GuidePedia

0

Με την εξουσιοδότηση 251 από τους 300 βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων αναχωρεί σήμερα, Σάββατο, για τις Βρυξέλλες ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος Ευκλείδης Τσακαλώτος για να παραστεί το απόγευμα σε μία από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις του Eurogroup, από την έκβαση της οποίας ενδέχεται να κριθεί η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη με μια νέα δανειακή σύμβαση.


Ξένα τηλεοπτικά δίκτυα και πρακτορεία μεταδίδουν από την Αθήνα ότι “ο Τσίπρας παίρνει το παιχνίδι πάνω του, και συγκρούεται με το κόμμα”.

«Όχι» στην στήριξη προς τον κ. Τσακαλώτο για να πετύχει συμφωνία, είπαν 32 βουλευτές (οι 15 του ΚΚΕ και οι 17 της Χρυσής Αυγής), 8 δήλωσαν «παρών» (όλοι του ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνούντες με τις προτάσεις), και υπήρχαν και 9 «απόντες» που δεν προσμετρούνται στο αποτέλεσμα
Το συντριπτικό ποσοστό της υποστήριξης προς την προσπάθεια της κυβέρνησης να πετύχει θετική διαπραγμάτευση σήμερα με τους εταίρους, οφείλεται εν πολλοίς στους βουλευτές τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης, Νέας Δημοκρατίας, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, που ψήφισαν «ναι» χωρίς καμία διαρροή. Σύνολο, 106.
Την πλήρη στήριξή τους παρείχαν και οι 13 βουλευτές του συγκυβερνώντος κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ).
Η κυβέρνηση υπέστη διαρροή 10 βουλευτών, από τους οποίους 2 ψήφισαν φανερά «όχι» στην στήριξη που ζήτησε ο πρωθυπουργός, 8 δήλωσαν «παρών». Υπήρχαν επίσης και 7 απουσίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ανάμεσα στους «παρόντες», υπάρχουν 3 «ηχηρά ονόματα», όπως του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, του Υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη, και της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου.
«Με το “παρών” εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια “πρόταση” που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου. Στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους “θεσμούς” και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας», δήλωσε αιτιολογώντας την δική του αρνητική στάση, με το «παρών», ο κ. Λαφαζάνης, καλώντας «όλοι μαζί να κάνουμε παρελθόν την ευρω-νεοαποικιοκρατία».
Η κα. Κωνσταντοπούλου, που σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίας καθόταν στα ορεινά έδρανα, παραχωρώντας την θέση της του Προεδρείου στον Αντιπρόεδρο της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλο, είπε στην ομιλία της ότι με την προτεινόμενη πρόταση προς τους εταίρους είναι σαφές ότι «ο πρωθυπουργός εκβιάζεται», και ότι η ίδια δεν μπορεί να συνυπογράψει μία συμφωνία «που θα βασίζεται σε εκβιασμό».
Προανήγγειλε ότι θα δηλώσει «παρούσα», προσθέτοντας ότι θεωρεί πως έτσι «θα είμαι πιο χρήσιμη για το μέλλον».
Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν «πολύ πιθανό να μπαίνουμε σε κοινοβουλευτική κρίση» για την κυβέρνηση, αν και πηγές του Μαξίμου πληροφόρησαν το ΚΥΠΕ τα ξημερώματα σήμερα ότι «ο Πρωθυπουργός δεν θα ασχοληθεί τώρα» με αυτό το εσωκομματικό ζήτημα και ότι «θα πάει κι αυτός στις Βρυξέλλες αποφασισμένος να κλείσει τη συμφωνία με τους εταίρους», και «από Δευτέρας βλέπουμε».
Ο Αλ. Τσίπρας αναγνώρισε πως οι προαπαιτούμενες δράσεις της ελληνικής πρότασης απέχουν πολύ από τις προγραμματικές διακηρύξεις της κυβέρνησης, ωστόσο η επιλογή που έχει σήμερα η κυβέρνηση σε σχέση με την επιλογή του τελεσιγράφου που επιχείρησαν να μας επιβάλλουν στις 25 Ιουνίου είναι καλύτερη. Υπογράμμισε δε ότι μετά από 6 μήνες σκληρής διαπραγμάτευσης, “φτάσαμε πλέον στη διακεκαυμένη ζώνη και από εδώ και μπρος υπάρχει ναρκοπέδιο”, που πρέπει να αποφύγουμε.
Δίνουμε την εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση να υπογράψει την συμφωνία, ανέφερε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στην πρώτη του εμφάνιση στην Βουλή ως πρόεδρος της ΝΔ σε μία ομιλία που κινήθηκε σε συναινετικούς τόνους προς χάρη της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ. Η χώρα ήταν καλύτερα πριν από δύο μήνες και πάντως πολύ καλύτερα τον Δεκέμβριο του 2014 που οδηγήσατε σε εκλογές, είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. Ασκώντας κριτική υποστήριξε ότι κανένας πρωθυπουργός δεν έφερε την χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Μίλησε και για την απόφασή του να πάει σε δημοψήφισμα: “Είναι καλά τα δημοψηφίσματα κ. πρωθυπουργέ αλλά δεν είναι τυχαίο ότι το Σύνταγμα προβλέπει να μην γίνονται για δημοσιονομικούς λόγους”, είπε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε ότι “χαίρομαι που στην Σύνοδο των Πολιτικών Αρχηγών συμφωνήσατε ότι δεν πήρατε εντολή ρήξης και εξόδου από το ευρώ.
“Δεν σας δίνουμε την εξουσιοδότηση για αυτή την συμφωνία. Δεν σας δίνουμε την εξουσιοδότηση να εκχωρήσετε την εθνική κυριαρχία. Δεν σας δίνουμε την εξουσιοδότηση να εφαρμόσετε το αγγλικό δίκαιο. Θέλουμε την Ελλάδα κι ας τρώγουμε πέτρες” ξεκαθάρισε προς την κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας της ΧΑ, Nίκος Μιχαλολιάκος. Κατά την ομιλία του ο κ. Μιχαλολιάκος είπε πως αυτοί οι οποίοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι θύμα εκβιασμού, μπορεί να γίνουν οι ίδιοι εκβιαστές και έθεσε το ερώτημα “Είναι δυνατόν στην παγκόσμια χρεοκοπία να μην έχει κανείς συνέπειες;”. Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προχωρά σε τρίτο μνημόνιο, με αυτή την συμφωνία, αφού δεν καταγγέλλονται τα προηγούμενα Μνημόνια, παραμένει το χρέος και η εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας καθώς, βάσει του αγγλικού δικαίου που ισχύει, μπορεί ο καθείς να κατασχέσει οτιδήποτε σε αυτή τη χώρα.
Με μια σχεδόν τηλεγραφική ομιλία ο Σταύρος Θεοδωράκης κατέθεσε τη στάση του Ποταμιού στο αίτημα της κυβέρνησης να της δοθεί εξουσιοδότηση για να κλείσει συμφωνία με τους εταίρους. “Η αγωνία του κόσμου πρέπει να τελειώσει. Μαζί και ο διχασμός. Ας μην καθυστερούμε άλλο. Η Ελλάς προορίζεται να ζήσει και θα ζήσει. Το Ποτάμι δεν εξουσιοδοτεί. Το Ποτάμι απαιτεί από τον πρωθυπουργό να κάνει ότι είναι δυνατόν για να μείνει η χώρα στον φυσικό της χώρο. Στην καρδιά της Ευρώπης. Τα υπόλοιπα από τη Δευτέρα”, είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φορτώνει στο λαό ένα νέο μνημόνιο με βάρβαρα μέτρα. Όπως είπε ο κ. Κουτσούμπας, η κυβέρνηση θέτει το δίλημμα “μνημόνιο ή grexit”, το οποίο είναι το ίδιο εκβιαστικό δίλημμα που είχαμε ακούσει και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Και πρόσθεσε ότι και τα άλλα κόμματα ομονόησαν σε ένα νέο μνημόνιο με βάρβαρα μέτρα που είναι χειρότερο από αυτό του Γιούνκερ.
“Πάμε απέναντι στην συνείδησή μας, πάμε απέναντι στην λαϊκή εντολή που έχουμε για έναν μόνο λόγο: Γιατί έχουμε ευθύνη να μην αιματοκυλήσουμε την Ελλάδα. Με βαριά καρδιά θα ψηφίσουμε για να μην κάνουμε το χατίρι σε κάποιους να επιστρέψουν την Δευτέρα με τα ίδια μέτρα και να συνεχίσουν να τρέφουν το τέρας της διαπλοκής στην Ελλάδα. Αυτό θα σταματήσει την Δευτέρα το πρωί”, τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας στην συζήτηση του νομοσχεδίου για την “Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.
“Όχι” στη ρήξη και το Grexit, “ναι” στην ενεργή, ισότιμη συμμετοχή στην καρδιά της Ευρώπης και τη ζώνη του ευρώ, είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή.”Τα διλήμματα είναι δραματικά και χρειάζονται λύσεις δύσκολες και σωτήριες, ελάχιστες ώρες παραμένουν. Είμαστε αντιμέτωποι με την χρεοκοπία και τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού”, είπε. Την αποκλειστική και μοναδική ευθύνη της διαπραγμάτευσης , όπως και την ευθύνη για το δυσβάσταχτο κόστος της συμφωνίας, την έχει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τόνισε.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η «πραγματική μέτρηση» των δυνάμεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα έρθει όταν τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή αυτή καθ’ εαυτή η συμφωνία, εφ’ όσον βέβαια επιτευχθεί αυτό το 2ήμερο στις Βρυξέλλες.
Σε αυτήν την ψηφοφορία, επί συγκεκριμένων μέτρων πια, εκτιμάται ότι οι διαρροές μπορεί να είναι και περισσότερες, με αποτέλεσμα να χάσει η κυβέρνηση την δεδηλωμένη, δηλαδή την πλειοψηφία της, με μεγαλύτερη από σήμερα διαφορά.
Όμως και πάλι, αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι θα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, αφ’ ενός μεν διότι δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η υποστήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, κι αφ’ ετέρου δε επειδή όλοι οι εκλεγέντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν υπογράψει ότι δεσμεύονται πως, εάν διαφωνήσουν με το κόμμα παραδίδουν την έδρα και φεύγουν.
Άρα, οι θέσεις τους αναπληρώνονται από τους επιλαχόντες στην εκλογική περιφέρεια του κάθε αποχωρούντα, και ενδέχεται έτσι να αποκατασταθεί η κοινοβουλευτική υπεροχή του κυβερνώντος κόμματος.
Υπάρχει, όμως, και ενδεχόμενο οι διαφωνούντες, όσοι και όποιοι και εάν είναι αυτοί, να επιλέξουν να μην τιμήσουν την γραπτή δέσμευσή τους για παραχώρηση της έδρας, και να παραμείνουν βουλευτές.
Στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού τόνισε στο ΚΥΠΕ ότι η κυβέρνηση «αφήνει πίσω της στην Αθήνα όλα αυτά τα σενάρια», και ότι πηγαίνει στις Βρυξέλλες «με όπλο το “όχι” του λαού στο δημοψήφισμα για διαπραγμάτευση για συμφωνία εντός ευρώ, και με την στήριξη 251 εκπροσώπων του ελληνικού κοινοβουλίου».
Οι εταίροι, πρόσθεσε, «την συσπείρωση θα κοιτάξουν, και όχι τις διαρροές».
«Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ισχυρή εξουσιοδότηση» δήλωσε τα ξημερώματα σήμερα μετά την μαραθώνια συνεδρία και ψηφοφορία στη Βουλή η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.
Ο Πρωθυπουργός δεν προέβη σε καμία δήλωση. Η ομιλία του στη Βουλή χαρακτηρίστηκε από προσωπικές αναφορές και αρκετό συναισθηματισμό.
«Τους πέντε αυτούς μήνες έκανα ό,τι μπορούσα για το καλό της χώρας, ενίοτε υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Ίσως να κάναμε και λάθη, και πρώτος εγώ. Γνώμονας μου ήταν και είναι το χρέος να κρατήσουμε τον λαό μας ζωντανό ώστε, μετά την επίτευξη μιας συμφωνίας να συνεχίσει να αγωνίζεται για τα δίκαιά του και να μας αναγκάζει και εμάς να μην εγκαταλείψουμε την προσπάθεια», είπε.
«Καλούμαστε – συνέχισε – να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, αλλά θα τα καταφέρουμε, όχι μόνο να μείνουμε στην ευρωζώνη, αλλά και να ζήσουμε ως ισότιμοι εταίροι με τις άλλες χώρες Προέχει όμως, η θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση».
ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top