GuidePedia

0

Οφθαλμοφανής είναι η αλλαγή της «γραμμής» στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, μόλις επιδεινώθηκαν οι σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, κυρίως λόγω των πρωτοβουλιών στον τομέα της Δικαιοσύνης που ευνοούν τρομοκράτες σαν τον Σάββα Ξηρό, η περίπτωση του οποίου έχει τόσο ισχυρή συμβολική σημασία για τις ΗΠΑ, που ακόμα και το θέμα των ελληνορωσικών σχέσεων και της επίσκεψης Τσίπρα και άλλων κυβερνητικών στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, να δείχνει να υποχώρησε στη δεύτερη θέση…
Του Μαρκ Γκίλμπερτ (Bloomberg)
Καθώς οι εβδομάδες μετά τις ελληνικές εκλογές έχουν γίνει μήνες η εκλεγμένη τον Ιανουάριο κυβέρνηση δεν φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά στη χρυσή τομή μεταξύ της αντιμετώπισης της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι δανειστές, για να επιτρέψουν τη παροχή χρηματοδότησης. Η είδηση πως η ελληνική κυβέρνηση πήρε τα χρήματα από όλους τους κρατικούς φορείς και τις ΔΕΚΟ, σημαίνει πως πράγματι τα χρήματα τελειώνουν. Κανένα, δε, από τα σενάρια για του τι πρόκειται να συμβεί δεν φαίνεται να είναι συμβατό με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.
Η σκληρή αλήθεια είναι πως η Ελλάδα φαίνεται και απρόθυμη και ανίκανη να πληρώσει το κόστος που αναλογεί στην παραμονή της στο ευρώ. Η χώρα, χωρίς εθνικό νόμισμα, δεν έχει την επιλογή της υποτίμησης για να θέσει την οικονομία της από την περιδίνηση. Κάποιοι λένε πως ίσως η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα μόνη της.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα εισήλθε στην ευρωζώνη, με απάτη. Η χώρα δεν κάλυπτε τις προϋποθέσεις για την συμμετοχή της στη ζώνη του ευρώ και έτσι κάλεσε την Goldman Sachs για να «κατασκευάσει» τα απαραίτητα μεγέθη, το 1999. Και όταν ο πληθωρισμός αρνείτο, πεισματικά να πέσει, στο επιθυμητό μέγεθος, τα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα βρήκε πιο εύκολο να πει ψέματα.
Κατά συνέπεια υπάρχουν ισχυρές φωνές που λένε πως η Ελλάδα δεν έπρεπε ποτέ έχει ενταχθεί στην ευρωζώνη, σε πρώτη φάση και θα έπρεπε να έχει εκδιωχθεί, αμέσως μόλις αποκαλύφθηκε η κακοδιαχείριση στην οικονομία της.
Μια δεκαετία μετά το 2004, όταν και έγινε η αναθεώρηση, προς τα πάνω, των ελλειμμάτων της, δεν είναι ακόμα σαφές πότε η μέρα της κρίσης θα φτάσει. Ο αναλυτής του Bloomberg Ντέιβιντ Πάουελ αναφέρει πως η Ελλάδα μπορεί να μην καταβάλει τη δόση των 774 εκ. ευρώ στο ΔΝΤ, στις 12 Μαΐου.
Ωστόσο στις 20 Ιουλίου, θα πρέπει να πληρώσει 3,5 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία μέσω του μηχανισμού ELA, είναι αυτή που βρίσκεται ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες και στο φάσμα της χρεοκοπίας.
Αν όμως η Ελλάδα χρεοκοπήσει οι τράπεζές της θα «σκάσουν» καθώς κατέχουν μέρος του χρέους της γενικής κυβέρνησης και η ΕΚΤ δεν θα επιτρέπεται να ενισχύσει αφερέγγυα πιστωτικά ιδρύματα. Αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι έλεγχος κεφαλαίων για τον έλεγχο των εκροών.
Τον τελευταίο χρόνο βγήκαν από τις τράπεζες το 15% των κεφαλαίων. Την ίδια ώρα η χώρα θα έχει προβλήματα με το ΔΝΤ. Οι πληρωμές του δημοσίου τομέα θα γίνονται με ΙOU και η χρεοκοπία θα επεκταθεί σε όλες τις πληρωμές, καθώς δεν θα υπάρχουν χρήματα.
Αν και η Κύπρος, που υπέστη έλεγχο κεφαλαίων, διατήρησε τη θέση στην ευρωζώνη, έναντι της Ελλάδας, η Γερμανία μπορεί να ακολουθήσει σκληρότερη γραμμή, καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης φαίνεται πως έχει μειωθεί.
Οι αποδώσεις του ελληνικού τριετούς ομολόγου αυξήθηκαν στο 28%, χωρίς όμως να επηρεάζουν το κόστος δανεισμού των άλλων χωρών του ευρώ, περιλαμβανομένης της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Στο μεταξύ η ιδέα πως μια χώρα μπορεί να χρεοκοπήσει και παρόλα αυτά να θεωρείται ως ίσος μεταξύ των εταίρων κερδίζει έδαφος. Και βάσει των αποδόσεων η χρεοκοπία φαίνεται ως το πιθανότερο ενδεχόμενο. Βρετανοί οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή ίσως είναι η λύση για τη χώρα.
Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμούν την παραμονή στην ευρωζώνη, δεν είναι καθόλου σαφές, το τι θα ψηφίσουν σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα ή σε εκλογές, για να αποδεχτούν τα οικονομικά μέτρα που ζητούνται – τις ιδιωτικοποιήσεις, την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, τις περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.
Για την Ελλάδα το ευρώ μπορεί να έχει τελειώσει, είτε το εγκαταλείψει μόνη της, είτε εκδιωχθεί.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top