GuidePedia

0

Οργή Αναστασιάδη μετά τις προειδοποιήσεις του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή για την παροχή στρατιωτικών διευκολύνσεων στην Ρωσία.
Καθώς η κρίση στην Ανατολική Ουκρανία κορυφώνεται η Βρετανία δείχνει σε όλους τους τόνους την ενόχλησή της για την επικείμενη στρατιωτική συμφωνία μεταξύ Λευκωσίας και Μόσχας, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται και η παραχώρηση ναυτικών και αεροπορικών βάσεων στην ΜεγαλόνησοΔεν θα είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος θα παρέχει στρατιωτικές διευκολύνσεις στην Ρωσία, ωστόσο το διεθνές πλαίσιο έχει δραματικά αλλάξει καθώς ένας νέος "ψυχρός πόλεμος" βρίσκεται προ των πυλών με αφορμή την συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία και τις αντιδράσεις των δυτικών χωρών έναντι των πολιτικών που ασκεί ο Πρόεδρος Πούτιν.

Έτσι η πρόθεση της κυβέρνησης Αναστασιάδη να παραχωρήσει δικαίωμα χρήσης αεροπορικών και ναυτικών βάσεων στην Μόσχα έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, ειδικά στην Βρετανία, η οποία διατηρεί στην Κύπρο δύο μεγάλες στρατιωτικές βάσεις.

Μάλιστα ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής προέβη σε σειρά προειδοποιήσεων προς την Ε/κ πλευρά για το ζήτημα αυτό, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην 'Καθημερινή' οι οποίες και εκλήφθηκαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ως ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά θέματα ενός κυρίαρχου κράτους. 

Η πορεία σύγκρουσης, ειδικά με την Βρετανία και δευτερευόντως με τις ΗΠΑ είχε προδιαγραφεί τις τελευταίες εβδαμάδες όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με αφορμή την Έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ανέφερε ότι οι δυσμενείς αναφορές που γίνονταν για την Ε/κ πλευρά στο κείμενο της Έκθεσης οφειλόταν σε Βρετανική και Αμερικανική παρέμβαση. Μάλιστα, σε συνέντευξή του τότε ο Κύπριος Πρόεδρος είχε πει χαρακτηριστικά ότι οι φίλοι και σύμμαχοί του τον εξαπάτησαν.

Σηκώνοντας το γάντι ο Νίκος Αναστασιάδης αντέδρασε στις προειδοποιήσεις του Βρετανού Υπατου Αρμοστή αναφέροντας ότι καλό θα ήταν ο κ. Τοντ να αποφεύγει την χρήση "αβάσιμων λέξεων".

“Υφίσταται ήδη μια αμυντική συμφωνία (Κύπρου - Ρωσίας), η οποία πρόκειται να ανανεωθεί ως έχει. Παράλληλα, θα υπάρξουν κάποιες επιπλέον παροχές διευκολύνσεων, στο πλαίσιο όμως των καθιερωμένων διευκολύνσεων που παρέχουμε και σε άλλες τρίτες χώρες, όπως π.χ. με την Γαλλία και την Γερμανία", φέρεται να είπε ο Κύπριος Πρόεδρος, προσθέτοντας εμφατικά ότι “Κύπρος και Ρωσία έχουν παραδοσιακά καλές σχέσεις και αυτό δεν υπόκειται σε αλλαγές.”

Το ζήτημα αιχμής σε αυτή την αντιπαράθεση είναι η παραχώρηση χρήσης στις ρωσικές δυνάμεις της αεροπορικής βάσης "Ανδρέας Παπανδρέου"  η οποία είχε κατασκευασθεί στα μέσα της δεκαετίας του 1990 από κοινού από την ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση, για εξυπηρέτηση ελληνικών αεροσκαφών που θα μεταστάθμευαν στην μεγαλόνησο στο πλαίσιο του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας - Κύπρου.

Ήδη την βάση την έχουν χρησιμοποιήσει εκ περιτροπής η Γαλλία, για τον πόλεμο κατά του "Ισλαμικού Κράτους", όσο και το Ισραήλ σε κοινές ασκήσεις που διεξήγαγε με την Εθνική Φρουρά της Κύπρου.

Μάλιστα, μια διαφοροποίηση με την προηγούμενη αμυντική συμφωνία Ρωσίας - Κύπρου είναι το ότι τον προηγούμενο μήνα η κυπριακή Βουλή ενέκρινε το προσχέδιο νόμου σύμφωνα με το οποίο θα επιτρέπεται η χρήση της αεροπορικής βάσης από ρωσικά αεροσκάφη.

Η τελική υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα κατά την επίσημη επίσκεψη Αναστασιάδη στην Μόσχα.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top