GuidePedia

0

Του Κώστα Ράπτη

Η Βουλγαρία αποτέλεσε τελικά τον... "από μηχανής θεό”, ο οποίος έβγαλε την ελληνική υπηρεσιακή κυβέρνηση από την εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία είχε βρεθεί, λόγω της όλο και πιο πιεστικής απαίτησης των ΗΠΑ να κλείσει το FIR Αθηνών για τις πτήσεις ρωσικών πολιτικών μεταγωγικών αεροσκαφών προς τη Συρία. Για τις πτήσεις αυτές, η τελευταία των οποίων πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, είχε δοθεί σχετική άδεια από την κυβέρνηση Τσίπρα για το διάστημα 1-24 Σεπτεμβρίου.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη η εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών, η Σόφια απαγόρευσε την πτήση των συγκεκριμένων ρωσικών αεροσκαφών από τον χώρο δικαιοδοσίας της Βουλγαρίας, λόγω "πληροφοριών που δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες για το φορτίο των αεροπλάνων”. Η ίδια διευκρίνισε πως η απόφαση ελήφθη τις λίγες τελευταίες ημέρες. Κατόπιν αυτού, η ρωσική πλευρά επαναπρογραμμάτισε τις εν λόγω πτήσεις μέσω Ιράν.

Στο φόντο πρόσφατων δημοσιευμάτων, αρχικά από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, που φέρουν τη Ρωσία έτοιμη να κλιμακώσει την στρατιωτική εμπλοκή της στην Συρία (με την οικοδόμηση αεροπορικής βάσης κ.ο.κ.), η Ουάσιγκτον επέμενε να καταγγέλλει ότι οι ρωσικές πτήσεις δεν μετέφεραν, όπως δηλωνόταν δημοσίως, ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά στρατιωτικό υλικό. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Σαχάροβα εντέλει επιβεβαίωσε εμμέσως τις καταγγελίες, δηλώνοντας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA Novosti, ότι "η Ρωσία ποτέ δεν απέκρυψε ότι ανέκαθεν παρέχει στρατιωτικό εξοπλισμό στις επίσημες συριακές αρχές με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας". Πρόκειται, όπως είπε, για την εξήγηση που έδωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, ο οποίος ζήτησε σχετικές εξηγήσεις.

Γεγονός παραμένει πάντως, ότι, παρά την καταλυτική απόφαση της Βουλγαρίας, οι αμερικανικές πιέσεις προς την Αθήνα συνεχίσθηκαν μέχρι την τελευταία στιγμή – προκειμένου, προφανώς, να υποχρεωθεί η Αθήνα να λάβει ανοιχτά θέση.

Έτσι, μετά το διάβημα που υποβλήθηκε την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα συναντήθηκε σήμερα Τρίτη διαδοχικά με τους υπηρεσιακούς υπουργούς Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη και Άμυνας Ιωάννη Γιάγκο και έθεσε το αμερικανικό αίτημα με ιδιαίτερα φορτικούς, σύμφωνα με πληροφορίες, όρους.

Είχαν προλάβει πάντως να τοποθετηθούν σχετικά Ρώσοι κοινοβουλευτικοί, όπως ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Άνω Βουλής, Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ, ο οποίος χαρακτήρισε "ανόητο βήμα” τις αμερικανικές αντιδράσεις και πρόσθεσε ότι "εάν η Ελλάδα το υποστηρίξει, τότε θα είναι και μη φιλική ενέργεια ως προς τη Ρωσία”. Αντίστοιχα ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας της ρωσικής Άνω Βουλής, Βίκτορ Αζιόροφ, υποστήριξε ότι, με το αίτημά της να κλείσει ο ελληνικός εναέριος χώρος στις ρωσικές πτήσεις ,η Ουάσιγκτον επιδεικνύει, κατά το Ρώσο βουλευτή "απάνθρωπη ακατανοησία σχετικά με την κατάσταση, στην οποία βρίσκονται τώρα οι πολίτες της Συρίας, στους οποίους προορίζεται η βοήθεια και ιδιαίτερα σε γέροντες, γυναίκες και παιδιά”. Πολύ περισσότερο, κατά τον ίδιο, αυτή η αντίδραση είναι ανεπίτρεπτη εν μέσω της υποστήριξης, που είναι έτοιμοι να παράσχουν στους πρόσφυγες από τη Συρία, χώρες της Ευρώπης.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top