GuidePedia

0

Η Γερμανία ελέγχει ήδη τα νευραλγικά σημεία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, οπότε η χώρα μας ευρίσκεται πλέον υπό την κατοχή της – γεγονός που έχει τρομάξει σε μεγάλο βαθμό την Ιταλία, η οποία θα είναι το επόμενο υποψήφιο θύμα.   
.
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει στο νέο δάνειο που ενδεχομένως θα δοθεί στην Ελλάδα, αν και θα παίρνει μέρος στις διαπραγματεύσεις – κυρίως επειδή θεωρεί πως η διάσωση της χώρας μας δεν είναι εφικτή, χωρίς τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του δημοσίου χρέους.
Εμείς έχουμε την ίδια ακριβώς άποψη (άρθρο), την οποία θεωρούμε πως συμμερίζεται επίσης η Γερμανία, αν και δεν το δηλώνει – πιθανότατα επειδή πιστεύει πως η Ελλάδα θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τελικά το δημόσιο χρέος της, με τη βοήθεια των ιδιωτικοποιήσεων.
Εν τούτοις, επειδή έχει την προηγούμενη εμπειρία της Ανατολικής Γερμανίας, όπου υπολόγιζε πολύ περισσότερα έσοδα από την πώληση επιχειρήσεων, γης και ακινήτων, από όσα τελικά επιτεύχθηκαν, ίσως ο σκοπός της είναι διαφορετικός – δηλαδή, η πλήρης εξαγορά των σημαντικότερων περιουσιακών στοιχείων της χώρας μας, σε εντελώς εξευτελιστικές τιμές.
Άλλωστε γνωρίζει πολύ καλά το παράδειγμα της Μ. Βρετανίας, η πρωθυπουργός της οποίας (M. Thatcher) ιδιωτικοποίησε την κρατική εταιρία τηλεπικοινωνιών British Telecom το 1980 με σημαντική επιτυχία, επειδή προηγουμένως εφάρμοσε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, κάνοντας την πολύ ελκυστική για τους επενδυτές.
Με απλά λόγια, οι ελληνικές επιχειρήσεις του δημοσίου, όπως επίσης τα υπόλοιπα περιουσιακά του στοιχεία, θα μπορούσαν να πουληθούν τότε μόνο σε σωστές τιμές, εάν η κυβέρνηση θα είχε τον απαιτούμενο χρόνο για να τις εξυγιάνει, κάνοντας τες ελκυστικές – ενώ παράλληλα θα έπρεπε η χώρα να επανέλθει σε πορεία ανάπτυξης, χωρίς την οποία είναι αδύνατον να διαμορφωθούν οι τιμές στο ύψος που αξίζουν.
Για να μπορέσει τώρα η Ελλάδα να ανακάμψει, θα πρέπει να εφαρμοσθεί η σωστή πολιτική εξυγίανσης της οικονομίας της – κάτι που όμως δεν φαίνεται να απασχολεί τους δανειστές της, αφού επιμένουν σε μία ακόμη πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική.
Ειδικά στο επίπεδο των φόρων, δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζει η Τρόικα πως τα φορολογικά έσοδα μειώνονται συνεχώς σε απόλυτα μεγέθη τα τελευταία χρόνια, παρά τις πολυάριθμες αυξήσεις των συντελεστών – ενώ η αύξηση τους ως προς το ΑΕΠ δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, αφού το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της χώρας έχει κυριολεκτικά καταρρεύσει.
Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνονται τα φορολογικά έσοδα της γενικής κυβέρνησης, ως απόλυτο μέγεθος στην αριστερή κάθετο, σε δις €, καθώς επίσης ως ποσοστό επί του ΑΕΠ στη δεξιά € – όπου διαπιστώνεται η πτώση τους από σχεδόν 100 δις € το 2008, σε κάτω από 85 δις € το 2014, παρά το ότι αυξήθηκαν έως σχεδόν στο 48% του ΑΕΠ το 2013, από 40% το 2009.
.
ΓΡΑΦΗΜΑ - Ελλάδα, έσοδα δημοσίου
.
Η συνεχής μείωση τους σε απόλυτα νούμερα οφείλεται προφανώς στην ανάλογη μείωση του ΑΕΠ, λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν – ενώ είναι γνωστό πως η αύξηση των φορολογικών συντελεστών πάνω από ένα ορισμένο όριο, εκτρέφει τη φοροδιαφυγή και περιορίζει σημαντικά τα έσοδα του δημοσίου.
Όσον αφορά δε τα μέτρα που επιβλήθηκαν, βύθισαν την Ελλάδα στον αποπληθωρισμό, καθώς επίσης σε μία ύφεση ισολογισμών (ανάλυση), η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του σπιράλ του διαβόλου – του καθοδικού σπειροειδή κύκλου, ο οποίος επιδεινώνει όλους τους οικονομικούς συντελεστές, οδηγώντας μία χώρα με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό στη χρεοκοπία και δολοφονώντας κυριολεκτικά τους Πολίτες της.
Περαιτέρω, η καταστροφική διαχείριση του πρώτου εξαμήνου του 2015 από την κυβέρνηση, ακούσια ή εκούσια, σε συνδυασμό με το απαράδεκτο κλείσιμο των τραπεζών για 21 ημέρες, καθώς επίσης του χρηματιστηρίου για πάνω από ένα μήνα, θα προκαλέσει ύφεση μεταξύ 5% και 7% του ΑΕΠ – όπως έχουμε ήδη αναφέρει.
Επομένως, το ΑΕΠ του 2015 θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 10 δις € – οπότε θα οδηγηθούν στην ανεργία περί τα 200.000 άτομα (για κάθε μείωση του ΑΕΠ κατά 50.000 € χάνεται μία θέση εργασίας), μειωμένα κατά τον αριθμό αυτών που θα μεταναστεύσουν, θα αυξηθούν οι δαπάνες του κράτους, θα μειωθούν ξανά τα έσοδα του κοκ.
Οι μειώσεις τώρα αυτές δεν πρόκειται να ισοσκελισθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις σε τιμές εκποίησης οπότε, όσα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου και αν πουληθούν, η χώρα θα χρειάζεται συνεχώς νέα δάνεια για να καλύπτει τα ελλείμματα της – χωρίς φυσικά να μειώνεται το δημόσιο χρέος της σε απόλυτους αριθμούς, ενώ θα αυξάνεται ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, φτάνοντας σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τις προβλέψεις του ΔΝΤ (220% του ΑΕΠ).
Ολοκληρώνοντας, το ΔΝΤ αναγνώρισε στη τελευταία έκθεση του ότι, δεν πρόκειται να επιτευχθούν έσοδα 50 δις € από τις ιδιωτικοποιήσεις, υπό τις σημερινές συνθήκες – παρά το ότι η πραγματική αξία των περιουσιακών στοιχείων είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.
Εύλογα λοιπόν δεν θέλει να συμμετέχει στο νέο πακέτο διάσωσης, εάν δεν προηγηθεί η διαγραφή του χρέους, τουλάχιστον κατά 50% – με την οποία όμως δεν συμφωνεί η Γερμανία, επιδιώκοντας την πλήρη μετατροπή της Ελλάδας σε προτεκτοράτο της. Άλλωστε ελέγχει ήδη τα νευραλγικά σημεία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, οπότε η χώρα μας ευρίσκεται πλέον υπό την κατοχή της – γεγονός που έχει τρομάξει την Ιταλία, η οποία θα είναι το επόμενο υποψήφιο θύμα.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top