Κλιμακώνεται η πολιτική πόλωση στην Τουρκία με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ζητά δημοσίως από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να κερδίσει τις 400 από τις 550 βουλευτικές έδρες στις εκλογές της 7ης Ιουνίου και την αντιπολίτευση να αντιδρά στην προοπτική περιθωριοποίησής της.
Ο Ερντογάν ζήτησε πριν από μερικές μέρες μεγάλη εκλογική νίκη έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η αλλαγή του συντάγματος και η μετάβαση στο προεδρικό σύστημα που επιθυμεί. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει τον Ερντογάν κάνοντας λόγο για παραβίαση της συνταγματικής αρχής της αμεροληψίας του προέδρου της δημοκρατίας.
Η όλη εικόνα όμως έχει περισσότερες διαστάσεις. Πέραν της παρέμβασης του Ερντογάν στο ζήτημα των εκλογών, η αντιπολίτευση υπογραμμίζει τον κίνδυνο να προκληθεί θέμα δημοκρατικής νομιμότητας και αντιπροσώπευσης.
Ανεξάρτητα από το αν θα έχει συνέχεια η παρέμβαση Ερντογάν στις βουλευτικές εκλογές κατά την προεκλογική περίοδο, σε περίπτωση νίκης του κυβερνώντος κόμματος στο μέτρο που επιθυμεί ο Τούρκος πρόεδρος, η πλειοψηφική εικόνα θα κορυφώσει την ένταση. Πράγμα που υπογραμμίζει όχι μόνο η αντιπολίτευση, αλλά και κάποιο σημαντικό όνομα του κυβερνώντος κόμματος.
Ο Μπουλέντ Αρίντς, ιστορικό στέλεχος του πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία, αλλά και του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, μίλησε προχτές σχετικά με την πόλωση και είπε ότι «στο παρελθόν μας αγαπούσαν οι οπαδοί μας και μας σεβόταν η αντιπολίτευση. Τώρα όμως υπάρχει μίσος και πόλωση. Αυτό μπορεί να μην εμποδίζει να παίρνουμε το 50% των ψήφων, αλλά έτσι η Τουρκία ενδέχεται να μην μπορεί να κυβερνηθεί». Ο Αρίντς είπε μάλιστα ότι «η ήπια γλώσσα είναι πολύ σημαντική στην πολιτική. Εάν φωνάζετε και υποτιμάτε τον αντίπαλο, δεν ξέρω αν είναι σωστό το παράδειγμα, αλλά αν στριμώξετε πολύ μια γάτα στο τέλος θα σας γρατσουνίσει».
Τα λόγια αυτά του Αρίντς δεν συγκινούν προς το παρόν πολύ το κυβερνών κόμμα και τους προσκείμενους σε αυτό σχολιαστές. Φιλοκυβερνητικός δημοσιογράφος, σχολιάζοντας την κατάσταση σε χτεσινή τηλεοπτική εκπομπή, έλεγε ότι το 50% που δεν ψηφίζει το κυβερνών κόμμα «πάσχει από κατάθλιψη», η οποία σύμφωνα με τον ίδιο, «οφείλεται στο γεγονός ότι εδώ και χρόνια βρίσκονται μακριά από την εξουσία».
Αυτό όμως για το οποίο ουσιαστικά προειδοποιεί ο Αρίντς είναι το ενδεχόμενο, αυτό που συνέβη το καλοκαίρι του 2013 στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, αλλά και σε διάφορες άλλες πόλεις της χώρας, να αρχίζει να συμβαίνει και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δηλαδή η αίσθηση «ασφυξίας» που είχε οδηγήσει τους διαδηλωτές στους δρόμους, αρχίζει να γίνεται φαινόμενο και για τα πολιτικά κόμματα.
Ο βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών Αλτάν Ταν πριν από περίπου ένα μήνα είχε δηλώσει πως αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, με την κυβέρνηση να συνεχίζει την πόλωση και να μην συζητά καν τη μείωση του εκλογικού ορίου του 10%, μπορεί να συζητηθεί ακόμη και η αποχή από τις εκλογές. Η άποψη αυτή έχει αρχίσει να διατυπώνεται και πάλι, όχι μόνο από τον ίδιο, αλλά και από σχολιαστές που δεν πρόσκεινται στην κυβέρνηση.
Μία επί μέρους και ενδιαφέρουσα διάσταση είναι αυτή που αφορά το φιλοκουρδικό κόμμα. Βλέποντας ότι στις δημοσκοπήσεις αγγίζει το 10%, η ηγεσία του κόμματος αποφάσισε να κατέβει ως κόμμα στις εκλογές.
Πράγμα που γινόταν μέχρι σήμερα με ανεξάρτητες υποψηφιότητες. Αν δεν καταφέρει το κόμμα να αγγίζει το 10%, ένα σημαντικό τμήμα της τουρκικής πολιτικής σκηνής θα είναι εξωκοινοβουλευτικό. Θα πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, αφού ένα από τα καυτά προβλήματα της τουρκικής πολιτικής εξακολουθεί να είναι το κουρδικό.
Το φιλοκουρδικό κόμμα εδώ και πολλά χρόνια –τόσο στις δημοσκοπήσεις, όσο και στο σύνολο των ποσοστών των ανεξάρτητων υποψηφίων του– κυμαινόταν στο 5-6%. Στις προεδρικές εκλογές της 10ης Αυγούστου 2014, ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς κατέβηκε ως υποψήφιος και κέρδισε ποσοστό 9,76%. Πράγμα που αφενός οφειλόταν στο άνοιγμα του κόμματος σε αριστερές ομάδες και σε άλλες εθνοτικές ταυτότητες και αφετέρου έδωσε ελπίδες στο κόμμα για αυτόνομη κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου