GuidePedia

0

«Μην πιστεύεται τη δημοσιότητα». Αυτό προτρέπει τους αναγνώστες ο συντάκτης του Bloomberg Simon Kennedy αναφερόμενος σε διαρροές αλλά και επίσημες τοποθετήσεις για τη στάση της Γερμανίας απέναντι σε ένα Grexit.

Δημοσίευμα στον γερμανικό Τύπο αναφέρει ότι η καγκελάριος Angela Merkel είναι ήρεμη με την ιδέα η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ. Το Der Spiegel σημειώνει ότι η κυβέρνησή της το θεωρεί ως μία διαχειρίσιμη έκβαση. Η Bild δημοσίευσε ότι αξιωματούχοι προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο. Ο βουλευτής Michael Fuchs δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον απειλή για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

«Όλα αυτά είναι ως επί το πλείστον “πόζες” για ένα εκλογικό σώμα κουρασμένο από την βοήθεια και την αγωνία που έχει απαιτήσει η Ελλάδα από το 2010. Στην πραγματικότητα, η Γερμανία δεν έχει κανένα όφελος στο να διακινδυνεύσει τη διάλυση του ενιαίου νομίσματα που ένα Grexit θα μπορούσε να επιφέρει», υποστηρίζει το Bloomberg.

Κι αυτό, όπως υποστηρίζει ο συντάκτης του δημοσιεύματος, διότι το status quo είναι μία ευλογία για τη Γερμανία, πολιτικά και οικονομικά. Πράγματι, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία επωφελείται από το ενιαίο νόμισμα περισσότερο από τους εταίρους της στην ευρωζώνη. Ενώ μία ελληνική αποχώρηση από μόνη της δεν μπορεί να δώσει τέλος στο ευρώ, ο κίνδυνος θα ήταν της μετάδοσης μέσω των χρηματοπιστωτικών αγορών του μπλοκ που θα μπορούσε να ωθήσει και άλλες χώρες εκτός.

Εάν έπρεπε να επιστρέψουν στο γερμανικό μάρκο, ο Γερμανοί εξαγωγείς, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το μισό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, θα γίνονταν πολύ λιγότερο ανταγωνιστικοί και το υφιστάμενο πολύτιμο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Merkel θα συρρικνωνόταν, επισημαίνει ο συντάκτης. Ο πληθωρισμός θα αποδυναμωνόταν περαιτέρω.

Ο Boris Schlossberg της BK Asset Management στη Νέα Υόρκη εκτιμά ότι το γερμανικό μάρκο θα συναλλασσόταν τώρα στα 1,50 δολ. περίπου, σχεδόν 25% ψηλότερα από το επίπεδο του ευρώ που βρίσκεται στα 1,18 δολ. περίπου.

Μία μελέτη του 2013 από το Bertelsmann Foundation, εκτιμούσε ότι χωρίς το ευρώ, το γερμανικό ΑΕΠ θα ήταν ετησίως περίπου 0,5% μικρότερο έως το 2025 – ισοδυναμεί με μία απώλεια 1,2 τρισ. ευρώ και κοστίζει 200.000 θέσεις εργασίας.

Μία έρευνα της McKinsey & Co. το 2011 εκτιμούσε ότι από τα 332 δισ. ευρώ που το ενιαίο νόμισμα βοήθησε να δημιουργηθούν για την οικονομία της περιοχής το 2010, σχεδόν τα μισά εισέρευσαν στη Γερμανία.

Τέτοια ποσά κάνουν τα 77 δισ. ευρώ - που το οικονομικό ινστιτούτου Ifo υπολογίζει ότι συνείσφερε η Γερμανία στη διάσωση της Ελλάδας -  να μοιάζουν με νάνο, αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top