Αποτελεί κοινή πεποίθηση πλέον ότι οι εξελίξεις στη Μεσοποταμία θα επηρεάσουν και θα καθορίσουν όχι μόνο τη νέα αρχιτεκτονική ισορροπιών και επιρροών σε γεωπολιτικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο αλλαγής συνόρων σ’ αυτήν την πολύπαθη περιοχή. Καθοριστικό παράγοντα στις νέες ισορροπίες θα παίξει ο κουρδικός παράγοντας και η σχέση του με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Του Σάββα Καλεντερίδη
ΠΗΓΗ: http://www.pontos-news.gr/
Για το δεύτερο τα στοιχεία είναι ελάχιστα, αφού το Ισραήλ και ο εβραϊκός παράγοντας φροντίζει να δρα με τρόπο που να μην είναι εμφανής ο ρόλος και η εμπλοκή του στο εν λόγω θέμα, το οποίος ίσως να αποτελεί και την πραγματική αιτία της επιδείνωσης των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων. Όσον αφορά την εμπλοκή των ΗΠΑ στη Μεσοποταμία και το Κουρδικό, αυτή δεν μπορεί να κρυφτεί, αφού η Ουάσιγκτον ήταν η γενεσιουργός αιτία και κινητήρια δύναμη της ίδρυσης του ομόσπονδου κουρδικού κράτους στο Νότιο Κουρδιστάν (Β. Ιράκ), ήδη από το 1991.
Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσοποταμίας, ωστόσο, έχουν πάρει τέτοια τροπή και έχουν φθάσει σε τέτοιο σημείο, που, βοηθούσης και της πολιτικής του διδύμου Ερντογάν-Νταβούτογλου, επιτρέπουν στην Ουάσιγκτον να υπογράφει συμφωνία με τους Κούρδους και να κατασκευάζει μεγάλη αεροπορική βάση στο Κουρδιστάν, την Χερίρ, κοντά στην πρωτεύουσα Ερμπίλ. Η βάση αυτή κατασκευάζεται εδώ και καιρό και πλησιάζει η ώρα που θα χρησιμοποιείται πλέον όχι μόνο από τα αεροπορικά μέσα των ΗΠΑ, αλλά και όλων των χωρών που απαρτίζουν τη συμμαχία η οποία δρα εναντίον του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Πεσμεργκά (Άμυνας) της Περιφερειακής Διοίκησης του ιρακινού Κουρδιστάν, Χελγκούρ Χικμέτ, οι ΗΠΑ, μετά από υπογραφή σχετικής συμφωνίας με την κουρδική κυβέρνηση, απέκτησαν το δικαίωμα να κατασκευάσουν αεροπορική βάση στα περίχωρα της πρωτεύουσας Ερμπίλ, στην οποία θα εδρεύουν αεροπορικά μέσα των ΗΠΑ αλλά και άλλων πολεμικών αεροποριών της συμμαχίας των εξήντα κρατών που δρουν εναντίον του ΙΚ.
Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε σοβαρές ανησυχίες στην Άγκυρα, η οποία από τη μια πλευρά βλέπει να χάνει μέρος της στρατηγικής της αξίας και από την άλλη βρίσκεται αντιμέτωπη με την αναβάθμιση της στρατηγικής αξίας του Κουρδιστάν και των σχέσεών του με τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου