GuidePedia

0

Μερικές φορές υπάρχουν εξελίξεις που πρέπει να έχουμε κατά νου.
Ως εκ τούτου, αυτό που σημειώθηκε λίγο νωρίτερα, ας το ξαναθυμηθούμε: Δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόνων βομβαρδίστηκε από πολεμικά αεροσκάφη της Λιβύης - στην οποία συνεχίζεται και κερδίζει σε ένταση η εμφύλια διαμάχη.

Αυτή η βόρεια αφρικανική χώρα αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία για την Ευρώπη. Ο καθορισμός της κατάσταση στην Λιβύη περιγράφεται πολύ σύντομα: Αναδύεται μια σημαντική απειλή της Δύσης από το παγκόσμιο κίνημα των τζιχαντιστών.

Όπως η κατάσταση σήμερα αγγίζει τα όρια μιας πλήρης κλίμακας εμφυλίου πολέμου, η Λιβύη μπορεί να αποτελέσει πολύ σύντομα μια ακόμη μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη από ό, τι τζιχαντιστές στο Ιράκ και τη Συρία, αλλά τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση η διεθνής κοινότητα έχει μερικά εργαλεία για να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης.

Τρία χρόνια μετά την επέμβαση του ΝΑΤΟ για την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι, δύο αντίπαλες κυβερνήσεις ισχυρίζονται την εξουσία ως δική τους, υποστηριζόμενες από βαριά οπλισμένες παραστρατιωτικές ομάδες για τον έλεγχο της επικράτειας και των πετρελαιοπηγών.

Ορισμένες γειτονικές χώρες όπως ο Νίγηρας και το Τσαντ έκαναν έκκληση για στρατιωτική επέμβαση, για να ανακοπεί το κύμα των τζιχαντιστών, οι πρόσφυγες και τα όπλα που περνάνε παράνομα τα σύνορά τους.

Εάν μια επιχείρηση του ΝΑΤΟ ήταν μέχρι πρότινος ένα απομακρυσμένο σενάριο, όπως η πολιτική ασφάλειας στην ευρωζώνη, με εξαίρεση των Γάλλων, σίγουρα δεν έχει φθάσει ακόμη την αντίληψη των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, αυτό μπορεί να αλλάξει προσεχώς.

Το Defencenews.Gr σας παρουσίασε πρόσφατα ορισμένες πτυχές του φακέλου της υφιστάμενης ασφάλειας της Λιβύης. Ακολουθεί μια σύντομη αποτίμηση και της οικονομικής κατάστασης:

Η κεντρική τράπεζα καταναλώνει τα συναλλαγματικά διαθέσιμά της και πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες περικόπτονται, όπως η Λιβύη παραπαίει λόγω της κατάρρευσης των εσόδων από το πετρέλαιο, που προκαλείται από την φατριαστική διαμάχη και απειλεί να καταστρέψει τη χώρα χώρια.

Με την τιμή του πετρελαίου να έχει κάνει μια ιστορική βουτιά, και χωρίς κανέναν σημάδι για ένα τέλος των εχθροπραξιών, οι οικονομικές επιλογές είναι λίγες. Οι ειδικοί λένε ότι η κεντρική τράπεζα, η οποία αγωνίζεται να παραμείνει ουδέτερη μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, μπορεί να χρειαστεί να υποτιμήσει απότομα το νόμισμα για να ανταποκριθεί στις ανάγκες.

Καθώς οι μάχες έχουν πλήξει τις περισσότερες πετρελαιοπηγές και τα λιμάνια, οι εξαγωγές πετρελαίου πρέπει να έχουν πέσει κάτω από 300.000 βαρέλια την ημέρα, λιγότερο από το 1/5 των 1,6 εκατομυρίων βαρελιών με τον Μουαμάρ Καντάφι στην εξουσίας το 2011.

Καμία πλευρά - η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στα ανατολικά, και η αντίπαλή της - δεν έχει ετοιμάσει έναν προϋπολογισμό για το 2015.

Η αναταραχή έχει μειώσει την αξία του νομίσματός της Λιβύης κατά 30% έναντι του δολαρίου στη μαύρη αγορά, καθώς οι εξαγωγές πετρελαίου αποτελούν το μόνο μέσο χρηματοδότησης του προϋπολογισμού με τις ετήσιες δαπάνες για τις εισαγωγές να ανέρχονται σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το χειρότερο είναι να έρθει. Ο Χούσνι Μπέης, επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επιχειρήσεις της Λιβύης, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να υποτιμήσει το δηνάριο κατά 50% για να αντισταθμίσει την απώλεια των εσόδων από το πετρέλαιο και για να μπορεί να πληρώσει τους μισθούς του δημοσίου.

Η Λιβύη είχε ένα έλλειμμα προϋπολογισμού από περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη του Νοεμβρίου, όπως ανέφερε η κεντρική τράπεζα, και όλα αυτά πριν η τιμή πετρελαίου στην διεθνή αγορά μειωθεί κατά το ήμισυ.

Φέτος, το έλλειμα θα γιγαντώσει, επειδή οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου θα φέρουν μόνο 11,6 δισεκατομμύρια δολάρια ως έσοδα. Μόνο οι μισθοί, το σιτάρι και οι επιδοτήσεις καυσίμων θα κοστίσουν 38 δισεκατομμύρια δηνάρια (28 δισεκατομμύρια δολάρια). Ο προϋπολογισμός του προηγούμενου έτους είχε ως βάση την παραγωγή πετρελαίου από τουλάχιστον 600.000 βαρέλια την ημέρα, ένα επίπεδο που είναι ανέφικτο πλέον.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα

Ως εκ τούτου, η κεντρική τράπεζα προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Λιβύης μειώνονται. Το περασμένο Ιούνιο τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζα ανέρχονταν σε 109 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ένα πρόβλημα είναι ότι μόνο το ήμισυ από τα συναλλαγματικά διαθέσιμα κρατούνται σε μετρητά ή σε ομόλογα από διάφορα  ισχυρά νομίσματα. Το υπόλοιπο είναι ένα μείγμα μη ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων, μετοχικές συμμετοχές σε τράπεζες στην Ιταλία και το Μπαχρέιν, κινεζικά ομόλογα ή καταθέσεις στο νόμισμα της Νότιας Αφρικής - πολλά εκ των οποίων είναι μπλοκαρισμένα λόγων νομικών διαφορών.

Η περικοπή του προϋπολογισμού δεν είναι μια βιώσιμη επιλογή, καθώς τα δύο τρίτα των κονδυλίων διατίθενται για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των επιδοτήσεων. Οι αντιμαχόμενες πλευρές δεν αναμένεται να αγγίξουν τους περισσότερους στον κρατικό μισθολόγιο, μια τακτική από την εποχή του Καντάφι που την χρησιμοποίησε για να εξαγοράσει την πίστη τους, θεωρώντας ως «δικούς τους» - τους μαχητές που βρίσκονται σε αυτό το μισθολόγιο.

Τα δύο αντίπαλα κοινοβούλια της Λιβύης αναμένεται τώρα ότι θα πρέπει να ζητήσουν δάνεια από τράπεζες της Λιβύης ή υποστήριξη από το εξωτερικό. Δεν υπάρχει πια άλλο αποτελεσματικό λιβυκό κράτος. Και οι δύο επιδιώκουν περαιτέρω δάνεια ή ομόλογα από εγχώριες τράπεζες που ελέγχουν αντίστοιχα, ή θα αναζητήσουν προστασία από το εξωτερικό.

Ο πρωθυπουργός Αμπντουλάχ αλ-Tίνι, ο οποίος έχει καταφύγει στα ανατολικά, και ο αντίπαλός τους, Ομάρ αλ-Χασί, στην Τρίπολη, προσπαθούν να λύσουν την κρίση μέσω τηλεοπτικών συναντήσεων με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Αλλά οι απλοί άνθρωποι λένε ότι έχει σταματήσει η παροχή βασικών υπηρεσιών σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως η χρηματοδότηση έχει παγώσει.

Στην ανατολική Λιβύη τα κινητά δεν λειτουργούν, όπως ο κρατικός φορέας έχει σταματήσει επίσης λειτουργεί, ενώ οι περικοπές ρεύματος έχουν γίνει μέρος της καθημερινής ζωής. Η έλλειψη κονδυλίων για τη συντήρηση ή η έλλειψη ανταλλακτικών, δεν επιτρέπουν την λειτουργία πολλών στρατηγικών εγκαταστάσεων της χώρας.

Στο κρατικά νοσοκομεία της Βεγγάζης οι ασθενείς πρέπει να φέρουν τα δικά τους φάρμακα ή να έχουν κάνει εξετάσεις αίματος σε ιδιωτικά εργαστήρια. Υπάρχει μια μεγάλη έλλειψη φαρμάκων. «Δεν υπάρχει άλλο ένας προϋπολογισμός από το υπουργείο υγείας», όπως ανέφερε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ένας εκπρόσωπος από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βεγγάζης.

Η βενζίνη έχει γίνει σπάνιο αγαθό στη Βεγγάζη και σε άλλες ανατολικές πόλεις, ενώ οι άνθρωποι περιμένουν στην ουρά για ένα καρβέλι ψωμί. Οι εισαγωγές σταμάτησαν πριν από δύο μήνες λόγω της διαμάχης. Ούτε υπάρχουν άλλο χρήματα για την λετουργία των υποδομών, όπως αεροδρόμια ή εγκαταστάσεις πετρελαίου.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top