GuidePedia

0

Ολοένα και περισσότερες περιοχές και επαρχίες της νοτιοανατολικές Τουρκίας κηρύσσουν αυτόνομες το κουρδικό YDG-H, η οργάνωση νεολαίας του ΡΚΚ, επιχειρώντας να τις καταστήσει, de facto, αυτόνομες από την τουρκική διοίκηση.
Του AZİZ İSTEGÜN / DIYARBAKIR
ΠΗΓΗ: http://www.todayszaman.com/
Μετά την επίθεση αυτοκτονίας στο Σουρούκ της Σαλινούφρα, στις 20 Ιουλίου, που στοίχισε τη ζωή σε 33 Κούρδους, το ΡΚΚ άρχισε και πάλι την ένοπλη δράση του, κατηγορώντας το κυβερνών ΑΚΡ ότι δεν έλαβα τα αναγκαία μέτρα για να ελέγξει τη δράση του Ισλαμικού Κράτους εντός Τουρκίας. Το ΡΚΚ δηλώνει πως η ειρηνευτική διαδικασία που είχε ξεκινήσει το 2013, έχει χάσει, πλέον, κάθε νόημα.
Αν και οι συγκρούσεις με το ΡΚΚ ελάμβαναν χώρα, στο παρελθόν, κυρίως στα γύρω βουνά, τώρα ο αγώνας έχει μεταφερθεί και στις πόλεις, με τα μέλη της κουρδικής νεολαίας να ανοίγουν τάφρους στους κεντρικούς δρόμους των πόλεων, ώστε να αποτρέψουν την τουρκική αστυνομία να εισέλθει σε συγκεκριμένες συνοικίες.
Άλλα μέλη του ΡΚΚ τοποθετούν νάρκες και βόμβες, την ώρα που άλλα μέλη με τυφέκια επιτηρούν τις οδούς. Μέχρι στιγμής το ΡΚΚ έχει ανακηρύξει αυτόνομες 13 περιοχές στα ανατολικά και τα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, περιλαμβανομένων του Σιρζέ, του Σιρνάκ, του Σιλοπί και του Χακαρί, του Ντιγιαρμπακίρ. Σε όλες αυτές τις περιοχές και σε πολλές άλλες ακόμα σημειώνονται συνεχώς συγκρούσεις με πολλά θύματα.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, την εντολή στους μαχητές του ΡΚΚ να ανακηρύξουν αυτόνομες τις εν λόγω περιοχές, την έδωσε ο Ντουράν Καλκάν, μέλος της Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων, στις 27 Ιουλίου. Οι αρχές υποστηρίζουν πως στόχος των Κούρδων είναι να δοθεί η εντύπωση πως το τουρκικό κράτος έχει χάσει τον έλεγχο στις περιοχές αυτές.
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως η ένταση των κουρδικών επιθέσεων και η προσπάθεια του ΡΚΚ να ασκήσει έλεγχο στις περιοχές, σχετίζεται με την πρόθεση των Κούρδων να αποκτήσουν ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση μετά την κατάπαυση του πυρός.
Το ΡΚΚ εκμεταλλεύτηκε, σύμφωνα με τους Τούρκους, την εκεχειρία για να στρατολογήσει και να εκπαιδεύσει νέους μαχητές, αλλά και να ισχυροποιήσει την παρουσία τους στις πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Στόχος των Κούρδων είναι η δημιουργία ενός συστήματος καντονιών στην περιοχή αυτή, παρόμοιο με αυτό που επιδιώκει η Τουρκία να δημιουργήσει στην Συρία.
Η κατάσταση αυτή γεννά ερωτήματα. Το ΡΚΚ επιδιώκει την απόσχιση των κουρδικών περιοχών από την Τουρκία; Κι αν ναι, ποιο θα είναι το τίμημα για την Τουρκία, αλλά και τους Κούρδους; Υπάρχουν Κούρδοι στην Τουρκία που ζητούν ανεξαρτησία ή ένα είδος ομοσπονδίας, αλλά το ΡΚΚ υπερασπίζεται την αυτονομία.
Η απαίτηση αυτή του ΡΚΚ τέθηκε στο τραπέζι ήδη κατά τις συνομιλίες του Όσλο, το 2009. Ο Οτσαλάν είχε ταχθεί υπέρ της αυτονομίας. Οι Κούρδοι επιδιώκουν να κυβερνώνται τοπικά, χωρίς ανάμιξη των τουρκικών αρχών στις υποθέσεις τους. Οι Κούρδοι δηλώνουν πως το ζήτημα της αυτονομίας είχε τεθεί εξαρχής στις επαφές που κατέληξαν στην εκεχειρία του 2013.
Καθώς όμως οι διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και η Τουρκία οδεύει προς πρόωρες εκλογές, φαίνεται πως το ΡΚΚ, επιδιώκει την de facto εφαρμογή της αυτονομίας. Το ερώτημα της κουρδικής αυτονομίας είναι, σήμερα, το κυρίαρχο, αντί των περισσότερων δικαιωμάτων που ζητούσαν, κάποτε, οι Κούρδοι.

Το τουρκικό κράτος όμως τρέμει στην ιδέα πως μπορεί να υπάρξει απόσχιση επαρχιών του και η τακτική του ΡΚΚ τροφοδοτεί τους φόβους αυτούς. 
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top