθήνα ενέκρινε το αίτημα). 4) Μεταφέρονται εσπευσμένα Ρώσοι αεροπόροι και στρατιώτες σε βάση πλησίον Δαμασκού και στη Λατάκια, για να εμπλακούν άμεσα στη σύρραξη.


- Οι Η.Π.Α. οι οποίες διαπίστωσαν εκ των υστέρων το εύρος της ρωσικής εμπλοκής (ουσιαστικά τετελεσμένο γεγονός), αρχικά εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους με έντονο τρόπο, μέσω του εκπροσώπου του State Department (Mr Toner), για να ακολουθήσουν τηλεφωνικές επαφές Lavrov-Kerry. Ο τελευταίος εκτίμησε ότι αναμένεται να επιδεινωθεί το Μεταναστευτικό, εξαιτίας της ρωσικής εμπλοκής. Η Ρωσία υποστηρίζει την άποψη ότι πρέπει να τερματιστεί ο αδελφοκτόνος πόλεμος και να διεξαχθούν αδιάβλητες εκλογές.


- Η Ρωσία καλείται να αποδείξει ότι δικαίως κατέχει τη θέση της 3ης ισχυρότερης συμβατικής δύναμης στον κόσμο, μετά τις αποτυχίες στο Afganistan (1979), στα περίχωρα του Grozny (1994), και τη μέτρια απόδοση στη Γεωργία το 2008. Σίγουρα όμως, οι σημερινές ρωσικές ένοπλες δυνάμεις "απέχουν παρασάγγας" σε εξοπλισμό και εκπαίδευση από τις ανωτέρω εποχές.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top