GuidePedia

0

Σήμερα, πιθανότατα στις 20:00 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ στη συνάντηση που θα έχει με τον Πάνο Καμμένο θα οριστικοποιηθεί και το σχήμα της νέας κυβέρνησης και συγκεκριμένα από πόσα και ποια πρόσωπα θα αποτελείται. 
Σημειώνεται πώς ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 145 βουλευτές και οι ΑΝΕΛ 10, συνολικά 7 λιγότερους σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου. Ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο με δηλώσεις του τα ξημερώματα προέβλεψε πώς οι 155 βουλευτές μπορεί να «αυγατίσουν» στη συνέχεια. 
Κι αυτό γιατί ήδη στη «Δημοκρατική Συμπαράταξη» υπάρχουν οι πρώτες αναταράξεις μετά την άρνηση συνεργασίας της Φώφης Γεννηματά με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, στάση με την οποία δεν φαίνεται να συμφωνεί ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Εκτιμάται λοιπόν πώς μπορεί με το καλημέρα κάποιοι βουλευτές να ανεξαρτητοποιηθούν και να στηρίξουν τις επιλογές της νέας κυβέρνησης.
Μέχρι τότε πάντως, η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ορκισθεί αύριο και θα αποτελείται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Εκτιμάται πώς οι αλλαγές δεν θα είναι μεγάλες σε σχέση με της κυβέρνηση που οδήγησε τη χώρα στις εκλογές, αλλά είναι βέβαιο πώς θα μπουν νέα και φρέσκα πρόσωπα στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ θα διατηρηθούν και κάποιοι από την υπηρεσιακή κυβέρνηση.  
Αν ξεκινήσουμε από τον πρόεδρο της Βουλής, ως αντικαταστάτες της Ζωής Κωνσταντοπούλου που πλέον μένει εκτός γενικά Βουλής, φέρονται ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Νίκος Βούτσης. Κάτι που οδηγεί σε καραμπόλες στο κυβερνητικό σχήμα, αφού στις θέσεις τους θα πρέπει να μετακινηθούν άλλα στελέχη.
Για το υπουργείο Οικονομικών ακούγονται σαφώς τα ονόματα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Γιώργου Χουλιαράκη, αλλά και του Δημήτρη Μάρδα. Στο σημείο αυτό να επισημανθεί πώς υπάρχει μία σκέψη που έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός υπερυπουργείου, στα πρότυπα της Πορτογαλίας που θα ασχολείται με την υλοποίηση του μνημονίου και θα αναφέρεται κατ’ ευθείαν στον πρωθυπουργό. 
Για τη θέση αυτή θα μπορούσε να «παίξει» και πάλι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ή εναλλακτικά ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος θεωρείται πλέον ο «Στουρνάρας της Αριστεράς».  
Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας φέρεται να επιστρέφει ο Πάνος Καμμένος με πιθανούς «συγκάτοικους» τους κ.κ. Βίτσα και Τόσκα, αν και ο πρώτος θα μπορούσε να αναβαθμιστεί. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναμένεται να ζητήσει άλλες 3 ή 4 θέσεις σε υπουργεία και πιθανόν μία εξ αυτών να είναι η Έλενα Κουντουρά στο υπουργείο Τουρισμού.
Προεκλογικά να σημειωθεί πώς ο κ. Καμμένος έχει τάξει υπουργεία στους Παύλο Χαϊκάλη, αλλά και στην κυρία Ξουλίδου, οι οποίοι έμειναν εκτός ψηφοδελτίων. Μένει να δούμε αν κάτι τέτοιο θα επιβεβαιωθεί. Επίσης θεωρείται πολύ πιθανό να παραμείνει στο υπουργείο Επικρατείας ο Τέρενς Κουίκ που δεν κατάφερε να εκλεγεί στη Β’ Αθηνών.
Στο υπουργείο Επικρατείας φέρονται να παραμένουν επίσης οι Νίκος Παππάς και Αλέκος Φλαμπουράρης, ενώ χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου πιθανόν να συνεχίσει να εκτελεί η Όλγα Γεροβασίλη. 
Στο υπουργείο Εξωτερικών πιθανόν να συνεχίσει ο Νίκος Κοτζιάς, ενώ στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Καταπολέμησης της Διαφθοράς φέρονται να παραμένουν οι κ.κ. Παπαγγελόπουλος και Νικολούδης.
Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ίσως παραμείνει ο Γιάννης Μουζάλας που έδωσε καλά δείγματα όσο ήταν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, σε αντίθεση με την Τασία Χριστοδουλοπούλου η οποία εξέθεσε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Το μεταναστευτικό είναι ένα μεγάλο θέμα και αυτό φαίνεται και από την πρόθεση του πρωθυπουργού να παραστεί ο ίδιος στη Σύνοδο Κορυφής για το θέμα αυτό την προσεχή Τετάρτη.   
Θέση υπουργού θα έχει επίσης ο Πάνος Σκουρλέτης, που μπορεί να παραμείνει στο ΥΠΕΚΑ ή να μετακινηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών αν ο Νίκος Βούτσης επιλεγεί για Πρόεδρος της Βουλής, ενώ θα υπάρξουν και αρκετές ανακατατάξεις σε θέσεις αναπληρωτών υπουργών ή υφυπουργών, αφού κάποια στελέχη που είχαν καταλάβει θέσεις μετά τον ανασχηματισμό του Ιουλίου δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν.
Πιθανότατα στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης θα παραμένει ο Γιάννης Δραγασάκης. 
Όπως και να έχει πάντως, το έργο της νέας κυβέρνησης θα είναι αρκετά δύσκολο αφού αναμένονται νέες επώδυνες αποφάσεις για τον ελληνικό λαό με μόνο στοίχημα την ελάφρυνση του χρέους. Μένει να δούμε αν αυτό θα επιτευχθεί.  

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top