Πηγή: INSS
Του Mark A. Heller
Η Σαουδική Αραβία είναι ολοένα και πιο ανήσυχη σχετικά με το Ιράν, όλο και περισσότερο δύσπιστη για την ικανότητα της κυβέρνησης Obama ή την προθυμία της να περιορίσει τις ηγεμονικές φιλοδοξίες του Ιράν και όλο και πιο αποφασισμένη να αντιμετωπίσει το ίδιο το Ιράν, με ή χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ, ακόμη και αν αυτό απαιτεί τη χρήση στρατιωτικής βίας. Η πιο εμφανής εκδήλωση της στάσης αυτής είναι η υπό Σαουδαραβική ηγεσία αεροπορική εκστρατεία στην Υεμένη, με την ονομασία «Επιχείρηση Αποφασιστική Θύελλα», η οποία ξεκίνησε στα τέλη Μαρτίου, προκειμένου να εμποδίσει την προέλαση των φιλοϊρανών ανταρτών Houthi. Η γνώμη των Ηνωμένων Πολιτειών, του στενότερου συμμάχου της Σαουδικής Αραβίας, δεν ζητήθηκε για την Αποφασιστική Θύελλα, όπως αναγκάστηκε να αναγνωρίσει ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, στην πραγματικότητα, έμαθε για την επιχείρηση μόνο τρεις ώρες πριν από την έναρξή της, όταν ο Αμερικανός στρατιωτικός ακόλουθος κλήθηκε για μια εκ των προτέρων ενημέρωση.
Τέτοια ανεξάρτητη Σαουδαραβική αυτοπεποίθηση εναντίον τοπικών παικτών που υποπτεύεται ότι επωφελούνται από την ιρανική υποστήριξη ή τουλάχιστον από την αντικειμενική ενίσχυση της Ιρανικής επιρροής δεν είναι εντελώς άνευ προηγουμένου. Για παράδειγμα, η Σαουδική Αραβία (και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) έστειλαν δυνάμεις στο Μπαχρέϊν στο απόγειο της εξέγερσης της πλειοψηφίας των Σιϊτών εναντίον της Σουνιτικής μοναρχίας τον Μάρτιο του 2011. Αλλά δεν συμμετείχαν άμεσα σε πολεμικές επιχειρήσεις ή δεν ανέλαβαν σημαντικό ρόλο στη φυσική καταστολή της εξέγερσης. Έτσι, η παρέμβαση στην Υεμένη αποτελεί, αν όχι μια καινοτομία, τότε σίγουρα μια δραματική αύξηση του Σαουδαραβικού ακτιβισμού.
Ορισμένοι αναλυτές έχουν αποδώσει αυτή την αλλαγή στο θάνατο του Βασιλιά Abdullah τον Ιανουάριο και στην απόφαση του διαδόχου του, Βασιλιά Salman, να προωθήσει περισσότερο τους διατεθειμένους στην ασφάλεια αξιωματούχους του, συμπεριλαμβανομένων των μελών της επόμενης γενιάς των βασιλικών πριγκίπων (των εγγονών του Βασιλιά Saud), δύο από τους οποίους στη συνέχεια ονομάστηκαν Διάδοχος του Θρόνου και Αναπληρωτής Διαδόχου του Θρόνου. Αλλά ενώ η πολιτική της διαδοχής δε μπορεί να αποκλειστεί από την εξίσωση της χάραξης πολιτικής, η πιο πιθανή εξήγηση για την συμπεριφορά της Σαουδικής Αραβίας είναι η πεποίθηση, που έχει κατοχυρωθεί με την πορεία των διαπραγματεύσεων με το Ιράν για τα πυρηνικά, ότι η Αμερική είναι αποφασισμένη να φτάσει σε ένα ευρύ διακανονισμό με το Ιράν, ο οποίος προφανώς θα επεκταθεί και σε άλλα περιφερειακά θέματα. Η Σαουδική Αραβία και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) απογοητευμένοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασαν στο σημείο όπου το πρότερο παράσχει περισσότερη ουσιαστική υποστήριξη στις δυνάμεις των Ισλαμιστικών δυνάμεων στη Συρία για να αντιμετωπίσουν τον Bashar al-Assad (και το Ιράν), δηλαδή, ακριβώς εκείνες τις δυνάμεις που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευθεί να «περιορίσουν και, τελικά, να νικήσουν». Και η αμερικανική ανησυχία για την απογοήτευση της Σαουδικής Αραβίας/GCC ώθησε τον Πρόεδρο Obama να συγκαλέσει μια σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες του GCC στις 13 Μαΐου 2015, ώστε να αποτρέψει την οποιαδήποτε αραβική αντίθεση σε μια υποθετική συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά, που θα μπορούσε να ενθαρρύνει περαιτέρω τους ντόπιους επικριτές του.
Όπως η Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη του GCC, το Ισραήλ βλέπει επίσης το Ιράν ως τον πλέον επικίνδυνο αντίπαλό του και έχει επίσης σοβαρές αμφιβολίες για το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον Obama εξακολουθούν να είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος με τον οποίον θα πρέπει να συγκλίνουν. Με βάση αυτή την κοινή προοπτική, ορισμένοι κύκλοι στο Ισραήλ πιστεύουν φανερά ότι ο στρατηγικός συντονισμός και η εντατικοποίηση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες με παρόμοια συμπεριφορά, ως εκ τούτου, έχει καταστεί ένας βιώσιμος πολιτικός στόχος. Υπό τις παρούσες συνθήκες, αυτή η ελπίδα δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι, αν και πολλές Σουνιτικές Αραβικές χώρες φοβούνται και μισούν το Ιράν, το Ισραήλ, αν και ίσως το φοβούνται λιγότερο, ωστόσο δεν το απεχθάνονται λιγότερο, λόγω της Αραβικής αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους. Ως εκ τούτου, ακόμη και οι ανώδυνες διπλωματικές σχέσεις, τις οποίες διατηρούν οι περισσότερες Αραβικές χώρες με το Ιράν, είναι απορριπτέες, κατηγορηματικά, σε σχέση με το Ισραήλ. Οι αυτοαποκαλούμενοι Ισραηλινοί ρεαλιστές, ιδιαίτερα στη δεξιά, είναι κατανοητό ότι προτιμούν να αγνοούν τον Παλαιστινιακό ελέφαντα στο δωμάτιο των Αραβο-Ισραηλινών σχέσεων, καθώς δεν είναι διατεθειμένοι να εξετάσουν την οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή στην τρέχουσα στάση του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων.
Μπορεί κάλλιστα να πρόκειται για την περίπτωση που συγκλίνουσες εκτιμήσεις για απειλές να διευκολύνουν κάποιες μυστικές επαφές μεταξύ των κλιμακίων ασφάλειας του Ισραήλ και ορισμένων Αραβικών κρατών που ανησυχούν για την σκιά της Ιρανικής ηγεμονίας και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η επέκταση των δεσμών. Όμως, η προστιθέμενη αξία των πιο έντονων ή/και εμφανών δεσμών δεν είναι αυτονόητη, και θα μπορούσε εύλογα να υποστηριχθεί ότι για το Ισραήλ τα πιθανά οφέλη από μια πραγματική περιφερειακή προσέγγιση είναι πάρα πολύ μικρά, για να δικαιολογήσουν την ενδοσκόπηση και τις εσωτερικές πολιτικές εντάσεις που θα προκύψουν αναπόφευκτα.
Όποια και αν μπορεί να είναι τα δυνητικά οφέλη, μια περιφερειακή προσέγγιση δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί χωρίς κάποιες απτές Ισραηλινές κινήσεις σχετικά με το Παλαιστινιακό ζήτημα, ή, αν αυτό δεν είναι δυνατόν, και δεν εξαρτάται μόνον από το Ισραήλ, τότε τουλάχιστον χωρίς κάποια πιο πειστική απόδειξη, της μορφής μιας δεδηλωμένης δέσμευσης στην αρχή των δύο-κρατών, ένα πισωγύρισμα στην αρχή της Αραβικής Ειρηνευτικής Πρωτοβουλίας και αυτοσυγκράτηση στην κατασκευή εποικισμών, ώστε να αποδειχθεί ότι το εμπόδιο στην κίνηση δεν βρίσκεται στην Ισραηλινή πλευρά. Αυτό, όμως, σημαίνει αλλαγές στην πολιτική και η επερχόμενη Ισραηλινή κυβέρνηση δεν δείχνει κάποια σημάδια προς αυτό το ενδεχόμενο. Εκείνοι που καυχώνται για ρεαλισμό μπορεί να συναγάγουν ότι το Παλαιστινιακό «κόστος» δεν αξίζει το περιφερειακό «όφελος», αλλά θα πρέπει τουλάχιστον να απέχουν από φαντασιώσεις ότι η Ισραηλινή συμμετοχή σε μια περιφερειακή απάντηση στις προκλήσεις του Ισραήλ, η Ιρανική απειλή, ο Ισλαμιστικός ριζοσπαστισμός, η Αμερικανική ματαιότητα ή οτιδήποτε άλλο, είναι ένα υποκατάστατο για την κίνηση επί του Παλαιστινιακού ζητήματος και όχι συνέπειά της.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου