Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
Δεν αποσύρει το Μπαρμπαρός λέει ο Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας στο σχετικό αίτημα του Αλέξη Τσίπρα από την Κύπρο προκειμένου να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό. Όχι ότι θα μπορούσε να αναμένει κανείς κάτι διαφορετικό. Άλλωστε, πέρα από το στρατηγικό τους σχεδιασμό όσον αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, οι Τούρκοι το συνηθίζουν να τεστάρουν τις νέες ελληνικές κυβερνήσεις. Απλά αλλάζει ο βαθμός κλιμάκωσης της πρόκλησης. Μπορεί να είναι απλές παραβιάσεις του εναέριου χώρου, μπορεί όμως να εξελιχθούν και σε επεισόδια τύπου Ιμίων. Επιχειρούν πάντα παιχνίδι εντυπώσεων και ισχύος οι γείτονες σε αντίστοιχες περιόδους.
Κάποτε μπαινόβγαζαν από τα στενά το Χόρα και το -όπως μετονομάστηκε- Σισμίκ, τώρα κάνουν παιχνίδι με το Μπαρμπαρός. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι Τούρκοι θέλουν προσοχή, ιδιαίτερα σε μία συγκυρία όπου οι γεωπολιτικές βλέψεις της Άγκυρας αναδιατάσσονται, όπως επίσης και οι σχέσεις τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και που το Ισραήλ εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο και γίνεται πιο εσωστρεφές. Ο Ερντογάν παίζει σκληρό παιχνίδι στο ενεργειακό και θα πρέπει το ταχύτερο δυνατό η προσοχή της νεάς κυβέρνησης να στραφεί πέρα από το ζήτημα της διαπραγμάτευσης με την Ευρώπη και προς τα Ανατολικά. Όπου οι Τούρκοι επιδιώκουν να κερδίσουν έδαφος στο διπλωματικό παιχνίδι με λεονταρισμούς, αυτοκρατορική ρητορική και προσπάθεια επίδειξης ισχύος.
Όπως για παράδειγμα η ανακοίνωση για την κατασκευή πλατφόρμας εξόρυξης στη Δυτική Μαύρη Θάλασσα, από τουρκικά μάλιστα ναυπηγεία. Στέλνοντας σαφές μήνυμα και για τις προθέσεις του στην Κύπρο. Αν και για τους εκεί σχεδιασμούς τους αναζητουν πλατφόρμα προς ενοικίαση, μια και η κατασκευή θα είναι ασφαλώς χρονοβόρα. Μακριά από εμάς οποιαδήποτε απόπειρα κινδυνολογίας, απλά δεν βλάπτει μία διπλωματική εγρήγορση. Και μαζί και η σύνεση στην αντιμετώπιση τυχόν προκλήσεων. Δεδομένου μάλιστα ότι λόγω της σύνθεσης της συγκυβέρνησης υπάρχει έντονο και το πατριωτικό στοιχείο. Άλλωστε από την εποχή του βυθίσατε το Χόρα έχουν αλλάξει πολλά και παρεμπιπτώντος δεν υπάρχουν πλέον ούτε Ανδρέας Παπανδρέου, ούτε Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Και βέβαια, αναμένουμε να ξεκαθαρίσει και η πολιτική της νεάς κυβέρνησης σε ότι αφορά τις ΑΟΖ. Γιατί οι δηλώσεις στην Κύπρο του κ. Τσίπρα ότι δεν θα γίνουν βήματα στον αέρα και ότι χρειάζεται πολύ προσοχή όταν γίνεται μία τομή και ότι πρέπει να συνεκτιμώνται οι συνέπειες, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια κατανόησης. Τέλος πάντων, κατανοητό ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει σε εξέλιξη μία διαπραγμάτευση που καίει, όμως από την άλλη πλευρά,υπάρχει και η απαιτητική πραγματικότητα, που δεν δίνει πάντα το χρονικό περιθώριο που ελπίζεις...
πηγή
Δημοσίευση σχολίου